Mýto pro osobní auta bude řešit až příští vláda

re-print článků souvisejících s problematikou dálnic, rychlostních komunikací a silnic

Moderátor: Moderátori

Mýto pro osobní auta bude řešit až příští vláda

Odoslaťod mcmillan » 30. Jan 2008 17:55

Mýto pro osobní auta bude řešit až příští vláda

30. ledna 2008 12:28
Řidiči osobních aut se zatím nemusejí obávat. Zavedení mýta pro tuto kategorii se jim sice zřejmě nevyhne, zatím se ale jedná o hudbu budoucnosti a současná vláda s ní nepočítá. V budoucnu ho ale generální ředitel společnosti Kapsch Karel Feix nevyloučil.

On-line rozhovor s Karlem Feixem
Odpovědi čtěte ZDE


"Co se týče rozšíření mýta na 3,5 tuny, to je zcela jasné a legitimní, na tom se pracuje," řekl iDNES.cz náměstek ministra dopravy Jiří Hodač. Otázku zpoplatnění osobních automobilů ale tato vláda řešit nebude, dodal.

Možnost zavedení plateb mýta osobních automobilů zmínil v on-line rozhovoru iDNES.cz šéf společnost Kapsch Karel Feix. Právě Kapsch je dodavatelem současného systému, který zajišťuje vybírání mýta od kamionů.

"Zpoplatnění osobních aut už je realitou v mnoha evropských zemích a nevyhneme se mu po roce 2012 ani my v České republice. Výše mýta pro osobní vozy je otázkou pro politickou reprezentaci," uvedl Feix v on-line rozhovoru. - více zde

Technicky prý žádný problém
I když celá věc je zatím ve fázi diskuze, technicky by neměl být problém mýto pro osobní auta zavést. "Systém je na rozšiřování připraven," říká mediální zástupce společnosti Kapsch David Šimoník. Podle něj by současný systém mohl po nezbytných úpravách zvládnout třeba i 10 milionů transakcí denně.

Technicky by pak celá věc vypadala tak, že řidič by si na čerpací stanici nebo třeba na poště pronajal palubní jednotku, kterou by při výjezdu zase odevzdal. Jednotka by byla podobná, jako je tomu u kamionů, ale zřejmě menší. Platit by bylo možné buďto předem, kdy by si řidič zakoupil určitý kredit, nebo při jejím odevzdání podle ujetých kilometrů.

Evropa zatím hledá
Přesto, že mýtem u osobních aut se s největší pravděpodobností současná vláda zabývat nebude, ani Hodač nevyloučil, že by se jednou podobný systém zrealizovat mohl.

Sama Unie ale zatím podle něj zatím hledá, jakým způsobem s touto otázkou naložit. Právě Česká republika by přitom mohla konečnou podobu evropského mýta ovlivnit.

Mají osobní auta platit na dálnici podle ujetých kilometrů? - více

http://ekonomika.idnes.cz/myto-pro-osob ... nomika_maf
A Whiter Shade of Pale: ... but the crowd called out for more...
Obrázok používateľa
mcmillan
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 638
Obrázky: 150
Založený: 29. Aug 2006 13:37
Bydlisko: CR

Naspäť na Monitoring tisku

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 8 hostí.