Albánsko a Kosovo spojila diaľnica

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Albánsko a Kosovo spojila diaľnica

Odoslaťod sergej » 31. Máj 2009 19:38

Albánsko a Kosovo spojila diaľnica

http://www.sme.sk/c/4868387/albansko-a- ... lnica.html

TIRANA. Prezidenti Albánska a srbskej odštiepeneckej provincie Kosovo sa dnes zúčastnili slávnostnej ceremónie pri príležitosti ukončenia výstavby prvého diaľničného spojenia medzi oboma územiami.

Albánsky prezident Sali Berisha a jeho kosovský partner Hashim Thaci oslávili dostavbu novej cesty pri najväčšom tuneli neďaleko mesta Kalimash v albánsko-kosovskom pohraničí.

"Toto je tunel opätovného zjednotenia našich národov," vyhlásil Berisha. "Hoci sme boli storočia rozdelení, dnes sme si bližšie než kedykoľvek predtým. Rozdelila nás história a nespravodlivosť, ale dnes už je všetkému koniec," povedal kosovský líder Thaci.

Vyše päťkilometrový tunel bol najnáročnejším prvkom 170 kilometrov dlhej diaľnice medzi albánskymi mestami Durr‰s a Morina a prevažne etnickými Albáncami obývanou srbskou provinciou, ktorá vlani s podporou USA a niektorých krajín EÚ vyhlásila nezávislosť.

Cesta, ktorú stavali tri roky a stála jednu miliardu eur, skráti vodičom cestu medzi oboma koncami diaľnice z doterajších siedmich hodín na menej ako tri hodiny.

Očakáva sa, že nová diaľnica prehĺbi už aj tak úzke politické a ekonomické vzťahy medzi Albánskom a Kosovom.

zdroj: sme.sk
Obrázok používateľa
sergej
administrátor
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 160
Založený: 20. Feb 2005 09:28
Bydlisko:

Naspäť na 2009

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.