Vláda uzavřela zakázku na mýtné, Kapsch zaplatí 171 miliónů

re-print článků souvisejících s problematikou dálnic, rychlostních komunikací a silnic

Moderátor: Moderátori

Vláda uzavřela zakázku na mýtné, Kapsch zaplatí 171 miliónů

Odoslaťod Majkl » 16. Júl 2009 13:18


Vláda uzavřela zakázku na mýtné, Kapsch zaplatí 171 miliónů korun


Vláda v pondělí oficiálně uzavřela první etapu výstavby mýtného systému. Ministři schválili protokol o úplném dokončení díla, podle kterého budou vady a nedodělky systému stát společnost Kapsch 171 milionů Kč. Protokol je dohodou obou stran, uvedl na tiskové konferenci po jednání kabinetu ministr dopravy Gustáv Slamečka.

Celková suma se skládá ze dvou částí. Jako smluvní penále firma zaplatí státu 121 miliónů korun, zbylých 50 miliónů získá stát formou slevy z konečné ceny díla. Penále vypočítali znalci, Kapschi se například včas nepodařilo upravit terén kolem mýtných bran, postavit ke všem branám žebříky, dodat některé dokumenty k systému nebo převést softwarové licence.

První etapa zakázky se uzavřela po dvou a půl letech od spuštění systému 1. ledna 2007. Jako hlavní problém se ukázaly zkrácené lhůty pro výstavbu mýtných bran. Podle smlouvy měl Kapsch mít na budování systému 12 měsíců, kvůli průtahům s uzavřením tendru a odvolání neúspěšných uchazečů se lhůta zkrátila na devět měsíců.

Původně stát uzavřel s Kapschem smlouvu na výstavbu systému na 900 kilometrech dálnic a rychlostních silnic (I. etapa) a 1100 kilometrech silnic první třídy (II.etapa). Smlouva trvá do roku 2017, celková hodnota zakázky je 22 miliard včetně plateb za správu systému a služby.

Původní smlouva se však několikrát měnila pomocí dodatků. Délka zpoplatněných silnic první třídy se například zkrátila na zhruba 200 kilometrů, jako náhradu Kapsch pro stát postaví mýtný systém na všech budoucích dálnicích ve stejné délce, o kterou firma přišla na "jedničkách".

http://www.novinky.cz/ekonomika/173651- ... korun.html
Majkl
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 754
Obrázky: 1291
Založený: 03. Máj 2005 08:20

Naspäť na Monitoring tisku

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 6 hostí.