Bystrické Apolo je už nad vodou!

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Moderátor: Moderátori

Bystrické Apolo je už nad vodou!

Odoslaťod Milos » 13. Sep 2006 16:30

http://www.regionalnenoviny.sk/c/2893266/Bystricke-Apolo-je-uz-nad-vodou.html


Bystrické Apolo je už nad vodou!



Obrovský šesťstotonový kolos sa dal konečne do pohybu! Výstavba nového železničného mosta v Banskej Bystrici, ktorý nahradí tri menšie a ľahšie premostenia, sa dostala do svojej záverečnej fázy. Ňou je jeho definitívne osadenie na oba brehy Hrona. Nový železničný most dostal prezývku Apolo pre nápadnú podobu s najnovším bratislavským mostom. Vedie nielen ponad rieku, ale aj ponad chodníky a cestu, ktorá spája blízke centrum s Uhliskom a jeho výstavba je súčasťou projektu elektrifikácie trate na trase Zvolen – Banská Bystrica.
Montáž mosta mali na starosti košické Hutné stavby, ktoré podobné stavby realizovali pri Žiline a Košiciach. Samotné zasúvanie pozostáva z dvoch etáp. Najprv obrovský kolos nadvihli a priečne premiestnili o niekoľko metrov zo staveniska do priestorov koľajiska. Ďalšou fázou je pozdĺžne zasúvanie ponad Hron po špeciálnej oceľovej konštrukcii, pričom most je položený na špeciálnych vozíkoch.
Zasúvanie bratislavského mosta na špeciálnych plavidlách po Dunaji bolo pred časom veľkým divadlom. Analógia s jeho menším, ,,bystrickým bratom“ z ocele spočíva jedine v tom, že ide o zložitú operáciu, pri ktorej neradno nič urýchliť. Nový železničný most spustia do prevádzky až po úspešnej záťažovej a statickej skúške, ktoré budú nasledovať po jeho zasunutí na oba brehy.





šab

[12. 9. 2006]
Obrázok používateľa
Milos
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 422
Založený: 15. Feb 2005 16:20

Naspäť na 2006

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.