Európe sa nedarí pozliepať satelity Galilea

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Európe sa nedarí pozliepať satelity Galilea

Odoslaťod Dialniciar » 07. Máj 2007 07:38

http://www.tvojepeniaze.sk/europe-sa-ne ... pludia_p01


06.05.2007 10:36 - aktualizované 6.5.2007 10:36:00 - Ľudia a firmy

Európe sa nedarí pozliepať satelity Galilea

Jeden z najdrahších projektov Európskej únie v histórii - satelitný navigačný systém Galileo - sa dostáva do problémov. Ani po ultimátu Európskej komisie konzorcium súkromných firiem nepodpíše kontrakt o vývoji systému, ktorý má byť konkurenciou americkému systému GPS.

Ministri dopravy Európskej únie dali koncom marca ultimátum členom konzorcia, aby do 10. mája uzavreli dohodu a kontrakt o vývoji Galilea. Nič sa však nedeje a trvá to už niekoľko predsedníctiev únie, uviedli diplomatické zdroje. O ďalšom osude projektu by mali rozhodnúť ministri dopravy na schôdzke 7. júna.

V konzorciu je európska nadnárodná spoločnosť EADS, francúzske firmy Thales a Alcatel-Lucent, britská Inmarsat, talianska Finmeccanica, španielske firmy AENA a Hispasat a nemecká skupina vedená spoločnosťou Deutsche Telekom.

Firmy, ktoré by mali zaplatiť asi dve tretiny nákladov, sa obávajú o ziskovosť celého projektu. "Trh tu jednoducho nie je. Boli sme príliš optimistickí. GPS na väčšinu účelov postačuje," povedal denníku Financial Times predstaviteľ firmy, blízkej projektu.

Európska únia a Európska vesmírna agentúra rokujú o systéme Galileo s konzorciom od polovice roku 2005. Podľa pôvodných predpokladov mal systém využívajúci 30 družíc fungovať už na budúci rok. Teraz sa hovorí o najbližšom možnom termíne v roku 2011, ale meškanie sa každým dňom zväčšuje a zvyšujú sa aj finančné straty.

Komisár pre dopravu Jacques Barrot podľa Financial Times odhaduje, že členské štáty únie budú musieť za systém zaplatiť o 1,2 miliardy eur viac. Meškanie Galilea už úniu stálo 388 miliónov eur. Celkové náklady na systém sa odhadujú na 4 miliardy eur.

Konkurencia však nespí. V roku 2012 by mal byť v prevádzke čínsky navigačný systém a pripravuje sa aj nová generácia amerického GPS.

Európska komisia teraz musí rozhodnúť, čo ďalej. Očakáva sa, že na stretnutí ministrov dopravy predloží celé spektrum návrhov a existuje aj reálna možnosť, že zruší spoluprácu s konzorciom, tvrdia diplomatické zdroje.


pi, ČTK
Dialniciar
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 304
Založený: 23. Jún 2005 19:16

Naspäť na 2007

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.