V Trenčianskom kraji sa opravia cesty a mosty...

Moderátor: Moderátori

V Trenčianskom kraji sa opravia cesty a mosty...

Odoslaťod Majkl » 15. Aug 2019 08:40

V Trenčianskom kraji sa opravia cesty a mosty za rekordne vysokú sumu, celková investícia bude viac ako 21 mil. eur

V rámci súvislých opráv ciest II. a III. triedy plánuje župa zo svojho rozpočtu zrekonštruovať celkom 44 úsekov ciest, 6 mostných objektov a 2 oporné múry. Financie na ďalšie opravy ciest získal TSK z eurofondov. Koncom októbra tohto roka by tak motoristi mohli využívať časť vynovených komunikácií.

Trenčianska župa už niekoľko rokov po sebe navyšuje objem finančných prostriedkov určených na rekonštrukcie ciest vo svojej správe. V aktuálnom roku opäť dosiahla rekordnú sumu. S opravou 44 úsekov ciest v celkovej dĺžke približne 58 km za 6,6 mil. eur začal TSK v týchto dňoch. „V roku 2019 ide o historicky najviac finančných prostriedkov do cestnej infraštruktúry, a to nielen ciest, ale aj mostov. Súťaž na mosty stále beží, ukončená by mala byť v septembri. Pri tejto príležitosti chcem poďakovať občanom za to, že vydržali a zároveň požiadať cestujúcu verejnosť o strpenie obmedzenia dopravy počas opráv. Verím, že po ukončení rekonštrukcie budeme môcť povedať, že sa urobilo kus dobrej práce pre obyvateľov tohto kraja,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška počas oficiálneho spustenia prác na cestách v správe kraja.

Súťaž na rekonštrukciu ciest II. a III. triedy v Trenčianskom kraji vyhralo konzorcium firiem Doprastav, Metrostav a Cesty Nitra. „V rámci opráv ciest sa položí takmer 46 ton nových asfaltových zmesí, čím kraj výrazne posunie kvalitu svojich ciest. Všetky spomínané úseky sme sa zaviazali zrekonštruovať za 80 dní podľa harmonogramu, tzn. do konca októbra tohto roka,“ vysvetlil riaditeľ závodu Žilina spoločnosti Doprastav, a. s. Martin Beniač. Súvislé opravy ciest tento rok začali na ceste III. triedy Valaská Belá – Škrípov v celkovej dĺžke 1,5 km. Práce na rekonštrukcii ciest by vodiči mali pocítiť len minimálne pri čiastočnom obmedzení premávky.

Rekonštrukciou za pomoci financií z eurofondov prejdú aj ďalšie 4 úseky ciest

To, že tento rok je v Trenčianskom kraji investičným rokom do cestnej infraštruktúry potvrdzuje aj spustenie prác na štyroch úsekoch ciest, na ktoré získala župa financie z eurofondov. „Ide o investíciu vo výške približne 11,3 mil. eur s DPH so spolufinancovaním kraja 5%. Celková dĺžka týchto ciest je viac ako 18 km,“ prezradil trenčiansky župan s tým, že sa týka ciest č. II/517 Považská Bystrica – Domaniža, etapa č. 1, II/579 Hradište – Partizánske, II/581 Nové Mesto nad Váhom – Myjava a II/516 Trenčianska Teplá – Dežerice, etapa č. 1 a 2.

Prvým z týchto úsekov, ktorý kraj odovzdal zhotoviteľovi, je cesta č. II/517 Považská Bystrica (most Orlové) – Domaniža – etapa č. 1. Celková dĺžka trasy rekonštruovaného úseku je 3,59 km v hodnote približne 3,8 mil. eur s DPH. Začína od svetelnej križovatky na moste Orlové a končí za OD Tesco. Jej súčasťou sú aj mostné objekty. Cestujúca verejnosť pocíti čiastočné dopravné obmedzenia. „Čo sa týka mostov, najskôr bude zatvorený ľavý most v smere od Orlového do mesta, na ktorom budeme meniť obrusnú vrstvu. Po ukončení tejto fázy sa celá doprava prevedie na ľavý most a kompletne sa uzatvorí pravý most, ktorý sa bude rekonštruovať celý. Starý most budeme sanovať, vymení sa zábradlie, zvodidlá, natiahne sa asfaltový koberec, existujúce osvetlenie nahradí nové,“ prezradil riaditeľ a predseda predstavenstva spoločnosti SMS, a.s. Dalibor Novotný. Na realizáciu celej stavby 1. etapy má zhotoviteľ 9 mesiacov od odovzdania staveniska. Práce na cestách II/579 Hradište – Partizánske a II/581 Nové Mesto nad Váhom – Myjava budú za účasti predsedu TSK spustené vo štvrtok 15. augusta 2019.

Zdroj: https://www.tsk.sk/aktualne-spravy/tlac ... _id=649138
Majkl
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 754
Obrázky: 1291
Založený: 03. Máj 2005 08:20

Naspäť na 2019

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.