Madarsko - Hungary

všeobecná diskusia o diaľniciach a RK v EÚ (okrem SR a ČR)

Moderátor: Moderátori

Re: Madarsko - Hungary

Odoslaťod badger-FB » 13. Máj 2022 20:59

Orbánov štýl politiky je posledné čo nám chýba ku šťastiu. Toto rozvracanie pravidiel (menšiny u nás, v Chorvátsku aj Rumunsku) destabilizuje zbytočne región. Rovnako ako politická rozbuška v Bosne dobre živená tamojšími nacionalistami a Srbskom. Aj Srbsko akože pozerá západne, ale myslí východne. Juh Slovenska do Maďarska aj s Košicami. Sever čiastočne na Moravu, čiastočne do Poľska. Východ buď nové Rusko alebo mix. Západ k Viedni. Úplne reálne, ale len za predpokladu, že by sa Viedeň, Varšava, Praha a Budapešť správali ako Moskva a to sa nedeje. Slovensko nevzniklo náhodou. To by takto náhodou vznikol skoro celý svet. :D Ale asi takto nejak by sa to dalo predstaviť? (áno, čerpám z tej kremeľskej mapky čo unikla)

Za posledné storočie napadlo Rusko koľko krajín? Až jedna. Aj tá s ním priamo nesusedila. :D Naopak Rusko spravilo 10 až 14 výpadov v celej Euroázii. NATO má hranice v 6% dĺžky. Ak Fínsko príde do NATO, tak je to priama zásluha Putina. Je to potom plus tisíc km hranice navyše. Ale že by Fíni robili vpád do Moskvy? Že by sa odpálila jadrová hlavica odkiaľkoľvek na Moskvu "len tak"? Napriek FAKTOM je naozaj na Slovensku dosť ľudí, ktorí tým, že nepoznajú históriu a nemajú žiadny vzťah k vlastnej štátnosti, doslova nahrávajú zlému osudu. Na to stačí pár chybných krokov a je to dokonané. Ale pointa napadnutia spočívala v neustálom ubezpečovaní, že sa tak nestane. Mimochodom, Rusko je najväčšia krajina sveta. Nie že by nemali málo, ale majú málo. :D A Medvedev stíha 4 krát do týždňa hroziť jadrovou vojnou. Tak presne takémuto režimu naozaj treba len platiť a čakať mier. To môže naozaj len Moskvou kúpený politik, ktorý manipuluje verejnp mienku pre vlastné záujmy. Orbán nie je výnimka, Rusi im stavajú jadrovú elektráreň ..

Od hladu by sme neumreli, ale dobré by to nebolo. To treba otvorene povedať a nezľahčovať to. Avšak, ak má byť argumentom iba plyn, povedzme si otvorene aj to, že vlastná krajina, ktorá síce môže vypestovať potraviny pre 12 mil ľudí (FAO, OSN), tak my máme sebestačnosť na 40%. A to máme plné dodávky plynu aj ropy z Ruska ... treba lepšie vnímať súvislosti a správne smerovať "vinu". Niekto rozložil naše možnosti potravín, niekto sa vyflákol na diverzifikáciu energonosičov. My sme ale v každom prípade malý štát na nejaké zmeny. Sme 1% EÚ. Občas sa síce tvárime ako keby sme boli minimálne väčšina ... Krajina ako my by si toto mala vedieť uvedomiť. Tak ako Čierna Hora, v podobnej situácii, mini štát, ktorý ale vie povedať čo chce a kam chce patriť a nebojí sa to povedať nahlas. A tiež na tom nie sú ekonomicky najlepšie. Malá krajina, malé možnosti. A malo by byť príkladné, že aj 9x väčšia krajina ako je Slovensko môže byť napadnutá a vlastne ani nie je napadnutá v podaní väčšieho tam prebieha len špeci operácia.

Maďarsko inak pripravuje niečo ako odovzdanie diaľnic do súkromných rúk a to až na 35 rokov.
https://hungarytoday.hu/winner-controve ... -meszaros/

According to Antal Rogán’s announcement made last Friday:

- 317 km of new roads will be built until 2032
- The concession holder will also add lanes to 265 km of existing road in the first ten years of the contract.
- It also involves the upkeep of 1,044 km of road, while all of the maintenance works are considered priority projects
- Regarding financing, the state will pay a concession fee and will pay for the full construction and maintenance project over the 35-year period.
- The concession holder would have to obtain the credit necessary to carry out the project at its own expense.
- The road tolls to be collected by the state will have to cover the concession payments for the full 35-year period.
- The state will pay Themis an annual concession fee of 96.2 million forints (EUR 254,000) per kilometer.
- The state will not transfer its right to collect motorway tolls.

Skôr bude rozhodujúce, čo sa týka hladu, ako bude vyzerať úroda v roku 2023, pretože je zasiahnutá drahými hnojivami a drahou naftou. V tomto by mal náš štát cielene pomáhať farmárom. Ak už nevie pomôcť celoplošne. Ale čo čakať od politikov, keď oni sa radšej 2 hodiny venujú medveďom. To je úplné odtrhnutie od reality vnímania života na Slovensku a od závislosti Slovenska na základných komoditách, čo nie je len ropa, plyn alebo jadrové palivo. Rusom samotným vyhovuje forma destabilizácie pomerov vo svete, hlad v rozvojovom svete, lebo to má oslabiť všetko západ a posilniť tandem Rusko-Čína a ako keby de-dolarizovať planétu. To je ich sen. Ale dosahujú zatiaľ presný opak.
badger-FB
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 23
Založený: 27. Dec 2021 23:31

Re: Madarsko - Hungary

Odoslaťod svaco » 14. Máj 2022 22:39

Slovensko je víťazom 20 storočia, ale neuvedomuje si to, a preto netreba sa diviť, ak v 22. storočí už existovať nebude. Vlastne už to tak dávno mohlo byť, ak by Husákova myšlienka o . zväzovej republike dostala jasnejšie kontúry. V podstate Slováci získali svoj štát ako to povestné Kura zrno. Nebyť Čechov, povedzme si úprimne, žiadne Slovensko by neexistovalo. Tak ako dnes neexistuje Rusínsko, pričom po 1. sv. vojne bolo Rusínov viac ako Slovákov. Bohužiaľ nedostali šancu, tak sa ako národ asimilovali a dnes sa k nim oficiálne hlási možno 200 000 i keď reálne je ich viac (koľko, to ťažko povedať, ak sa nehlásia). Takže Česi sú tí, ktorí nás pravdepodobne zchránili. Inak by sme skončili v Poľsku, Maďarsku, Morave, Rakúsku, Ukrajine a kdesi okolo Liptova by žilo etnikum, ktoré by si zachovalo jazyk aj zvyky svojich predkov.
Bratislava pred 1.sv. vojnou, koľko tam žilo Slovákov (možno 20 - 30 percent). Košice, to bolo v podstate Maďarské mesto, tiež s malým podielom Slovákov. Prešov to bol mix, Rusínov, Slovákov, Nemcov, Maďarov, Židov, taký slovenský Banylon. Nemeccké banícke mestá, ktorých je kopec po Slovensku.
Obrázok používateľa
svaco
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 788
Obrázky: 14
Založený: 29. Jan 2008 11:16
Bydlisko: Presov

Re: Madarsko - Hungary

Odoslaťod devil » 15. Máj 2022 09:03

Normalne by sme umreli od hladu. Ako to robia ti Ukrajinci, ze vedia fungovat pod palbou a my, no skoda hovorit. Slovensko vlastne vzniklo nahodou pri zhode okolnosti a necudoval by som sa keby sme podobne zanikli. Okolite staty by si nas rozobrali ako domcek z Lega.
no jasne ze vedia, to ze par milionov ludi bolo prec uz pred vojnou a teraz dalsie mliony je predsa nepodstatne, ze tam bude strnuly pad ekonomiky je asi tiez nepodstatne.

Orbánov štýl politiky je posledné čo nám chýba ku šťastiu.
asi naozaj mal povedat ze OK suhlasime so vsetkym stop ropa, stop plyn a potom este stop jadrove palivo. mimochodom nase reaktory su takisto ruske VVER to ze je na nich je nalepka ENEL vela neznamena. obisli by sme horsie min. v pripade ropy. lebo slovnaft je na tom v tomto pripade asi najhorsie v celej europe. to je niekolko tisic pracovnych miest, priamo aj nepriamo a myslim dost velky platca dani. toto si len tak nechat zatvorit je uz hardcore s cim evidentne nemal problem ten naivny katolicky aktivista v kresle precedu vlady. lebo sa chce za kazdu cenu zapacit. to uz je len "styl", normalne tlieskam. dokonca cesi ma sklamali, jedna kolegina ich stale spomina ako "narod sobě" tak som jej to otrepal o hlavu ze zo zaciatku tiez so vsetkym suhlasili az kym nezistili ze ziadne garancie ze im ropa odniekadial pride nedostanu. odpoved bola ze ano, ale vies keby tam bolo babis to by sa nestalo....

to ze velka vacsina ropy ide do europy tamkermi, najvacsi odberatelia su zase len nemecko a tusim holandsko je jasne a ceresnicka na torte je ze uz teraz sa hovori ze rusi tu ropu budu vozit pod vselijakymi vlajkami aj nadalej.
a kedze starostka v okoli dediny nevidela ziadne stavebne stroje pytala sa NDS co sa deje...
Obrázok používateľa
devil
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 135
Založený: 04. Feb 2005 07:32

Re: Madarsko - Hungary

Odoslaťod cPalo » 15. Máj 2022 09:32

:idea: Pokiaľ OPEC bude dodržiavať dohody (aj s Ruskom), je úplne jedno kto akú ropu (plyn) bude kupovať, lebo to čo sa vyťaží sa aj spotrebuje!!!
Takže sankcie na Ruskú ropu momentálne neexistujú, lebo terajší stav je len zmena kto berie Ruskú ropu. Jedine OPEC môže zmeniť pomer a množstvo vyťaženia ropy.
OPEC už ale odmietol meniť dohodu (USA ich žiadali).
:idea: Takže EU si vlastne škodí
, tak ako Nemecko zdvihlo ceny elektriny a vlastne aj plynu.
cPalo
pokročilý diskutujúci
 
Príspevky: 483
Založený: 07. Jan 2020 15:32

Re: Madarsko - Hungary

Odoslaťod KN.SK » 15. Máj 2022 13:39

svaco napísal:Bratislava pred 1.sv. vojnou, koľko tam žilo Slovákov (možno 20 - 30 percent). Košice, to bolo v podstate Maďarské mesto, tiež s malým podielom Slovákov...
"Údaje" sú z maďarských zdrojov, vždy sa "vynašli", aby štatistika pasovala (ak nepomohla národonsť, tak si "vypomohli "materinským jazykom" alebo "ovládaním správneho jazyka". I teraz...

Bratislava:
Év.....Szlovák...Cseh...Német...Magyar.....Zsidó
1850...18%.........?.......75%.....7.5%.........?
1880.....8%........?.......68% ......8%.........16%
1890...16%.........?......59.9%....19.9%........?
1910...14.92%......?.....41.92%...40.53%......?
1919....33%........?.......36%.......29%.........?

Košice (tzv. Staré mesto) (lakós = obyvateľ):
1880-ban 26 097 lakosából 10 007 magyar, 10 311 szlovák, 4218 német, 16 ruszin, 11 román, 10 szerb-horvát, 164 egyéb anyanyelvű (iného materinského jazyka),
1890-ben 28 884 lakosából 14 421 magyar, 9713 szlovák, 3891 német, 33 ruszin, 24 román, 17 horvát, 11 szerb, 6 szlovén és 768 egyéb nemzetiségű volt (iná národnosť).
1900-ban 40 102 lakosából 25 996 magyar, 9244 szlovák, 3446 német, 307 ruszin, 49 román, 28 horvát, 11 szerb és 1021 egyéb nemzetiségű volt (iná národnosť).
1910-ben 44 211 lakosából 33 350 magyar, 6547 szlovák, 3189 német, 210 ruszin, 91 román, 28 horvát, 18 szerb és 778 egyéb nemzetiségű volt (iná národnosť).
1919-ben 46 820 lakosából 17 991 magyar, 22 858 csehszlovák, 2477 német, 86 ruszin és 3414 egyéb nemzetiségű volt (iná národnosť)...Len jedna národnosť mala rast, iné pokles, dokonca i nemecká. :wink:

Banská Bystrica:
1880-ban 7159 lakosából 4342 szlovák és 1165 magyar anyanyelvű volt.
1890-ben 7485 lakosából 4229 szlovák és 1799 magyar anyanyelvű volt.
1900-ban 9264 lakosából 4852 szlovák és 3132 magyar anyanyelvű volt.
1910-ben 10 766 lakosából 4388 szlovák és 5261 magyar anyanyelvű volt.
1921-ben 10 587 lakosából 8222 csehszlovák és 870 magyar volt.
Nemcov k 1910 už nie veľmi veľa bolo, max. 1 117...

Podobne to bolo i v NR, PO, TN, TT, ZV, dokonca i v ZA, LM, RK, MT, PP, DK... Ba i v KN, NZ. LV... 1768
Festina lente! Σπεῦδε βραδέως!
Sapienti sat.
Radšej budovať, než niečo ničiť.
Obrázok používateľa
KN.SK
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 3839
Založený: 08. Máj 2014 11:56

Re: Madarsko - Hungary

Odoslaťod badger-FB » 16. Máj 2022 22:36

devil napísal:
Normalne by sme umreli od hladu. Ako to robia ti Ukrajinci, ze vedia fungovat pod palbou a my, no skoda hovorit. Slovensko vlastne vzniklo nahodou pri zhode okolnosti a necudoval by som sa keby sme podobne zanikli. Okolite staty by si nas rozobrali ako domcek z Lega.
no jasne ze vedia, to ze par milionov ludi bolo prec uz pred vojnou a teraz dalsie mliony je predsa nepodstatne, ze tam bude strnuly pad ekonomiky je asi tiez nepodstatne.
A toto majú byť argumenty iba v smere na Ukrajinu či aj na Slovensko a ďalšie štáty? Pretože vymiera Balkán a mozgy odišli aj zo Slovenska a to už nie je posledné desiatky rokov nikde vojna v tých krajinách. Napokon vymiera aj Maďarsko. Tiež tam vojna nie je. Ekonomika padla aj v Sýrii a ten štát existuje, rovnako Irak. Aj skrachovaná Argentína prežila ako štát, takže čo to má s existenciou štátu? Ano, jedna vec je potom životná úroveň, ale to prežila aj Kuba. Ekonomika nie je všetko, rovnako ujdené milióny nie sú všetko. Ale vyslovene zabrané územie iným štátom sa len tak nevidí. Nie je to nič pekné, ale iba pre informáciu: USA už hovoria, že idú do recesie. EÚ ich nasleduje. (Rusko má mať prepad -10%). A čo sa z hľadiska územia? Zanikneme ako štáty? Takto to nefunguje. Bude vyššia vlna nepokojov, sociálnej neistoty, štrajky, ale štáty ako také zostanú. :wink: Ten vývoj nepodstatný nie je, ale nesúvisí s ideou napísaného inými.
badger-FB
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 23
Založený: 27. Dec 2021 23:31

Re: Madarsko - Hungary

Odoslaťod devil » 17. Máj 2022 10:22

ja nikde nepisem ze ukrajina zanikne. ale zvacsia sa rozdiely. to ze my pojdeme do recesie alebo usa nie je to iste ako prepad ukrajiny o mozno desiatky percent hdp. fyzicky znicena cast krajiny, hlavne vychod kde je priemyslu najviac, destabilizacia ked podla vsetkeho konflikt zamrzne. deomograficky tiez nie je jedno ze kto ako vymiera a kvoli comu. najhorsie je ked doma ostanu starci a mlada generacia odide. to sme mali a mame aj my ale zase nie do takej miery ako UA. z tych niekolko milionov ludi kolko sa nevrati alebo kolko potom znovu pojde na zapad. cize ukrajina bude fungovat ale som zvedavy ci o 10 rokov nebude mat namiesto vyse 40 mega tak 30 mega obyvatelov. a to pri tej velkej rozlohe. ono povedzme si, to bola predtym vzdy niekoho kolonia, polska, carskeho ruska, rakuska, alebo ciastocne aj zssr.
a kedze starostka v okoli dediny nevidela ziadne stavebne stroje pytala sa NDS co sa deje...
Obrázok používateľa
devil
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 135
Založený: 04. Feb 2005 07:32

Re: Madarsko - Hungary

Odoslaťod badger-FB » 17. Máj 2022 12:30

Pri poslednej vete potom ale bude platiť, že Slovensko a ďalšie štáty existujú vlastne zbytočne a o pár rokov je vojna aj tu. Presne rovnaká logika, je jedno čoho je kto členom, ak pôjde o dĺžku existencie a kde sa ktorý km podľa súradníc nachádzal v akej ríši predtým. To sme však už mimo tému.
badger-FB
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 23
Založený: 27. Dec 2021 23:31

Re: Madarsko - Hungary

Odoslaťod devil » 17. Máj 2022 15:17

preco by tu mala byt vojna ? ukrajina ostane naraznikovou zonou.
a kedze starostka v okoli dediny nevidela ziadne stavebne stroje pytala sa NDS co sa deje...
Obrázok používateľa
devil
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 135
Založený: 04. Feb 2005 07:32

Re: Madarsko - Hungary

Odoslaťod badger-FB » 17. Máj 2022 19:02

Je to mimo témy, ja len aby to nevadilo. Takto položené 2 vety mne osobne nedávajú zmysel. To môže napísať tak redaktor Pravdy, keď vysvetľuje aká je Ukrajina dôležitá. (nič v zlom) Ona síce je dôležitá, ale nie ako nárazník Slovenska či NATO. Sama Ukrajina je nárazníková zóna? Zrazu sme pri pojme nárazník. Tak môže byť ale nárazníkom pre Rusko pred NATO, ale nie naopak. Ale na to by Moskva potrebovala ešte 1200 km nárazníkov, aby mala pocit pokoja a sme vo východnom Nemecku a prejave prezidenta Putina. Na vysvetlenie a pochopenie je to možno trochu zložitejšie, no pokúsim sa. Ale hlavne teda, už sa držíme toho, že Ukrajina ako štát musí zostať a nie že vždy patrila niekam inam a teraz si ju čiastočne rozoberú. No, ale to by sme odbehli do Ukrajiny. Ukrajina nie je naša nárazníková zóna, ale pre nás už zóna konfliktu, to sú iné vojenské pojmy. (keby to bolo naopak, že my na Ukrajine, tak už je tu vojna (všeobecne NATO vs. RF) Laicky je to akože náš nárazník? To čisto v našom národnom ponímaní bude platiť, ak by územie Ukrajiny zostalo stabilné aspoň v nejakej línii. (napríklad po Kyjev stabilita a od Kyjeva po niečo ďalšie bude nestabilné územie, ale pod kontrolou Kyjeva - tak si to predstavujme teoreticky) Na sever bude čo? Tam bude nárazníkom čo presne? Tam už nárazník nie je, tam už sú konkrétne štáty zoskupené v niečom. (chápeme sa ano, Pobaltie, Poľsko). V ohrození je Podnestersko čiže Moldavsko. Aj tam, zostane tam niečo či nie? Tým sa dostávame po časť Balkánu. (Rumunsko, Bulharsko). A bohužiaľ, ale zase aj na kus Ukrajiny a toto hrozí, ak by sa Rus rozhodol silou ísť smer Moldavsko, tak tam regulérne na svoj sen zrealizuje 2. Kaliningrad. 2. enklávu vplyvu. A ak sa im podarí získať hoci kúsok mora, tak to bude ďalšia mína pre nás. Samotný Balkán má v srdci rozbušku s menom Srbsko (zbroja ako nikdy, časť je akože prozápadná, ale chovanie je provýchodné a my nevieme na istotu čo bude), takže nárazník z juhu je tiež širší, lebo rozbuška je aj Bosna s nacionalizmom (naša diplomacia aj vojsko by mohli rozprávať), je až moc široký. Zrazu sme pri Chorvátsku. Ale prelína sa nám línia EU s NATO. Ale zistíme, že celý pás od Škandinávie/Nórska po Balkán je jedna obranná línia. Paradoxne teda zo severu sú konkrétne štáty nárazník aj jadro? Juh je vo výraznej línii nárazník aj jadro, iba "my" malé Slovensko sme akože iba jadro? Keď sused je nárazník? Ten sused, ktorý je vo vojne, ktorá nateraz nemá koniec a pravdepodobne sa územie UA zmenší. Lenže my nemáme žiadny nárazník na Ukrajine. To by ten nárazník musel mať pod kontrolou vzduch a to nemá (on ho nemá pod kontrolou, hoci my jeho vzduch už "vidíme") a my by sme museli mať prehľad o tom, čo sa tam deje a to tiež napriamo nemáme. (máme to výpočtami len pre vlastné územie) Ukrajina je sused, žiadny nárazník. Nie je ani partnerom NATO, takže žiadna kompatibilita systémov (to je dokonca prekážka pre darovanie iných zbraní, musia sa deaktivovať naše systémy ako už si možno niekde postrehol) Je náhoda respektíve umenie vedenia boja Ruska, že žiadne rakety nedopadli na naše územie či iné územie členského štátu NATO. Moc dobre vedia, keď chcú, aby to sem nedopadlo. Nás nepotrebujú strašiť, na to používali v prvých dňoch paľbu na jadrové elektrárne, ktoré moc dobre vedeli, že vydržia, ale svet a hlavne EU zostane v nemom úžase a zľakneme sa tak, že necháme Ukrajinu napospas Rusku. (v podstate USA presvedčili najprv nás, že treba poslať staré zbrane, až po nás nasledovali iní, ale logisticky túto operáciu skôr zrealizovali iné štáty, vrátane Prahy, ale plným právom, pretože obranné zbrane musia byť v zóne napadnutia, nie v zóne, kde sa nebojuje a brániť suseda nečlena z územia člena ale aj USA postupovali opatrne a testovali, čo bude Moskva ochotná akceptovať, lenže hlasovania v OSN ukázali, že svet plne podporuje právo na obranu, že neverí slovám o ruskom odzbrojení, slávna konferencia lavrova pres diplomatmi ktorí sa zdvihli a odišli atď., takže pri práve na obranu Putin s Lavrovom narazili, lebo tvrdili, že majú silnú pozíciu vo svete ale nemajú a veľa krajín sa radšej zdržalo, mohli byť jasne na strane Ruska, čo by menilo karty ďalej ...)
Takže Ukrajina je zóna konfliktu a my sme sused, takže nemôže byť reč o našom nárazníku. To by platilo, ak by bola vojna v Rumunsku a náš nárazník bolo Maďarsko.
Rakúsku sa dobre hovorí o udržaní neutrality, keď odnikiaľ nehrozí nebezpečenstvo a systémy NATO zostrelia maximum toho čo poletí smer Viedeň v obavách o seba samých. Majú nárazník okolo seba a Švajčiari tiež a je vyriešené. A majú svoje obrany samozrejme.
Vráťme sa do obrannej reality jednej aliancie, ktorá sa sformovala a ktorej sme členom a to je NATO. My Slovensko sme východná časť tejto aliancie. Takže nárazník budeme my sami. NATO nemá nárazník na Ukrajine, nemá tam vojská, môže podporovať, ale aktívne nebráni. Viz vyššie, že by sme aktívne bránili čo dopadá na Ukrajinu, to nie a dalo by sa to, sme toho schopní aj my aj Poliaci, ale to je neprijateľné, to by sme sa zatiahli do toho konfliktu ako momentálne tak rada kričí opozícia (ktorá sama schválila čo v opozícii kritizuje, ale sme od toho na 2-3 kroky, to si treba uvedomiť) To bola prvá vec, ktorá sa schválila. Ale zároveň platí, že východná línia NATO sa musí obranne posilniť. Pretože, základom obrany je odstrašiť nepriateľa (to je voj. termin.), preto sa vytvorili hlavne po roku 2014 postupne bojové formácie, ktoré sa zdvojujú zo 4 na 8 od Pobaltia po Balkán. My sami sme táto línia východnej Európy a sme nárazníkom NATO.Nás nezaujímajú tretie krajiny, ale my sami. Preto potrebujeme byť komunikačne, technicky aj dopravne spojení a rozumieť si aby sme vedeli premostiť rieku, odpáliť raketu z PVO atď. Sme súčasťou rozšírenia počtu zo 4 na 8 a ešte aj tie doterajšie 4 sa kapacitne zväčšujú. 20 rokov sa tu rozpráva o tom čo by sme mali mať a že NATO funguje na fragmentovanej spolupráci, takže západ a jadro aliancie posiela na východné krídlo techniku aj vojakov, pretože bohužiaľ pre mnohých, ale nárazníkom NATO sme aj my Slovensko. Malý, ale sme. A sú aj menší a sú. Verme, že tu vojna nebude! (lebo naša obrana nemá naplnené ciele ani 2005 ani 2015 ani najnovšie k nim nesmerujú, len sa niečo zlepšilo) + bola by to škoda aj na psychike aj na zdraví aj na majetku, to je jasné. Vojne treba zabrániť za každú cenu na našom území. O to viac, čo nemáme to musíme čím skôr riešiť a na úkor ostatného, o tom niet pochýb. (spoločné nebo bude konečne fungovať, doteraz nemohlo, lebo každý štát si obstaráva všetko sám aby padol správny bakšiš do správnych rúk, nemôže bhejeden nakúpi stíhačky, druhý radary, tretí vrtuľníky atď., ale v stave ohrozenia, čo my sme - to už možné je)
Ale na to okrem viery treba aj relevantné kroky. Za prvé zotrvať v NATO a aj v EU, ideálne teda. Aby bolo aké investície chrániť, logicky (už pri vstupe do EU sa hovorilo, že sem prídu investori aj preto, že sme v NATO). Samotné územie nie je zaujímavé, povedzme to na rovinu. (na Ukrajine je aj lítium) Takže to chce aj upraviť postoje, aby sa udržala politická línia (od dnešnej po Smer, aby neprišiel niekto extrémny, inak ak by boli zvolené "republiky", tak sme v rétorike Putina na rade akonáhle by sme boli nezávislý, to si snáď zráta aj človek bez vzdelania). Povedzme, že tento predpoklad existuje. Ďalším nevyhnutným je fyzická obrana: fyzická armáda. Nie na papieri, ale fyzické obranné systémy. A fyzicky zohraná armáda, ktorá trénuje a cvičí. Cvičenia v mieri = ukážka bojaschopnosti. 30 štátov = 30 postupov. O jazykoch ani nehovorím, takže sa musí vojsko zladiť. Bojová skupina tu nebola, ale už je a bude väčšia, než pôvodne zamýšľaná. Je to pre Slovensko relatívne nepríjemné. Parlamentom schválená účasť iných vojakov členských štátov, takže nič neregulérne sa nedeje. USA tu majú základňu na dekádu dopredu. To je dvojsečné, ale v stupni odstrašenia je to predposledný level. Od 17 do asi 70 km hranice nášho suseda cítiť, aký on už nárazník nie je. V NATO sme my krajný východ a vedľa nás je prítomný agresor. Prečo vojna a prečo to a tamto ... a prečo nie? (tak uvažujú oni, veď by nám bolo lepšie s nimi, ale to po dobrom nepôjde). Nie nadarmo okrem presunutej a vysunutej techniky sú potrebné aj silné slová. Nie naše, ale od veľmocí na ten štýl, že každý cm2 bude chránený spoločnou obranou. Ale otázne je čo sú slová a čo reálne možnosti. USA sem nevyslali väčšiu silu, navýšili, ale zďaleka nie čo kedysi mali. Lebo si držia rezervy pre východnú Áziu. (pretože doktrína USA je v hrozbe Číny, nie v Rusku, čo sa týka územných nárokov a súperenia veľmocí má Čína väčšie možnosti) Nepredpokladá sa tu (u nás) vojna, ale vylúčiť sa to nedá. NATO nerobí nič čím by vojnu vyprovokovalo, drží sa na územiach štátov NATO a štátoch s ktorými vzájomne cvičí (vrátane severu), ktoré sú napríklad v EU a iné sú tiež v EU alebo sú susedské. Vždy je to niekoľkonásobne podmienené a vopred oznámené.
Menšia analýza: na druhú stranu, Rusko predviedlo neschopnosť v bojových postupoch, stratilo časť techniky a ukázalo slabiny modernej novej ´10-´20 (dobre, že nie sme súčasťou bloku, ktorý dával všetok ekonom. prebytok do železa, na tomto ten slávny zväz padol, na to Putin zabudol vo svojom prejave, že niečo ten pád zapríčinilo). USA majú dosť síl v DE, aj na Balkáne (Alb, Kos, Gre), ďalej sú tu UK a nepochybne silní sú aj iní. Plus sa sem vysúva delostrelectvo (do Pobaltia) Kanady. Ale NATO 1. krok neurobí, ale ak bude napadnutá niektorá časť, tak samozrejme že vo veľkom to nebude (lebo satelity, vzýzvedné skupiny), ale v malom to byť môže - to by bola eskalácia napätia (vojenský pojem) zo strany Moskvy, no bude to odrazené (odpoveď NATO) a bude na to odpoveď. Ale tu sa dostávame potom k tej imaginárnej otázke a prečo by tu bola vojna? Nuž vojna hrozí nielen na východnom krídle NATO všeobecne povedané, ale v priamom susedstve agresora a to sme aj my vzhľadom na pomery na Ukrajine. Pretože Putin by mohol pri takejto eskalácii konfliktu (odpoveď aliancie na niečo) mobilizovať a je asi jasné, že to by boli zase iné zdroje aj personálne aj technické a asi je jasné, že najprv je na rade východ NATO a nie západ NATO. Preto tu reálne nateraz nič také nehrozí, ale nie je to ani v rovine sci-fi. Bohužiaľ, ale nie je. Forma odstrašenia je patričná, disponujeme momentálne najvyšším pokrytím PVO v našej samostatnej histórii, lebo to je 1. ohrozenie u nás, ktoré by bolo. A výhody NATO v EU sú oproti Rusku práve v tých cvičeniach (U.S. a západ nalieta viac, než východ, dobre pozná terén a priestor práve pre cvičenia atď., čo zvyšuje obranné šance odraziť nepriateľa). NATO nepripravuje vpád do Ruska, ani pri obrannej stratégii, ešte aj toto má 2-3 kolá možného vyostrenia vzťahov. Moskva monitoruje nálady a dobre si premyslí aj možný útok, kam ho nasmeruje a kde bude aj aká odozva obyvateľstva a vývoj na politickej scéne. Ver či nie devil, Slovensko je jedna z najslabších krajín, na to stačia nielen prieskumy ale všeobecné názory, že ľudia by Rusov ešte aj vítali, zo strachu aj tí čo by inak nie. To sa ale nestane, sem ruský vojak za súčasného stavu nepríde, ale bola by tu vojna - rakety by ohrozovali toto územie. (Izrael s Gazou by mohli rozprávať, tam v tom denne žijú - mesiac v roku). Prečo? Pretože sme súčasťou NATO, ktoré ak bude napadnuté, tak sa bude brániť a na takéto postupy sa odpovedá dvomi spôsobmi: eskalačnými a deeskalačnými. To sme už ale vo vojne. Napokon, stačí, ak vtrhne do Pobaltia. (my tam máme armádu, kto by nevedel tak pôsobí v Lotyšsku vrátane delostrelectva). Na toto stačia aj nevyprovokované akcie, ničím nepodložené obvinenia, sabotáže na vlastnom území, aby bolo akože oprávnenie konať. A je to raz dva.
Rusko odstrašuje samo o sebe, jeho jadrový arzenál má pôsobiť odstrašujúco, pretože veľkosť krajiny a vymieranie obyvateľstva a veľké pustatiny znemožňujú obranu všetkého, ale vždy mpžu pohroziť tým čo majú. Ale pomer oni a iní vedú 10:1 v napadnutiach iného štátu za storočie.
My ako štát nie sme cieľom priameho konfliktu (nateraz si to myslím ani ako vedľajší produkt konfliktu inde). Putin pravdepodobne prejde do ďalšej fázy, okrem ťahov na Ukrajine presmeruje pozornosť na globálny konflikt okrem vojenského. Vystupňuje ekonomickú vojnu a pôjde cestou propagandy kto za čo môže, kto za čo nemôže a ako sa oni majú skvelo. To kladie nároky na našu kybernetickú obranu a zlepšenie infografiky,. Nebude to beh na krátku dobu, ale na dlhý maratón ... To by sa musel stiahnuť, musel by ukončiť špec. operáciu a ukončiť agresívne postupy. A uzatvoriť prímerie, mier. Nič z toho sa nedeje. Naopak Ukrajina má obrovský potenciál, tam sa do boja nezapojila zďaleka väčšina mužov, nemajú výcvik ani zbrane. Ale oboje stúpa. Tým, že má Ukrajina toto + zbrane, tak sa Moskva vojensky vyčerpáva a oslabuje, čo NATO vyhovuje, lebo sa ihneď nepozviecha a snáď nie je v takom stave, aby rozohral 2. vojnu v inej línii. Ale vylúčiť sa to nedá: Bielorusko je stále v hre. Ibaže Poliaci na rozdiel od Slovenska aj s Pobaltím sú reálne pripravení na mobilizáciu aj vojnu a obranu vlastnej štátnosti. A disponujú početnou západnou technikou a keďže vzťah Poľska a USA je veľmi dobrý a vzťah Kanady, UK a Nemecka s Pobaltím tiež, nie nadarmo hlavné veľmoci majú patronát nad každou z nich, tak ich vedia podporiť. To sú na pohľad len prázdne slová na papieri, okrem tých presunov vojsk po cestách a železnici a kde tu povolávanie rezervistov s aktuálnymi pokynmi. My sa týmto nemusíme zaťažovať, pretože naša obranná infraštruktúra s počtami sú tak mizerné, že my musíme byť vďačí za to kto sem prichádza a čo sem posiela. Rozhodne tá predstava, že nárazník je Ukrajina a Slovensko je krajina ktorá je obklopená mierom a bude to tak navždy, neplatí už dnes. Ak by tam bolo riadne demilitarizované pásmo s misiou OSN, tak by sa dalo baviť o nejakom regulérnom nárazníku. Ale ani nič takéto sa nečrtá (a vždy bude vetované niekým v RB, pretože toto nie je modrá línia v libanone ani v iných štátoch lokálnych vojen).
Nechajme túto akademickú debatu, sme v téma Maďarska, ktoré chápe, že nasleduje ekonomická vojna a nechce na to doplácať neprimeraným spôsobom. To je totiž politika, to je celé vždy politika, okrem ten vojenskej časti, tam sa to prenecháva na iných a politici o tom len rozprávajú ... Respektíve niekde sa aj vážne snažia niečo urobiť pre lepší život v ich krajinách. A nie len pre seba.
(alternatívny postup, že Slovensko opustí tieto západné štruktúry, tak behom 5-10 rokov tu budú informačné šumy, propaganda, ktorej nikto nezabráni a napokon spolupráca s Ruskom - z nás tiež neurobí vytúženú mierovú krajinu, ale zase len "nárazník" Moskvy ako už kedysi dávno, lebo oni tam stále rozmýšľajú takisto, za aký čas na akú vzdialenosť doletí raketa s jadrovou hlavicou, pritom Moskva má dodnes účinný protivzdušný systém, aký USA nemajú a ktorý Rusko nikdy nemuselo zrušiť, takže žiadny masívny útok a ohrozenie Moskvy sa konať nebude, na to má Rusko na svojom území príliš veľa radarov, prepojených na satelity a odpaľovacíh rámp, síl s raketami)

A o to ide, že Ukrajina je nárazník Ruska, nie náš nárazník. My bohužiaľ žiadny nárazník nemáme. Majú ho štáty západnejšie od nás v našej podobe. A Rusko sa rozhodlo, že je čas Ukrajinu zabrať kam až to pôjde, lebo prichádza aj o ten nárazník. Pritom ako hovorím, bojová sila Ruska je v úrovni, že to nebolo potrebné. Ale Rusku to vyhovuje politicky. Rusko dlho stagnuje a napína jednoducho svaly. S peknými slovami o ochrane ruských menšín. To je všetko ich náhľad na štát Ukrajina a ďalšie štáty. Kým sa nás to bytostne netýkalo, tak sme to bytostne tu na Slovensku neriešili. Tu žiadna z tých 4 bojových predsunutých skupín nevznikla, ale inde strach mali, tak na ich ubezpečenie, že nezostane pri slovách sa tie skupiny vytvorili. Pretože Rus na svojej hranici môže zmobilizovať hoci aj milión vojakov, ale jeho sused už nemôže nič. Tak premýšľa Rus a potom máme štáty, ktoré premýšľajú takisto, Nóri, Fíni, Poliaci, Kanaďania. To, že my nie, Maďari nie a ďalší nie bol náš pocit bezpečia. Dnes by som sa ja osobne tak bezpečne necítil, pretože sa dali veci do pohybu a budú v ňom roky a my sme na kraji. Ak na západnú Ukrajinu, ten tvoj pomyslený nárazník dopadne malá taktická jadrová bomba, tak to východ Slovenska ani východ Poľska nepoteší. Rusko ano, lebo východ Ukrajiny bude nárazník Ruska, ktorý ukáže možnosti ďalšej vzbury a že tam bude trochu vyššia radiácia (ale len mierne vyššia, pretože sú aj testy a to sú také obdoby malých hlavíc), im nevadí - ich logike to nevadí. A my, nám to bude či nebude vadiť? Nás sa ale nikto pýtať nebude. A aj toto je krok kúsok od vojny, v ktorej sme zase na kraji.

Dúfam, že som to objasnil aspoň v hrubej predstave. Možno pre mnohých (civilistov) je to hra so slovami, ale ona tá stratégia a taktiky sú založené na slovných pojmoch. Kde terminológia rozlišuje stupne ohrozenia, mieru rizika, ... kde rozsah jednotiek je presne opísaný po počty, až straty "na ..." Hrozba vojny NATO a Ruska bola kedysi a je zase. Lebo sa tak niekto rozhodol. Že tu ešte nie je, to je zásluha západu, ktorý zatiaľ uskakuje, zbiera podporu medzinárodného práva a posilňuje vlastnú existenciu všade, kde susedí agresor - či priamo on alebo kde je zapojený ako účastník konfliktu. A asi netreba pripomínať, kde boli doterajšie svetové vojny. Tým som mal možno začať na tú otázku, že prečo tu. Aby západ oddialil na maximum vojnu na svojom území, čo je posledné čo chceme, tak uplatňujeme právo na obranu Ukrajiny - samostatného štátu. Aj keď ho Moskva považuje za svoj nárazník, tak je to v našom 2x záujme to robiť, pretože kým oni bojujú, tak my máme náskok. (preskupenie síl, lepšia príprava a oni sa oslabujú + sa vedú ďalšie vojny z úzadia, lebo každá vojna je o peniazoch)
Takže tak nejak, preto by tu mala/mohla byť vojna. A zďaleka teda nie z rozmaru západu čí východu ale nejakých postupov ktoré k tomu môžu ľahko viesť. Aj čisto teoreticky by dokázalo Rusko odpáliť na nás raketu z Bieloruska, ale Bielorusi zatiaľ nedovolili odpáliť raketu na členský štát NATO, z rovnakého dôvodu z akého my štát NATO nezasahujeme do vojny na Ukrajine), ktorá by doletela na východné Slovensko. V takomto prípade by ale bola zostrelená v Poľsku respektíve možno u nás alebo z juhu, pri výpočtoch a možnom zameraní cieľa tu tie možnosti máme. Ale už iná vec by nastala ak by odpálili takých rakiet veľa ... a teraz ide o to, že pri týchto 500 km vzdialenostiach a potenciálnych terčoch, ktoré sú pár desiatok km vzdialené od hraníc je lepšie buď nemieriť alebo čakať problémy. My sme nachystaní na ten 2. scenár, pretože oni mieria. (pretože to sa vo vojne robí) Problémom je, že veľa základní bolo blízko hraníc navzájom kým sme boli jeden varšavský blok a tá infraštruktúra sa nepohla. Akurát, že blízko u hraníc navzájom sme nesústredili vojenskú bojovú techniku, navzájom medzi sebou ako štáty. Ale v čase vojny je pre Rusko každá taká základňa potenciálnym distribútornym článkom pre doplnenie techniky pre UA armádu a zase pre UA to sú často najbezpečnejšie základne, lebo sú vzdialené z dosahu a práveže blízko hraníc (už) NATO. A zďaleka RF nezničila čo mohla a chcela, pretože to zacielenie nie je zase tak jednoduché ak nechce riskovať zásah "cm2 člena NATO". USA nás vnímajú, okamžite by v titulkoch bolo, že krajina, kde je U.S. Steel a kde je obranná dohoda atď., ale to znovu odpovedá na tvoju otázku, že prečo. Ale zase ide o reakcie, ak by prišlo k takému "omylu", tak by RF mohla prijať kroky, ktoré sú v úzadí a by sa to uhladilo, ak by RF chcela. Ak by nechcela, tak by tvrdila, že to ona nie, ale dnes sa presne vie kto ano alebo nie. Zatiaľ, lebo je takých incidentov naozaj minimum.
Viac objasniť tu napísané to asi už nie je v mojom záujme, profesijnom záujme (už tak som musel po sebe kus vecí preformulovať alebo radšej zmazať) ani asi nie je toľko času na tieto teoretické debaty.
badger-FB
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 23
Založený: 27. Dec 2021 23:31

Re: Madarsko - Hungary

Odoslaťod badger-FB » 17. Máj 2022 19:36

toto musím po sebe poupraviť
Vojne treba zabrániť za každú cenu na našom území. O to viac, čo nemáme to musíme čím skôr riešiť a na úkor ostatného, o tom niet pochýb. (spoločné nebo bude konečne fungovať, doteraz nemohlo, lebo každý štát si obstaráva všetko sám aby padol správny bakšiš do správnych rúk, nemôže bhejeden nakúpi stíhačky, druhý radary, tretí vrtuľníky atď., ale v stave ohrozenia, čo my sme - to už možné je)
Nie sme v legislatívnom stave ohrozenia. No necítime sa už "komforne", necítime sa tak isto ako sme sa cítili, čo je pochopiteľné. Preto aj boli prijaté kroky zo strany silových rezortov a členských štátov obrannej aliancie. Preto aj musíme riešiť problémy vlastnej obrany, zbaviť sa ruského ale nezostať nepokrytý (som chcel napísať že s holým zadkom :D ) a to sú problémy, ktoré musíme riešiť akútne. To by riešila každá vláda, to nie je na programe dňa. Vojna nie je v malých krajinách nikdy na programe dňa, o obrane je najlepšie snáď ani nevedieť. Vyčleniť peniaze a žije si svojim životom. Ak sa ešte spraví profi armáda, tak načisto zmizne z civilného života. Okrem poznatku, že vidíme na ceste vojenské vozidlo tak ani nevnímame nejaké vojsko.
V tomto ohľade potom a to nechcem strašiť, si je treba uvedomiť, že kde všade je niečo vojenské na Slovensku. A aký to má dosah a význam. To zistíme, že ak je raketa, ktorá všeobecne má dolet stovky km a mierenie na 30km2 nebezpečia, tak to je územie SR pokryté takýmito cieľmi skoro celé. Pretože tam spadá aj strojárstvo aj chemický priemysel. A ostatný priemysel, ktorý tvorí skladové zásoby hmotných rezerv. Dopravná infraštruktúra takisto. Hovorí sa často, že tu by veľa práce nemali - ale také železnice idú tunelami a ukryté pozdĺž riek, svahov, čo je ich výhoda, na to Sovieti pamätali v minulosti v opačnom garde, nie je zase také jednoduché účinne zničiť dopravný objekt, poškodiť nestačí, lebo ide opraviť. Aj keď SR zrušilo hromadu železničiarskych robotníckých pozícií. (nič z toho nie je tajomstvo, to je obyčajné zmapovanie diania)
Po tejto stránke je dobre, že SR má profesionálnu armádu a zrušila väčšinu kasární a základ je ukrytý v horách. Ale je fakt, že toto územie sa nestane vojnovým územím - ak sa tak stane, tak to nebude len na tomto území tohto štátu. A dôvody, že prečo, som objasnil si myslím vyššie, nesúvisiac s diaľnicami to bol asi najdlhší môj príspevok. :oops: Iné tam nie je nič, čo by som chcel poopraviť.
(pre tých, ktorí nesledujú, naše nebo bude chrániť PL za cenu nákladov na letecké palivo, kým neprídu prvé F- z USA aj s vycvičenými pilotmi)
Nebudeme sa ale tváriť, že sa bavíme v teoretickej rovine na akademickej úrovni a nič sa nedeje, len preto, že to tak doteraz nevnímame, lebo sotva vnímame samých seba na našom území. Sú ľahšie ciele pre Moskvu, než je Slovensko, ale tým naozaj nemyslím schopnosť našej obrany a našu celospoločenskú atmosféru. Naviac zasiahnuť relatívneho polovičného spojenca v myslení národa by bola ďalšia chyba ... tak toto všetko, týmto sa môže väčšina upokojovať a znervózňovať postupmi západu. (to sa aj deje) Ale nefunguje to tak, viz čo som napísal o jedno dozadu a to by mal našinec čím skôr rozlíšiť.
badger-FB
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 23
Založený: 27. Dec 2021 23:31

Re: Madarsko - Hungary

Odoslaťod devil » 18. Máj 2022 07:48

myslis ze je vhodne pisat tak dlhe prispevky a to este mimo temu ? necital som to...
a kedze starostka v okoli dediny nevidela ziadne stavebne stroje pytala sa NDS co sa deje...
Obrázok používateľa
devil
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 135
Založený: 04. Feb 2005 07:32

Re: Madarsko - Hungary

Odoslaťod milosD » 18. Máj 2022 08:26

precitaj si
milosD
diskutujúci
 
Príspevky: 200
Obrázky: 11
Založený: 28. Jan 2009 13:15

Re: Madarsko - Hungary

Odoslaťod badger-FB » 18. Máj 2022 22:48

Niečo si sa pýtal a niečo si automaticky skonštatoval. Je to nevhodné, to som už viackrát sám naznačoval, že to je mimo tému a napriek tomu si na to ďalej reagoval. Ak si to aj neprečítaš, tak nemá zmysel ďalej nič ani inde rozoberať v týchto súvislostiach. Dovolím si tvrdiť, že o tomto nič nevieš, dávaš nevhodné závery, pre tvoju smolu potom veci nevychádzajú ako si možno myslíš alebo želáš. Nepredpokladám, že pri zameraní tohto fóra by si ty pri 3 mojich vetách pochopil prečo sú veci inak, než ty pokladáš za jasné pre teba. Takže skrátene pre teba: vojna tu hrozí a rozhodne nie je UA náš nárazník. Ak ťa zaujíma viac, drž sa toho čo napísal milosD.
badger-FB
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 23
Založený: 27. Dec 2021 23:31

Re: Madarsko - Hungary

Odoslaťod motorista » 19. Máj 2022 09:53

Priatelia, možno trošku off topic, ale ta regulovaná cena PHL platí aj na diaľničné pumpy? A ak áno, dá sa v pohode natankovať plná nádrž? Predovšetkým ma zaujímajú úseky od KE - Budapešť...
motorista
nováčik
 
Príspevky: 8
Založený: 16. Okt 2015 09:08

Re: Madarsko - Hungary

Odoslaťod devil » 19. Máj 2022 10:15

ty co tu zahlcujes forum pises ze co je vhodne a co nie. :lol: a nie nebudem citat tie litanie. ty na to cas mas, tak OK.
a kedze starostka v okoli dediny nevidela ziadne stavebne stroje pytala sa NDS co sa deje...
Obrázok používateľa
devil
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 135
Založený: 04. Feb 2005 07:32

Re: Madarsko - Hungary

Odoslaťod pa3ck » 19. Máj 2022 10:21

motorista napísal:Priatelia, možno trošku off topic, ale ta regulovaná cena PHL platí aj na diaľničné pumpy? A ak áno, dá sa v pohode natankovať plná nádrž? Predovšetkým ma zaujímajú úseky od KE - Budapešť...

Platí aj na diaľniciach. My sme tankovali dva týždne dozadu na Shell Geleji pihenőhely (prvá pumpa smerom od Košíc) a pre osobné autá nebolo obmedzenie žiadne (mali tam tabuľku, že neobsluhujú maďarské vozidlá nad 7,5 tony a zahraničné nad 3,5 tony). Dokonca aj V-Power Diesel stál štátom určených 480 Ft (čo sa týka benzínov, tak V-Power 95 nemali a Racing stál myslím 700 Ft)
pa3ck
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 947
Obrázky: 18
Založený: 30. Máj 2018 09:34
Bydlisko: VT/BA

Re: Madarsko - Hungary

Odoslaťod IDV » 19. Máj 2022 13:24

motorista napísal:Priatelia, možno trošku off topic, ale ta regulovaná cena PHL platí aj na diaľničné pumpy? A ak áno, dá sa v pohode natankovať plná nádrž? Predovšetkým ma zaujímajú úseky od KE - Budapešť...


Jasne da sa, od januara som iny nez madarsky benzin netankoval. Obmedzenie mas 100L na 1 nadrz v osobnom aute, cize do 3,5t aj dodavky tym padom.
IDV
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 542
Založený: 09. Sep 2021 21:16

Re: Madarsko - Hungary

Odoslaťod IDV » 19. Máj 2022 13:25

pa3ck napísal:
motorista napísal:Priatelia, možno trošku off topic, ale ta regulovaná cena PHL platí aj na diaľničné pumpy? A ak áno, dá sa v pohode natankovať plná nádrž? Predovšetkým ma zaujímajú úseky od KE - Budapešť...

Platí aj na diaľniciach. My sme tankovali dva týždne dozadu na Shell Geleji pihenőhely (prvá pumpa smerom od Košíc) a pre osobné autá nebolo obmedzenie žiadne (mali tam tabuľku, že neobsluhujú maďarské vozidlá nad 7,5 tony a zahraničné nad 3,5 tony). Dokonca aj V-Power Diesel stál štátom určených 480 Ft (čo sa týka benzínov, tak V-Power 95 nemali a Racing stál myslím 700 Ft)


Na OMV maju skoro vsade 95 MaxxMotion za 480ft, diesel neviem nevsimal som si
IDV
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 542
Založený: 09. Sep 2021 21:16

Re: Madarsko - Hungary

Odoslaťod badger-FB » 19. Máj 2022 20:48

devil napísal:ty co tu zahlcujes forum pises ze co je vhodne a co nie. :lol: a nie nebudem citat tie litanie. ty na to cas mas, tak OK.
?
badger-FB
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 23
Založený: 27. Dec 2021 23:31

Re: Madarsko - Hungary

Odoslaťod KN.SK » 19. Máj 2022 22:07

IDV napísal:••• Na OMV maju skoro vsade 95 MaxxMotion za 480ft, diesel neviem nevsimal som si
47915 1770
Festina lente! Σπεῦδε βραδέως!
Sapienti sat.
Radšej budovať, než niečo ničiť.
Obrázok používateľa
KN.SK
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 3839
Založený: 08. Máj 2014 11:56

Re: Madarsko - Hungary

Odoslaťod IDV » 20. Máj 2022 21:05

Asi je to preto lebo premiovy diesel je len jeden a premiove benziny su dva, kdezto ten 95 asi nemaju problem dat za dotovanu cenu, kedze sa az tak asi nelisi od klasickeho N95, kdezto 100 uz musi mat inu vyrobu a je to aj E5
IDV
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 542
Založený: 09. Sep 2021 21:16

Maďarsko — Magyarország; výhodnejšie ceny PH len pre nich

Odoslaťod KN.SK » 26. Máj 2022 22:57

Dnes v obchode hovorila jedna slečna/pani, že od piatka zahraniční vodiči — presnejšie do vozidiel zapísaných v zahraničí nebudú môcť tankovať v Maďarsku za výhodnejšie ceny. Nechcel som tomu veľmi veriť, veď aspoň EÚ je "jednotný trh", no t/r/t. I keď "Maďari" si nikdy (a nikedy) nerobili ťažkú hlavu pri obchádzani=nedodržiavaní dohôd alebo pravidiel. No má to byť tak, Gergely Gulyás — od zajtra je koniec zvýhodneného tankovania do "zahraničných áut" v Maďarsku. 1773
Festina lente! Σπεῦδε βραδέως!
Sapienti sat.
Radšej budovať, než niečo ničiť.
Obrázok používateľa
KN.SK
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 3839
Založený: 08. Máj 2014 11:56

Re: Madarsko - Hungary

Odoslaťod Vlados » 26. Máj 2022 23:11

A čo bráni domácemu natankovať do bandasky a potom to naliať do zahraničného auta? Neboj ľudia sú vynaliezaví.
Vlados
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 174
Založený: 20. Okt 2008 09:06
Bydlisko: BA, občasne LC

Re: Madarsko - Hungary

Odoslaťod IDV » 27. Máj 2022 08:48

Som zvedavy ako budu fungovat benzinky bez obsluhy, v Gyori a aj inde take su. Tam nema aky pracovnik rozoznat kto ma aku znacku kedze tam ziadny nie je.
IDV
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 542
Založený: 09. Sep 2021 21:16

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Diaľnice a RK v EÚ

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 9 hostí.

cron