Navigačné systémy: GPS, Galileo, ...

sekcia, ktorá sa venuje popisu technických aj netechnických záležitostí, postupov a pojmov dotýkajúcich sa infraštruktúry

Moderátor: Moderátori

Navigačné systémy: GPS, Galileo, ...

Odoslaťod Dialniciar » 07. Máj 2007 08:07

Galileo by mal byť navigačný systém Európy, konkurenciou amerického GPS.

O GPS

GPS je celosvetový družicový navigačný systém a slúži pre určenie okamžitej polohy a času.

Vyznačuje sa možnosťou pracovať kdekoľvek na Zemi, je nezávislý na počasí, dennej či nočnej dobe, bez rozlíšenia hraníc štátov. Je charakteristický vysokou presnosťou, ktorá sa pohybuje v toleranciách +/- 5 m. (Túto presnosť treba posudzovať s vedomím, že družice sú vo výške 20.000km, že z tejto výšky sa pomocou merania doby prenosu signálu medzi satelitom a prijímačom na zemskom povrchu vypočítava poloha s prihliadnutím na posun satelitov po svojej dráhe).

Využitie systému je veľmi široké, od prvotných vojenských aplikácií sa dnes systém využíva na zistenie polohy v moriach a oceánoch - plavidlá od určitej kategórie musia byť povinne vybavené GPS prístrojmi, na púštiach (známa Rallye Paríž- Dakar využíva GPS prístroje vo všetkých závodných aj doprevádzajúcich vozidlách), vo vojenskom aj civilnom letectve, v turistike a podobne. Nakoľko na Slovensku sa nenachádzajú púšte ani oceány, GPS sa u nás začal používať neskôr, v poslednej dobe sa presadzuje najmä ako monitorovací a navigačný systém v cestnej doprave a samozrejme má opodstatnenie v najrôznejších podobách ako turistické prístroje.

Význam GPS je aj v oblasti topografie, kartografie a pri geodetickom vymeriavaní pozemkov, samozrejme, tu sa pracuje s úplne inými toleranciami.

GPS systém vlastní aj prevádzkuje USA. Služba GPS je civilným užívateľom dostupná na celom svete a je bezplatná.

V Európskej únii prebiehajú práce na sprevádzkovaní podobného navigačného systému pod názvom Gallileo. V máji 2004 došlo k dohode medzi USA a EU o spoločnom prevádzkovaní týchto systémov a o ich vzájomnom prepojení.
Naposledy upravil Dialniciar dňa 07. Máj 2007 08:10, celkovo upravené 1 krát.
Dialniciar
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 304
Založený: 23. Jún 2005 19:16

Odoslaťod Dialniciar » 07. Máj 2007 08:08

Európe sa nedarí pozliepať satelity Galilea :arrow:

http://www.dialnice.info/viewtopic.php?t=7023

Jeden z najdrahších projektov Európskej únie v histórii - satelitný navigačný systém Galileo - sa dostáva do problémov.
Dialniciar
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 304
Založený: 23. Jún 2005 19:16

Odoslaťod B; » 07. Máj 2007 11:13

Par info volne z hlavy, presnejsie si to nepamatam, ak nieco nesedi pls opravit.

O tolerancii:
V minulosti boli zamerne udaje pre "civilov" (=nie US Army) skreslovane, aby sa nedali vojensky pouzit.

Ak je viditelnych viac satelitov ( minimum je 3) tak pristroj dokaze zobrazit aj nadmorsku vysku.

Pristroje z porovnavania polohy dokazu zobrazit aj rychlost pohybu.

V sucasnosti dokazu pracovat aj s presnostou pod 1 m.
Obrázok používateľa
B;
administrátor
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 29
Založený: 04. Feb 2005 10:55
Bydlisko: Doma :-) v EU

Odoslaťod Ondra O.K. » 07. Máj 2007 12:18

Neco malo o systemech GPS a Galileo

GPS se vyvijel jeste za studene valky, prvni satelit byl na orbitu umisten v roce 1978. System je globalne funkcni od roku 1993, ale az v roce 2000 byla vypnuta ta rusiva chyba, ktera presnost cca +/- 30m stahla na dnesnich cca +/- 3 m. System se deli na vojenskou a civilni cast, kde civilni-verejna se oznacuje PPS a vojenska SPS. Ta je odolna proti ruseni, je zasifrovana, ma vetsi presnost, garanci dostupnosti apod. Sluzbu SPS mohou v soucasnosti pouzivat pouze spojenci USA v NATO. Napr. ceska armada tyto data poskytuje jeste dale pro policii. Systemy jsou od sebe oddeleny napr. pouzitim jinych frekvenci atd.
Minuly, resp. tento rok bude podepsano memorandum, resp. smlouva o dalsi generaci GPS tzv. Blok III, ktery o rad vylepsi soucasne vlastnosti.


Galileo system bude obsahovat 30 druzic, pricemz v provozu budou tento rok tusim ctyri experimentalni. I tento system se deli na verejnou a neverejnou cast, pricemz do neverejne patri napr. sluzby Public Regulated Services PRS (vetsi odolnost, garance dostupnosti atd.) urcena pro omezeny okruh uzivatelu (Policie, Zachranka) a Safety of Life SOL (narposta priorita v systemu, garance, zalohy atd). O SOL v CR uvazuji napr. Ceske drahy.

Oba systemy jsou si technologicky podobne, lisi se pochopitelne v prenosovych frekvencich, kodovani atd. Princip spociva v tom, ze kazda druzice vysila svou pozici a udaj o case (z atomovych hodin) - tzv. efemeridy. Na zaklade techto signalu je prijimac schopen urcit svou polohu (soustava m rovnic o n neznamych). Oba systemy pracuji se signalem pod urovni sumu, takze kdyz si naladite radio mimo stanici a budete poslouchat sotva slysitelny sum, tak signal GPS je jeste slabsi. Proto neni mozne signaly prijimat v budovach, podzemi apod. (resp. se standardnim vybavenim).
Oba systemy jsou kodovany pseudonahodnym kodem, tzv. C/A kod. U GPS je to napr. 1023 pseudonahodne generovanych binarnich modulaci nosne frekvence.

No a je treba zminit jeste rusky Glonass a cinsky Beidou. Predevsim Glonass ziskal po podepsani kontraktu s Indii novy impuls a mel by byt komercne dostupny behem nekolika let. Cinsky Beidou je teprve v pocatcich, nicmene ma zasadni rozdil oproti ostatnim - pouziva geostacionarni druzice, tedy takove ktere jsou porad na stejnem miste vzhledem k povrchu Zeme. Vyhodou je nutnost mensiho poctu druzit, nevyhodou pak dostupnost pouze na urcitych mistech Zeme.
Obrázok používateľa
Ondra O.K.
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 573
Obrázky: 112
Založený: 28. Aug 2006 14:58

Odoslaťod wazari » 18. Máj 2007 09:19

Galileo z vrecka daňovníkov

http://www.dialnice.info/viewtopic.php?t=7078

v ramci sledovania vyvoja som to sem (a do MT) doplnil

neviem, ci to tu uz niekde bolo spomenute, ale na zaciatku sa uvazovalo, aby Galileo a Glonass boli plne kompatibilni - ale neviem, co sa s tym dalej dialo
Obrázok používateľa
wazari
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 3
Založený: 17. Máj 2005 16:12

Odoslaťod Dialniciar » 19. Sep 2007 15:33

EK navrhla použiť na financovanie Galilea prostriedky z rozpočtu EÚ :arrow:

http://www.dialnice.info/viewtopic.php?t=7967
Dialniciar
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 304
Založený: 23. Jún 2005 19:16


Naspäť na Glosár

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 5 hostí.