ČT: Řidiči kamionů přišli na to, jak ošálit výběr mýta

re-print článků souvisejících s problematikou dálnic, rychlostních komunikací a silnic

Moderátor: Moderátori

ČT: Řidiči kamionů přišli na to, jak ošálit výběr mýta

Odoslaťod mcmillan » 29. Mar 2007 13:01

28. března 2007 22:26
Státu na mýtném uniká každý měsíc přes 30 milionů korun. Uvedla to Česká televize, podle níž kromě kamionů jezdících mimo dálnice za to mohou řidiči, kteří přišli na to, jak elektronické brány na dálnicích obelstít.

Podle televize se před mýtnou branou za jedoucí kamion těsně schová další. Kamion schovaný za jiným s odstupem menší než tři metry je totiž pro bránu neviditelný.

Takto riskantně jedoucí vozy prý uniknou i pozornosti celníků. Ti zjišťují neplatící kamiony elektronicky ze speciálních aut. "V případě, že má vozidlo zapnutou palubní jednotku, není to důvod pro to, aby ho celníci zastavovali," řekl televizi mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták.

Že se placení mýtného lze takto vyhnout, nevyloučil ani dodavatel systému, firma Kapsch. "Chci upozornit, že to je jedině za cenu extrémního porušení dopravních předpisů," uvedl generální ředitel firmy Karel Feix.

"Pokud řidič nedodrží bezpečnostní vzdálenost mezi vozidly, ohrožuje nejen sebe, ale i ostatní řidiče a za to mu hrozí sankce do výše 2000 korun," reagovala policejní mluvčí Středočeského kraje Soňa Budská.

Tuzemské sdružení autodopravců Česmad se od takto hazardních jízd distancuje. "Dopravce, který zodpovídá za svůj několikamilionový kamion a rovněž několikamilionový náklad, se takovému jednání zcela jistě vyhne a nebude v žádném případě trpět řidičům, aby se tak chovali," řekl televizi mluvčí Česmad Bohemia Martin Felix.

U bran prý podle tuzemských řidičů riskují hlavně zahraniční kamiony.

Řidiči se placení mýtného snaží vyhnout i jinak. Kapsch odhaduje, že každý dvacátý jede místo po placené dálnici zadarmo jinudy, i když si tak zajede.

Ztráty přitom nejsou zanedbatelné. Například při vybraných 420 milionech korun během prvních dvou měsících roku, státu uniklo každý měsíc až 27 milionů.

O dalších sedm milionů přišel tím, že ani výběr od řidičů, kteří jezdí po dálnicích, není stoprocentní. Pokud by to tak zůstalo po celý rok, byl by celkový únik tak vysoký, jako kdyby se mýtné nevybíralo celý měsíc, uvedla Česká televize.

miz, iDNES.cz, ČTK

http://ekonomika.idnes.cz/ct-ridici-kam ... nomika_miz
A Whiter Shade of Pale: ... but the crowd called out for more...
Obrázok používateľa
mcmillan
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 638
Obrázky: 150
Založený: 29. Aug 2006 13:37
Bydlisko: CR

Naspäť na Monitoring tisku

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 5 hostí.