Slovnaft zrušil tretinu púmp

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Slovnaft zrušil tretinu púmp

Odoslaťod Dialniciar » 21. Feb 2007 11:25

http://ekonomika.hnonline.sk/c4-1014210 ... etinu-pump


Nové čerpačky môžu pribudnúť pri diaľniciach.

Slovnaft zrušil tretinu púmp

Autor: Martin Kóňa
21. 2. 2007 00:00, HN.HNONLINE.SK

Slovnaft v posledných štyroch rokoch zrušil tretinu svojich čerpačiek na Slovensku. V rámci programu reštrukturalizácie spoločnosť zatvorila viac ako sto čerpacích staníc a takmer všetky ostávajúce zrekonštruovala.

Čerpacích staníc Slovnaft v posledných rokoch citeľne ubudlo. Vodiči už majú v niektorých regiónoch s tankovaním problém. Najmä vtedy, ak ide o iný kraj, než v ktorom bývajú a tak ho dobre nepoznajú. "Prednedávnom som prechádzal cez región horného Ponitria. Keďže mám zákaznícku kartu Slovnaft, tankujem len v tejto sieti. V celom okolí Prievidze a Novák sa mi nepodarilo nájsť jedinú funkčnú čerpaciu stanicu," sťažuje sa čitateľ z Hlohovca. S chátrajúcimi nevyužívanými žlto-čiernymi pumpami sa motoristi stretávajú v hlavnom meste aj na zvyšku územia Slovenska.

Mínus sto

Slovnaft v posledných štyroch rokoch zrušil tretinu svojich čerpačiek na Slovensku. "V rámci programu reštrukturalizácie spoločnosť zatvorila viac ako sto čerpacích staníc a takmer všetky ostávajúce zrekonštruovala. Momentálne Slovnaft prevádzkuje 210 čerpacích staníc," povedala hovorkyňa bratislavskej rafinérie Hana Šimková. Ako dodala, zatváranie čerpačiek súviselo s modernizáciou malopredajnej siete aj celej výroby, do ktorej investovali asi dve miliardy dolárov (dnes asi 52,2 miliardy korún). Európska únia vyžaduje výrobu palív s nižším obsahom síry a biopalivá, na ktoré staré čerpačky neboli stavané.

Zmena majiteľa

V Slovnafte nemajú pocit, že by čerpačiek pre zákazníkov mali málo, alebo že by na území Slovenska boli "hluché" miesta. Nové pumpy preto tie zrušené nenahradia, pribudnúť by podľa Šimkovej mohli na nových úsekoch diaľnic a cestných ťahoch.

Je možné, že na miestach starých čerpacích staníc vyrastú pumpy konkurencie. "Formou verejných súťaží už niektoré pozemky získali nových majiteľov a zostávajúca časť je na predaj. O ich ďalšom využití rozhodnú noví majitelia," dodala Šimková. Motoristi by tak na staré miesta mohli chodiť tankovať k novému obchodníkovi.

Čerpacie stanice na Slovensku
Agip 18
Conoco-JET 14
Esso 18
Jurki 59
OMV 98
Slovnaft 210
Shell 57
Hypermarkety 14
Ostatní* 280
Spolu 768
*-odhady
Zdroj: SAPPO, internet
Dialniciar
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 304
Založený: 23. Jún 2005 19:16

Naspäť na 2007

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.