Poprvé po průtahu za půl roku

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Moderátor: Moderátori

Poprvé po průtahu za půl roku

Odoslaťod Lenny » 10. Máj 2006 23:20

Poprvé po průtahu za půl roku

Stavbaři provedou návštěvníky po rozestavěném mostě, který překlene údolí u hypermarketu Tesco

Karlovy Vary - Půl roku práce zbývá dělníkům na částečné dokončení silničního průtahu Karlovými Vary. Postup prací si můžou lidé zítra poprvé prohlédnout z ptačí perspektivy. Stavbaři totiž pořádají den otevřených dveří. „Ve čtvrtek provedeme skupinky zájemců po rozestavěné estakádě, která přemosťuje údolí u karlovarského hypermarketu Tesco. Den otevřených dveří začíná ve tři hodiny odpoledne a je plánovaný do šesti hodin,“ řekl stavbyvedoucí pražské firmy SMP CZ Radek Peteřík.

První řidiči si vyzkoušejí polovinu estakády letos v listopadu. Platí to i o mostu nad okružní křižovatkou poblíž Kauflandu a dalších částech pět kilometrů dlouhého průtahu. Vary tak přestane trápit permanentní dopravní zácpa, která vzniká při průjezdu staveništěm u Kauflandu.

Ředitel karlovarského Ředitelství silnic a dálnic Tomáš Kaas nevidí jediný důvod, proč by neměl být průtah na podzim částečně zprovozněn. „Termín zprůjezdnění stále platí. Stavba jede podle harmonogramu. Státní fond dopravní infrastruktury má v rozpočtu na letošek 680 milionů korun. Chybí 300 milionů korun. To je pakatel,“ konstatoval ředitel. VLADIMÍR ZEDNÍK

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - karlovarský kraj

Jak se staví most "z nebe"


PRŮTAH KARLOVÝMI VARY Dělníkům zbývá půl roku na částečné dokončení průtahu krajským městem. Zítra se mohou lidé dozvědět o stavbě více a také si ji prohlédnout. Stavbaři totiž pořádají den otevřených dveří

Karlovy Vary - Tempem šedesáti metrů za dva týdny roste dutá estakáda u karlovarského hypermarketu Tesco. Laikovi připadá, že šest set metrů dlouhý most, který je součástí rozestavěného průtahu Karlovými Vary, stavějí čtyři desítky stavbařů jakoby z nebe. K tomuto dojmu přispívá i kráčející jeřáb, který může mít až čtyři opěry. Jeřáb na mostě kráčí mezi pilíři a shora před sebe klade až šedesát tun těžké mostní segmenty.

"Dvacet sedm betonových segmentů dohromady měří šedesát metrů. Tyto segmenty vytvoří vahadlo, které jeřáb pokládá na mostní pilíř," sdělil stavbyvedoucí Radek Peteřík. Vysvětlil, že na každý pilíř položí kráčející stavební stroj jedno vahadlo. Estakádě, která je dutá, říkají Karlovaráci karlovarské metro. Vagon by se sice do mostu vešel. Do vnitřních prostor však lidé nebudou smět.

Lidé uvidí kráčející jeřáb

Na začátku je mostní násep ze zeminy. Násep nahrazuje první pilíř. Součástí náspu jsou montážní bloky, které slouží k přikotvení jeřábu. Bloky zůstanou zabetonované v náspu. Za bloky je betonová opěra, která tvoří začátek mostu.

"Jeřáb, který se odborně jmenuje montážní soubor, nejprve vykráčí po montážních blocích a přední nohy si opře o ocelovou skruž," řekl stavbyvedoucí. Přes první betonové segmenty pak stroj překráčí na první pilíř. Na každém pilíři položí další segmenty. Přes ně se postupně dostane až na konec mostu. Práci kráčejícího jeřábu zítra uvidí zájemci zblízka při dnu otevřených dveří.

Začátkem letošního července musí být hotová mostní konstrukce levého mostu. Pravý most se začne vedle stavět v druhé polovině července. Hotový musí být do konce roku.

A jak to bude se zatěžkávací zkouškou? Při stavbě železničního mostu, který vede nad dokončovaným průtahem u karlovarského Kauflandu, dělaly zátěž parní lokomotivy. Estakáda má zkoušku nosnosti už za sebou. Po mostě totiž od začátku jezdí auta, na kterých jsou naložené padesát tun těžké segmenty. Stavbaří říkají, že větší zátěž už most za běžného provozu nezažije. Stavbyvedoucí si liboval, že stavba estakády u Tesca nezpůsobuje dopravní zácpy. Mostní pilíře se totiž vypínají až do výše patnácti metrů.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - karlovarský kraj
Autor: VLADIMÍR ZEDNÍK
Lenny - Búrka Thór bude zurit na zemi
Lenny
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 85
Založený: 19. Júl 2005 22:09
Bydlisko: CZ - tam na druhém břehu Moravy

Naspäť na 2006

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.