Železnice v ČR

sekcia venovaná železniciam

Moderátor: Moderátori

Odoslaťod Thomas » 09. Feb 2009 08:36

Jano.z: proboha - ty dvě zásady jsou principielně špatné - to snad každý vidí. A i uvání, že konkurence do žel. dopravy nepatří. S důvody se už opravdu nechci opakovat, ale to bys úplně stejhně mohl říct, že konkurence nepatří do silniční osobní dopravy, do letectví apod., protože tomu brání nějaký detail. Naopak železniční dálková je pro to víáce než vhodná, místní je vhodná pro výběr uchazeče, který obslouží celou trať (jen nebude mít jistotu, že je tam navždy).

A vůbec nejde o síťovost - už jsem tady vzpomenul energetiku, kde rozvody musí být taky společné, ale výrábět může kdokoli a tady je to stejné. A vůbec v dobách informačních systémů jako je idos nemusí být ani jednotný tarif. Ale to jsou všchno věci, o kterých už tu několikrát byla řeč.

Nejde jen o Paku. Ve východních Čechách by taky šlo jen s malou úpravou postavit tah Pha - PU - HK - Walbrzych - Wroclaw - Warszava. Ta potíž spočívá v dvojúvrati Starkoč - Václavice, jinak už dávno postavené tratě kopírují přibližně trasování D11. Navíc by to mělo velký vliv na napojení Náchodska. Ale ono to tam už 100 let stojí, jak stojí a do Náchoda se jezdí přes Týniště (závlek a úvrať). Brnu zas chybí rozumné spojení na Znojmo - dopravu by urychlila spojka, která by odstanila úvrať a přesedání v Hrušovanech - to proboha nemůže stát tolik a zas to tam stojí 100 let a nic. Z Brna chybí spojení na střední SK. Okolo války se rekonstruovala trať na Veselí, po válceš se skončilo ve veselí a nic dál. Ještě před válkou se postavilo spojení Hranic a Púchova (1937) a rozsestavěla se trať z Vizovic na východ. Sice mohla být součástí širšího tahu, ale opět nic ... A takhle je to na mnoha místech. Tratě mají velmi často dost nevhodné směrování, ale stavební aktivita skončila v 50. letech minulého století.
Thomas
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 27
Založený: 20. Dec 2007 19:42
Bydlisko: Brno

Odoslaťod jano.z » 09. Feb 2009 10:21

Thomas: Ja som nikdy netvrdil ze tie zasady su dobre ... ale v tomto pripade mi naozaj cokolvek ine pride ako ...

Ale ja netvrdim a nebudem tvrdit, ze v cestnej doprave nema byt konkurencia (marsrutky sice neuznavam, ale co uz), naopak cestna doprava, akozto takmer bezvyhradne spojovy system (nemyslim IDS, to je ostatne ZDO a koordinator konkurenciu skoro vzdy potlaci) este s navyse nevyhradenou infrastrukturou je na konkurenciu podstatne vhodnejsia ... autobusy konkurentov sa mozu kludne aj predbiehat ... Letecka ma mozno trosku problem na letisku, ale opat v zasade neni problem kludne lietat aj naraz. Navyse ma opat skoro zasadne spojovy charakter.

Na druhej strane ta energetika je sice rydzo sietovy monopol, ale bezvyhradny (sotva sa niekto rozhodne pre iny sposob ziskavania energie) a elektrony, pokial sa s nimi naklada v ramci fyzikalnych zakonov, nenadavaju, a konecnemu zakaznikovi je jaksi tiez jedno, ze ten konkretny elektron, ktory mu po tom kabli teraz priletel nenageneroval ten u koho si to objednal ale niekto uplne iny a uplne inde ...

Pri tych roznych dostavbach trate je problem v tom, ze kilometer jednej kolaje regionalnej trate stoji len o malo menej nez kilometer jednej kolaje rychlostneho koridoru ... a peniaze zatial idu / musia ist primarne tam. A pri roznych spojkach sa tiez vacsinou pocitalo/pocita prave s tym sietovym charakterom zeleznice, ze na rozdiel od inych druhov dopravy tu prestup prinasa len minimalne zdrzanie.
jano.z
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 3
Založený: 12. Dec 2005 19:03
Bydlisko: ďaaaaaleko ...

Odoslaťod Dialniciar » 09. Feb 2009 15:50

je to také zaujímavé jano.z: cestná infraštruktúra zadarmo potrebuje konkurenciu, platené koľaje už zrazu nie ... logika uniká všetkým, len tebe nie ...
Dialniciar
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 304
Založený: 23. Jún 2005 19:16

Odoslaťod jano.z » 09. Feb 2009 19:05

Dialniciar: Poprosim oznacit miesto, kde tvrdim, ze cestna doprava konkurenciu POTREBUJE. To ze sa tam ta konkurencia realizuje lahsie (spojovy system, nededikovana infrastruktura, nie je pevna draha) naozaj neznamena, ze si kludne nemozu jazdit SADky tak ako postaru ... ostatne preco by nemali ...

K tej logike, prosim odpoved na otazku, preco ked je ta konkurencia na kolajniciach tak skvela, existuje na svete AZ JEDEN sukromny zeleznicny dopravca (Virgin) jazdiaci mimo ZDO a v najblizsich 10 rokoch zasiahnu do boja MAXIMALNE traja?
jano.z
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 3
Založený: 12. Dec 2005 19:03
Bydlisko: ďaaaaaleko ...

Odoslaťod Dialniciar » 09. Feb 2009 21:59

No pretože kto by si dovolil ísť robiť konkurenciu proti takým gigantom ako sú štátne železnice, maximálne dotované, prezamestnané systémy plné vlakov, dép, atď. ... zázemie, o akom sa súkromníkovi môže snívať.
Dialniciar
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 304
Založený: 23. Jún 2005 19:16

Odoslaťod jano.z » 10. Feb 2009 00:25

Koľajové vozidlá sa už niekoľko mnoho rokov dajú objednať aj so servisom od výrobcu, ktorý potom zodpovedá za väčšiu časť zázemia ... a keď už sme pri tom, pri rôznych nárazových optimalizačných akciách ostávajú opustené depá, často na pomerne lukratívnych miestach (na hlavnom ťahu na Slovensku námatkovo Vrútky, Púchov, Prešov, najnovšie zrejme Trnava, v ČR Pardubice, Brno Dolní, Ostrava Hrušov, Kolín, ...), kde by sa mohol súkromník nasťahovať.

Profesie potrebné k vypraveniu vlaku možno skoro ľubovoľne štósovať, takže na vlaku môže byť aj jeden človek, v prípade vlaku s ľuďmi by teda (okrem určených tratí) mali byť 2 (rušňovodič a vlakvedúci). Títo 2 potom bez problémov zastúpia aj posunovačov a vozmajstra (kór v prípade jednotky s kotúčovými brzdami). V prípade nejakej poruchy na trati je myslím možné uzavrieť rozumnú dohodu aj so štátnym dopravcom (ostatne v nákladnej doprave viackrát pamätám, že súkromníkovi išli robiť či už postrk, alebo ho odťahovali, érárni ...).

Takže suma sumárum, samotnej konkurencii na železnici v osobnej doprave v zásade nič a nikto fyzicky nebráni. Prípadné následky a dôsledky (či už na dopravu, alebo na cestujúceho) sú už, ako píšem, vec druhá ...
jano.z
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 3
Založený: 12. Dec 2005 19:03
Bydlisko: ďaaaaaleko ...

Odoslaťod Dialniciar » 10. Feb 2009 20:25

jano.z napísal:Takže suma sumárum, samotnej konkurencii na železnici v osobnej doprave v zásade nič a nikto fyzicky nebráni. Prípadné následky a dôsledky (či už na dopravu, alebo na cestujúceho) sú už, ako píšem, vec druhá ...


Prípadné následky: nižšia cena, lepšie podmienky pre cestujúceho. :wink: A toto nemôžu ČD skúsnuť ...
Dialniciar
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 304
Založený: 23. Jún 2005 19:16

Odoslaťod jano.z » 10. Feb 2009 21:00

Prípadné následky: Tarifné problémy pri použití vlaku iného dopravcu (a nie, nemyslím to, že mi tam neplatí režijka, tú nám zachvíľu zrejme tak či tak zoberú), komplikovanejšie riešenie dopravných situácii (= nutnosť komunikovať s väčším množstvom dispečerov), problémy v prípojovej službe, zníženie priepustnosti trate pre nákladnú dopravu (a pritom tá nás všetkých živí), ...

Nižšia cena bude ako pre koho (to Jančurom porovnávané cestovné v 2. triede rozhodne nie je najnižší tarifný program ČD), lepšie podmienky pre cestujúceho max. po určitú dobu. Jančura bude mať zálohu len 1 kus na 4 stroje s tým, že na rozdiel od ČD nebude mať pri problémoch možnosť dať náhradnú súpravu (lebo by si ju musel prenajať od ČD a to by Jančura nedopustil). Čiže pri poruche na opačnej strane, než na ktorej bude tá záloha (pokiaľ nebude záloha na periodickej údržbe, pravda) sa bude musieť zariadiť(5 autobusov sa mu asi tiež nebudú len tak niekde váľať). Každopádne verím, že to má spočítané.
jano.z
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 3
Založený: 12. Dec 2005 19:03
Bydlisko: ďaaaaaleko ...

Odoslaťod Dialniciar » 10. Feb 2009 21:09

jano.z, stále platí:

jano.z napísal:Takže suma sumárum, samotnej konkurencii na železnici v osobnej doprave v zásade nič a nikto fyzicky nebráni.


A osobne ma teší, že:

jano.z napísal:Dopredu to kritizujem preto, že ním používaný obchodný model je síce fajn, nepochybujem, že nebude mať tie vlaky plné a možno sa s ním sám niekedy pôjdem odviezť, keď budem mať cestu do Prahy ...


:idea: :idea:

Jednoducho, skutočne, si tu sám, lebo si sám non-stop popieraš, čo píšeš a potom si to vyvraciač ako keby len preto, že v ČD robíš ... :idea: :idea:
Dialniciar
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 304
Založený: 23. Jún 2005 19:16

Odoslaťod jano.z » 10. Feb 2009 21:30

Dialniciar:
Vytrhávaš z kontextu = dochádzajú argumenty. Ném dobre.

To, že ten jeho obchodný model je fajn (a hlavne je úspešný, ostatne nevymyslel ho on, ale Sir Richard Branson a jeho ľudia z Virgin a to uz veľmi, veľmi dávno) je fakt, na to, že jeho vlaky budú plné (lebo ten model je spravený tak, že plné musia byť a aj na to vytvára všetky podmienky, každopádne tak či tak odvezie maximálne 20%-25% z potencionálnej klientely) tiež, aj to že sa s ním možno pôjdem niekedy odviezť, pozrieť sa ako to tam vyzerá (tak ako som sa už párkrát odviezol jeho slávnymi autobusmi, a nevidím v tom nič extra). To je tu všetko napísané a nič si nepopieram ani nevyvraciam.

A takisto fyzicky nikto nebráni predbiehať kolónu na dialnici zprava cez krajnicu. A čo z toho vzniká?
jano.z
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 3
Založený: 12. Dec 2005 19:03
Bydlisko: ďaaaaaleko ...

Odoslaťod Dialniciar » 11. Feb 2009 18:57

Nemáš pravdu, mne zďaleka nedošli argumenty.

Ale ty si stále nevysvetlil, prečo sa ČD tak boja konkurencie ? Lebo toto, čo ty tu predvádzaš, to je čistý strach a reakcie pozostávajúce iba z: očiernenie niečoho, čo ešte ani nie je, zastrašenie ako sa to negatívne prejaví pre ostatných cestujúcich a vylepšenie pozície ČD. Nič viac, nič menej.
Dialniciar
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 304
Založený: 23. Jún 2005 19:16

Odoslaťod jano.z » 11. Feb 2009 20:16

Dialniciar: Ja ale nic neociernujem a nikoho nezastrasujem. Ja len konstatujem, ze sa tu idu stavat vzdusne zamky a je velke riziko znacneho rozcarovania.

A nie som manazer CD, v dobe, ked snad konecne Jancura dorazi na trh zrejme nebudem uz ani zamestnancom CD (budem v SZDC), ja sa nemam coho bat.

A myslim si, ze sa zatial neboja ani CD. Polsko nech je vystrahou.
jano.z
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 3
Založený: 12. Dec 2005 19:03
Bydlisko: ďaaaaaleko ...

Odoslaťod jano.z » 12. Feb 2009 12:29

Inak, keď sa tak uvažujem nad menami ľudí vo vláčikovom týme p. Jančuru, ten si zložil druhé generálne riaditeľstvo ČD ... Ing. Jan Paroubek (ex. O12), Ing. Jiří Schmidt (ex. O7), Ing. Dalibor Zemánek (tiež ex. O7), PhDr. Martina Zezulová (ex. O10), Ing. Ivo Malina (ex. O16) ...
jano.z
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 3
Založený: 12. Dec 2005 19:03
Bydlisko: ďaaaaaleko ...

Odoslaťod Dialniciar » 17. Feb 2009 19:10

Čo presne je: ZDO a SZDC ?
Dialniciar
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 304
Založený: 23. Jún 2005 19:16

Odoslaťod Nevedko » 18. Feb 2009 08:53

Dialniciar napísal:Čo presne je: ZDO a SZDC ?

ZDO je základná dopravná obslužnosť
SŽDC je Správa železniční dopravní cesty, www.szdc.cz
Obrázok používateľa
Nevedko
pokročilý diskutujúci
 
Príspevky: 454
Obrázky: 3
Založený: 21. Jún 2005 08:44

Odoslaťod jano.z » 18. Feb 2009 21:23

Dialniciar: To je zabava, niekto vasnivo diskutuje a potom sa opyta na zakladne pojmy 8)
jano.z
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 3
Založený: 12. Dec 2005 19:03
Bydlisko: ďaaaaaleko ...

Odoslaťod Dialniciar » 19. Feb 2009 12:18

NIekto veľmi rád používa zrazu skratky ...
Dialniciar
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 304
Založený: 23. Jún 2005 19:16

Odoslaťod jano.z » 21. Feb 2009 14:41

Dialniciar: Tak ak si vsimnes, Zakladni dopravni obsluznost, ani Sprava Zeleznicni Dopravni Cesty su nie zrovna najkratsie nazvy ...
jano.z
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 3
Založený: 12. Dec 2005 19:03
Bydlisko: ďaaaaaleko ...

Odoslaťod Dialniciar » 21. Feb 2009 19:53

Ale patrí sa zo slušnosti dať aspoň raz (hoci po dlhej dobe, ale keď sa to má opakovať v podstatnej diskusii) aspoň 1x originál a do zátvorky skratku ... predíde sa tak nedorozumeniam.

Aj tak si ale myslím, že ZDO nebude nijako ohrozená pre cestujúcich tým, že SA začnú robiť konkurenciu na spomínanej trati.
Dialniciar
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 304
Založený: 23. Jún 2005 19:16

Odoslaťod mino » 27. Feb 2009 12:13

Na ceskych kolajach zacne jazdit britska Arriva :arrow:

http://www.zelpage.cz/zpravy/6937
mino
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 619
Obrázky: 44
Založený: 02. Nov 2007 11:50
Bydlisko: LM/BA

Odoslaťod mino » 12. Máj 2009 10:33

RegioJet (Student Agency) získal licenci od Drážního Úřadu :arrow:

http://www.zelpage.cz/zpravy/7107
mino
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 619
Obrázky: 44
Založený: 02. Nov 2007 11:50
Bydlisko: LM/BA

Odoslaťod mino » 25. Máj 2009 14:48

Smlouva pro České dráhy na 10 let :arrow:

http://www.zelpage.cz/zpravy/7141
mino
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 619
Obrázky: 44
Založený: 02. Nov 2007 11:50
Bydlisko: LM/BA

Odoslaťod jano.z » 28. Máj 2009 17:45

Student Agency: "nič nebude" ...
http://ekonomika.idnes.cz/student-agenc ... oprava_vem

Inak v tejto chvíli sa robí všetko pre to, aby k 1.7. prešlo celé riadenie dopravy (výpravcovia a primárny dispečing) pod SŽDC. Ak Boh dá, a zrealizuje sa všetko, ako sa zrealizovať má, bude dispečerská organizácia schopná jednoduchšie a rýchlejšie reagovať na mimoriadnosti než na Slovensku. V tejto súvislosti tiež možno očakávať redukciu počtu výpravcov, kde by mali byť niektorí preradení do (len vo väčších uzlových staniciach) znovuzavedenej funkcie "nádražného" (výpravca bude patriť pod SŽDC, nádražný pod ČD). Na menších a menej frekventovaných staniciach bude potom to potom bude riešené tak ako na Slovensku, každopádne s ohľadom na frekvenciu vlakov a dopravy to vadiť nebude.
jano.z
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 3
Založený: 12. Dec 2005 19:03
Bydlisko: ďaaaaaleko ...

Odoslaťod jano.z » 08. Jún 2009 11:35

Student Agency: "Nič nebude II." - ani v regionálnej doprave.

http://ekonomika.idnes.cz/student-agenc ... oprava_pin

Žeby došlo na moje slová? Ale pán Schmidt bude mať isto dostatočné informácie, keďže Jančurom toľkokrát omieľaný tender na rýchliky Liberec - Pardubice je dielom p. Schmidta osobne. Každopádne ja v tom tendri favorizujem ViaMont, ona to skôr bude "trafika" pre exministra Řebíčka ...
jano.z
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 3
Založený: 12. Dec 2005 19:03
Bydlisko: ďaaaaaleko ...

Odoslaťod Dialniciar » 08. Jún 2009 15:42

Ja som postrehol zázračné zmluvy štát a ČD na 10 rokov dopredu ... to sa to potom podniká, že ? A minuloročnú stratu ČD vyriešila úradnícká vláda dotáciou v tomto roku vo výške 3,2 mld. Kč naviac. Bordel na trati ako vždy. :-) Našťastie, na SVK to je v menšom rozsahu.
Dialniciar
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 304
Založený: 23. Jún 2005 19:16

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Železničná infraštruktúra

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 12 hostí.