Myjava nahradila asfalt bylinkami

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Moderátor: Moderátori

Myjava nahradila asfalt bylinkami

Odoslaťod B; » 20. Sep 2006 16:40

Myjava nahradila asfalt bylinkami

20.09.2006 15:00
MYJAVA/BRATISLAVA - Na stavbe kruhovej križovatky v Myjave bolo na jej hornú vrstvu vozovky namiesto asfaltu položené špeciálne spojivo vyrobené na báze poľnohospodárskych rastlín - Végécol. Takéto povrchy možno vidieť iba vo Francúzsku a Myjava je prvým mestom na Slovensku, kde čierny asfaltový povrch vozovky nahradili farebné odtiene spojiva vyrobeného výlučne z rastlín.


V centre Myjavy tak budú povrchy parkoviska, chodníkov, dopravných ostrovčekov na vozovke a nástupíšť na autobusovej stanici rozlíšené rôznymi farbami. Pestré plochy vďaka spojivu Végécol nielen oživia centrum mesta, sú príkladom ekologicky obnoviteľného zdroja, ale majú prínos aj vo zvýšení bezpečnosti na komunikáciách, menoval pre TASR výhody primátor mesta Pavel Halabrín.

Investorom stavby je mesto Myjava a zhotoviteľom a. s. Cesty Nitra. Investičný náklad na realizáciu celkovej stavby predstavuje asi 22,3 milióna Sk. Stavebné výkony na križovatke, autobusovej stanici a na úprave mostného objektu podnik Cesty Nitra, stredisko Trenčín, plánuje dokončiť do konca októbra.

Firmu Cesty Nitra od júna 2000 vlastní francúzska skupina Colas. Novinky zahraničného majiteľa začal uplatňovať aj nitriansky podnik na Slovensku, informovala jeho technologická riaditeľka Zora Abaffyová.

"Moderné technické riešenia môžu byť súčasne aj najšetrnejšie k životnému prostrediu. Na stavbe v Myjave spojivo z rastlín nahradí 10 ton asfaltu. Nitrianska dcérska spoločnosť sa preto usiluje novinky, vyvinuté materskou spoločnosťou Colas, zavádzať v domácom prostredí v čo najkratšom čase," doplnil generálny riaditeľ podniku Ján Hyža.

Spoluautorom patentu spojiva Végécol vo Francúzsku je Thierry Delcroix, ktorý sa na pokládke spojiva z rastlín v Myjave 19. septembra zúčastnil. Podľa jeho slov v porovnaní s asfaltovými zmesami je teplota vo výrobe zmesí s Végécolom a pri ich aplikácii na stavbách o 40 stupňov Celzia nižšia, čo sa premietne do energetických úspor a zníženia emisie plynov spôsobujúcich skleníkový efekt. Zmesi s Végécolom sú vhodné aj do cestných tunelov, pretože je spojivo nehorľavé.

Nadnárodná skupina Colas okrem a. s. Cesty Nitra vlastní od októbra 2004 aj dcérsku spoločnosť a. s. Inžinierske stavby Košice. reklama

Podnik Cesty Nitra pôsobí na Slovensku 53 rokov a Inžinierske stavby 55 rokov. Vlani obe firmy vykázali obrat 8,8 miliardy Sk, z toho 1,8 miliardy Sk utŕžil podnik Cesty Nitra. Obe spoločnosti, ktoré predstavujú na Slovensku druhú najväčšiu skupinu v stavebníctve, zvažujú napr. uplatniť špeciálnu asfaltovú zmes s prímesou drviny z opotrebovaných pneumatík, ktorá výrazne znižuje hluk z premávky. Do svojho výrobného programu zavádzajú aj emulzné mikrokoberce kladené za studena. Tieto technológie tiež šetria energetické zdroje, podotkla Abaffyová.

Koncern Colas v roku 2005 vygeneroval tržby vo výške 9,5 miliardy EUR, v prepočte takmer 356 miliárd SKK. Zamestnáva 60 000 pracovníkov.

Zdroj: TASR

Zdroj:
http://www.bleskovky.sk/cl/10/125716/My ... -bylinkami
Obrázok používateľa
B;
administrátor
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 29
Založený: 04. Feb 2005 10:55
Bydlisko: Doma :-) v EU

Naspäť na 2006

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 3 hostí.