Energetika v SR a vo svete

sekcia venovaná iným infraštrukturálnym stavbám ako diaľnice a železnice, t.j. napríklad letiská, nosný dopravný systém, pozemným stavbám a developerským projektom

Moderátor: Moderátori

Odoslaťod random » 15. Mar 2006 18:28

aquila napísal:2 random: ohladne ITER tam skor bude experimentalny reaktor, s ktorym dufaju, ze budu schopny udrzat riadenu reakciu. zatial sa to nedari.

realna elektraren sa da ocakavat niekde v rokoch 2030-2050 a aj to je optimisticky odhad ...


ani ITER je experiment zalozeny na tokamaku (RUS) ... je to jeden s najlepsie vyvynutych TN reaktorov ktory dokaze podrzat reakciu aj niekolko sekund (posledne testy skoncili niekedy koncom 80tych alebo zaciatkom 90tych rokov) ... pri tomto reaktore nieje nutne (ba je to neziaduce) drzat kontinualnu TNR ... tokamak je pulzny reaktor (rozumej pracuje v pulznom rezime) ... kontinualne reaktory sa neosvecili (su drahe a narocne - po vsetkych strankach aj ked by mohli byt viac efektivne) ... ITER bude postaveny do 10-15rokov aj s testami ... bude to prvy TN reaktor (elektraren) ktora sice experimentalne ale predsa bude dodavat do siete EE ... ak sa osveci a vychytaju sa muchy (hlavne nevybuchne ... teda nema co ale predsa;) bude zobrany ako standard a podla neho sa budu budovat aj dalsie ... vyhoda ziaden odpad, minimalne exhalaty, ocistenie prirody od deuteria a tritia ;) (velmi jedovate veci) , vyroba He4, min. 100 rokov zivotnost (3-4 generalky), minimalne ziarenie, po skonceni premavky sa do kusu rozobere ... nevyhoda nutnoist pouzivat vysokokapacitne elektroliticke kondenzatori (neoverene .. ale pokial viem tak tokamak ich mal)
Naposledy upravil random dňa 16. Mar 2006 08:00, celkovo upravené 2 krát.
Obrázok používateľa
random
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 75
Založený: 04. Feb 2005 09:34

Odoslaťod johhan » 15. Mar 2006 22:09

Adoas napísal:A kde su Francuzi :?: Na druhom mieste po Rusku :?:


Francúzi sú na prvom mieste v pomere vyrobenej elektriny v atomových elektrárňach ... asi 70%

Rusi sú na špičke vo vývoji jadrových reaktorov.
johhan
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 39
Založený: 03. Feb 2005 21:43

Odoslaťod johhan » 15. Mar 2006 22:31

random napísal: dokonca minuli rok sa odstartovala stavba prveho fuzneho reaktora (INTE - akronim., lat. cesta) ... hotovy by mal byt o 10rokov a mal by dodavat do siete myslim ze v spicke 1000MW za normalnych okolnosti 500MW ... keby chel niekto mozeme o tom podebatovat


Fúzny reaktor má označenie ITER - sa mi zdá :-)

základné typy reaktorov :

štiepny - výkon 8.9*10^13 ( slovom desať na trinástu ) joulov na kilogram - energia je tvorená, keď voľný neutrón ostreľuje jardo plutónia alebo uránu, čo zapríčiní rozpad atómu a uvoľnenie ďalších neutrónov bombardujúcich ďalšie jadrá, čím vznikne reťazová reakcia

fúzny - výkon 1*10^15 joulov na kilogram - Termonukleárna fúzia - spájanie ľahších jadier do ťažších, ako napríklad deutérium do hélia, s uvoľnením vysokého množstva energie

hmotový/antihmotový - teoretická vec výkon až do 10^19 joulov na kilogram - zlučovanie hmoty a antihmoty, vznikne spojením obrovské množstvo energie ( tisíc až milion krát viac ako vo fúznej reakcii ). Ak sa častica stretne so svojou antičasticou, anihilujú a zmenia sa na čistú energiu. Táto energia je zdrojom vzniku neutrálnych častíc prenášajúcich interakciu ako sú napr. fotóny, Z-bozóny alebo gluóny. Je vyskúmaná elektrón-pozitrónová anihilácia. K zvládnutiu tejto technológie je potrebné ovládať silné magnetické polia a gravitačné technológie.
johhan
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 39
Založený: 03. Feb 2005 21:43

Odoslaťod random » 16. Mar 2006 01:03

johhan

zasa mam bordel v skratkach ... ne INTE ale ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) opravil som to aj v svojom predoslom prispevku ... ospravedlnujem sa za zavadzanie verejnosti ;) ... ale kazdy kto vie po lat. (ja ee) tak sa musel poriadne zomna smiat..
... v zasade ale termonuklearny reaktor nema ziadne oznacenie ... casto som sa stretol s oznacenim TNR (TermoNuclear Reactor; tiez sme si takto skracovali na prednaskach pojem termonuklearne reakcia) ... inak sa moze oznacovat podla typu reaktora ... vo vseobecnosti sa rozlisuju dva typy rusky TOKAMAK a americky nevjiem jak ... ale na wiki to je

to niesu inak "základné typy reaktorov" ale sposoby ziskania energie alebo reakcie

chyba mi tam este samovolny rozpad, ten je velmi dolezity bez toho by nefungovalo vela zaujimavych zariadeni ako napriklad medziplanetarne sondy urcene pre velmi vzdialene konciny slnecnej sustavy ... pri tejto reakcii sa pouziva velmi aktine izotopy s polcasom rozpadu od desiatok dni po desiatky rokov (cezium (pouzivali ho ruske sondy urcene pre pristatie na venusi co je zaujimave tak na povrchu je 470degC !!! a polcas rozpadu cesia je asi 106din(take veci si uz nepamatam presne ... wiki pomoze) ... netusim ako to uchladili ), myslim ze sa pouziva aj kobalt a dalsie http://en.wikipedia.org/wiki/Radioisoto ... generators a najhlavnejsim materialom je plutonium 238 s polcasom rozpadu 77,6r - vylucne pre sondy) ... chyba je v tom ze 99% materialov vhodnych do tychto ele.zdrojov je syntetickych vyrabanych v specialnych mnoziacich sa reaktorov ktore pri prevadzke produkuju nenormalne mnozstvo ziarenia ... v podstate princip je jednoduchy pri samovolnom rozpade aktivnej latky je uvolnovane teplo... toto teplo je odvadzane na povrchov vrstvu kde je obrovske mnozstvo polovodicovych termoslankou ktore su z vonkajsej strany chladene, ak je to v atmosfere alebo vo vode nieje velky problem ale ked je to vo vakuu tak teplo sa z chladicov odvadza iba tepelnym ziarenim... pokial mapamat neklame tak zdroj RTG2 ma tepelny vykon 4.4kW ale vo vakuu dokaze premenit na elektricku energiu asi 300W!!! vo vzduchu by to bolo asi 50% (taku ucinnost maju polovodicove termoclanky ... tie lepsie aj viac) .... jeden atom pocas samovolneho rozpadu vyprodukuje do 5MeV energie (ale to zavysi od izotopu... treba to brat ako strop)

co sa tyka stiepnej reakcie tak ta je znama uz viac ako 65 rokov... ktomu asi nieje co povedat mozno iba to ze ako palivo sa pouziva vylucne U235 (obohateny uran) a ojedinele Pu239 ... problemom pri stiepeni je okrem silnej radioaktivity paliva, produktov ale aj celeho primarneho zariadenia je ten ze je malo ucinn (teda ona je ucinna dost ale my sme hamizny:) ) na jeden atom uranu pripada 200MeV uvolnenej energie v tom najlepsom pripade ... kedze cele jadro sa nerozprchne na nukleony tato hodnota je podstatne nizsia (mozno 1-5%) ... cela elektraren sa neodlisuje (az na reaktor) od klasickej tepelnej ... v reaktorch sa pouzivaju tvz pomale neutrony ktore nevyvolavaju prudku (neriaditelnu) stiepnu reakciu (maju vyssiu uspesnost zasahu jadra ako rychle neutrony) ... na spomalenie neutronov (zreakcie vydu vzdy rychle neutrony) sluzia tvz moderatori (tazka voda, grafit a neviem co este)

fuzna reakcia je zatial jediny typ reakcie ktory nebol vo vecsom meradle ovladnuty... je to aj dosledku toho ze prebieha v plazme ktora ma miliony degC ... taketo teploty nezvladne ziaden material preto bolo nutne vyvynut sposob ako plazmu oddelit od stien nadoby... na to sa pouzivaju velmi ale naozaj velmi silne supravodive magnety (mozno po nejakej dobe stravenej pri takomto magnete moze znamenat zakaz pouzivania kompasu :D ) ...inak co je na tejto reakcii zaujimave okrem toho ze prebieha iba s prvkami lahsimi (rozumej protonove cislo <60) ako zelezo ... je to ze pri nabalovani nukleonov na vysledne jadro je to o cosi lahsie ... teda ked zberem modru plastelinu a cervenu plastelinu dostanem fiaovu plastelinu ktora le bude lahsia ko modra a cervena dohromady (bez miesania) ... a ten rozdiel hmotnosti je prave ta vyprodukovana energia ... vacsinou sa premeni na gama ziarenie (radioaktivitu) ale v plazme ktora ma istu teplotu a hudtotu sa velmi ifektivne premiena na kineticku energiu castic v plazme... takze uplne jednotucho povedane aby som rozbeho TNR musim plazmu zohriat na 10tky mil. degC a ked zacne NR prebiehat zacne sa plazma este viac ohrievat (castice vnej zacnu lietat ako zmyslov zbavene ... ale v reaktoroch je ich pohyb obmedzeny mag. polom) ... v tokamak je obrovsky transformator s jednym klasickym vynutim (primarne vynutie) a na sek. vynuti je prave nasa plazma ... mag. polom usporidana do prstenca (vnom tie castice obiehaju doookola) ... ak chceme spustit reakciu staci zaviest prud do prim. vynutia ... to rostoci tie castice na sekundari tak ze sa zacnu zrazat az prekonaju jadrove sili (niekolko stoviek MeV na casticu) a zacnu fuzovat .... takze ked vydim ze sa plazma ohrieva aj bez mojho pricinenia ... primarne vynutie jednoducho vypnem (alebo skor prepnem do prijmacieho modu) ... postupne sa tato reakcia v reaktore dostava do obratok a rychlost obiehania castic sa zvysuje ... na to aby reaktor neuletel ako vrtulnik (parafraza) sluzi primarne vynutie ... energiu ktora sa prenesie na primar ubudne zo sekundaru ... takze reakcia sa troch spomali ... takto to funguje az kym nedojde palivo v reaktore ... potom sa plazma v reaktore vymeni za novu a proces sa opakuje ... samozrejme niektore veci sa mozu diat aj naraz alebo trochu inak ... presne detaili neviem ... to asi malo kto ...ale ma to perspektivu ... vydatnost je az 14MeV na reakciu (zalezi od typu paliva)

... reakcia hmoti a antihmoty ... vola sa to anhilacia ... problem ani nieje tak zvladnutie magnetickych poli ...tie uz zvladnute mame na dobrej urovni (gravitacne technologie ... toje fantasmagoricka blbost ktoru si vymysleli UFOni ;) )ale problem je zdroj antihmoty ... ta antihmota co prichadza zo slnka by nam stacila az do vypalenia slnka ...ale jej zber je takmer nemozny (nie aspon v najblizsich 1000rokoch) ... inde sa v slnecnej sustave a jej blizkom okoli antihmota nenachadza ... vyrobit ju znamena pouzit mil. krat viac energie ako z nej naspat ziskas.... dokonca uz bol vyrobeny aj adom anti vodiku a pokus s antideuteriom nevysiel (info od chlapika co pracuje v CERNe) ... inak aj keby si nasiel dostupny zdroj antihmoty nevedel by si co s nou ... pretoze pri anihilacii musis pouzit (nevratne) aj hmotu nasho sveta a energia ktoru ziskas ...nevedel by si ako ju dalej spracovat lebo pri tejto reakcii sa produkuje take ziarenie ktore nie je absolutne nepoddajne ... stavitelia Newtonu(XMM) a Chndri by ti porozpravali ... toto ziarenie moze byt zdrojom hmotvnych castic ale nieje to ziadna slava ... vacsina by sa ti "odprila" v podobe svetla .... ale to sa da poriesit ... ale to mozes rovno ostat pri TNR ... energia ktoru ziskas z takejto reakcie je E=mc^2 ... jo presne tak einsteinov vzorec ... inak ak by bola anhilacia taka super ako o nej bajaju UFOni tak by na to hiezdy prisli uz skor ale tie su podla nich este za opicami lebo pouzivaju uz 15mld.rokov TNR... no tak neviem ... vsetky javy vo vesmire sa vyhybaju anihilacii ...

... jo neberte to ako reakciu na johhana ... to ja len tak aby som bol nejak osobnejsi...
Obrázok používateľa
random
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 75
Založený: 04. Feb 2005 09:34

Odoslaťod johhan » 16. Mar 2006 11:36

random, no problem, ja som si to tiež musel pozrieť ja tomu hovorím stále tokamak :-)

hmota/antihmota - magnetické polia zase až tak dobre zvládnuté nemáme :-) ... gravitačné technológie sa skúmali do 1959 ( presný rok neviem ) keď sa stala v štátoch menšia nehoda a zistilo sa že dalšia nehoda by mohla mať fatálne následky ( mimochodom gravitačné technológie boli základnym výskumom vesmírnych technológii ) Potom sa prijal úzus že gravitačné technológie sa nebudú skúmať na zemi.

máš pravdu že anihilacia produkuje energiu v malom množstve hmotnú a vo veľkom množstve vytvára častice ktoré prenášajú interakciu - teda nemajú hmotu ale sú nositeľom sily ( fotón ). Teda tieto častice sa dajú priamo meniť na inú energiu ( elektrickú ).

Štiepne a fúzne reakcie vytvárajú tepelnú energiu ktorá sa potom mení na elektrickú.

zatial je problémom že stredný čas anihilácie je 10^-27 sekundy ... teda niečo čo zatial nevieme ovládať, ano je predpoklad že do 500-1000 rokov to nejako zvládnu :-)

kľudne na mňa reaguj :-) veď je to na úrovni :-)
johhan
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 39
Založený: 03. Feb 2005 21:43

Odoslaťod random » 16. Mar 2006 13:21

johhan ... mozes mi prosim ta uviest zdroj z ktoreho si cerpal? ... nieje vsetko tak ako pises ...
Obrázok používateľa
random
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 75
Založený: 04. Feb 2005 09:34

Odoslaťod johhan » 16. Mar 2006 22:54

random napísal:johhan ... mozes mi prosim ta uviest zdroj z ktoreho si cerpal? ... nieje vsetko tak ako pises ...


Fu to je taká všehochuť ktorá sa zbiera už pá rokov .. od realnych stretnutí a komunikácie cez literatúru až po veci z počutia - takže je možné že niektoré veci nesedia prípadne niektorými som predbehol.

V čom sa to nie je tak ?
johhan
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 39
Založený: 03. Feb 2005 21:43

Odoslaťod random » 17. Mar 2006 21:52

johhan napísal:random, no problem, ja som si to tiež musel pozrieť ja tomu hovorím stále tokamak :-)

tak tak ... suhlasim stebov :)
johhan napísal:hmota/antihmota - magnetické polia zase až tak dobre zvládnuté nemáme :-) ... gravitačné technológie sa skúmali do 1959 ( presný rok neviem ) keď sa stala v štátoch menšia nehoda a zistilo sa že dalšia nehoda by mohla mať fatálne následky ( mimochodom gravitačné technológie boli základnym výskumom vesmírnych technológii ) Potom sa prijal úzus že gravitačné technológie sa nebudú skúmať na zemi.

no ja tvrdim ze magnetizmus je velmi dobre preskumany... je tu sice mensi problem ... pan tesla prisiel na mnoho veci ktore su aj v dnesnej dobe pre nas tajomstvom ... ale aj napriek tomu tvrdim ze to nieje problem .. zatial nepotrebujeme viac.. co sa tyka gravitacie ta sa neda vyrobit ako magnetizmus ... tak ako hovoril p. einstein ... gravitacia je pevne zviazana z hmotov ... proste bez hmoty nieje gravitacia ... jej posobenie na hmotu je ale tak slabe ze ktorakolvek ina sila (elektro staticka, magneticka, silna a slaba interakcia)je v mikroskopickych a v metrickych rozmeroch prevysujuca jej posobenie na rovnake mnozstvo castic... je to zlozite ... ked chces napisem ake su pomeri jednotlivych sil a aky maju dosah .. len by som musel vyhrabat zosit z prednasok :( ... ;) ... o nejakyc nehodach v USA som nepocul nic ... dost pochybujem ze nieco take bolo testovane ... lebo naozaj niet co testovat co by bolo natolko nebespecne aby to zakazali ... odporucam ako zakladnu studijnu lit. vseobecnu a specialnu teoriu relativity ... vseobec. t.r. pojednava o gravitacii a specialna o pohybe ... (dufam ze som si ich nepomylil :oops: ) gravitacia a rovnomerne zrychleny priamociary pohyb maju rovnakre prejavy avsak v pripade gravitacie ide o zakryvenie casopriestoru a pri pohybe o zmenu polohy ... no ale uz zachadzam niekde inde a velmi hlboko ... v pozemskych podmienkach je mozne zvysit gravitaciu ... a to pomocou centrigugy a znizit pomocou parabolickeho letu ... tieto technologie sa pouzivaju prave pre testovanie vesm. tech. .. len tolko ... to co si napisal by som nebral ako realisticke ... skor ako vyplod nejakeho UFOna ... neviem ci si tomu uveril alebo to beres len ako nejaku spravu ...
johhan napísal:máš pravdu že anihilacia produkuje energiu v malom množstve hmotnú a vo veľkom množstve vytvára častice ktoré prenášajú interakciu - teda nemajú hmotu ale sú nositeľom sily ( fotón ). Teda tieto častice sa dajú priamo meniť na inú energiu ( elektrickú ).

no ..pozor ... toto som nepovedal ... aj ked si to takto pohopil je to trochu inak ... ide o to ze existuje mechanizmus ktory dokaze menit jednu formu energie na inu formu ... a jednu z tych foriem moze byt prave hmota ... tento proces je ale statisticky tak bezvyznamny (na mnozstvo uz existujucej hmotu) ze tu hovorit o premene fotonu na casticu-anticasticu (vzdy dochadza ku parovemu generovaniu hmoty a antihmoty) nema ziaden zmysel ak za nejedna o tak enormne "explozivnu" udalost akou je anihilacia ... ale v konecnom dosledku (zijeme vo svete castic) dojde ku naslednej anihilacii vzniknutych anticastic ... zasa ide o zlozity mechanizmus ktory ma co docinenia s kvantovou mechaniokou a statistikou ... tfuj ... ;) ... pri anihilacii moze dojist aj ktomu ze sa nespotrebuju vsetky leptony (kvarky) z hadronov a tie potom mozu byt registrovane ako tok castic po anihilacii ... ale ide o bezvyznamnu udalost (statisticky) ... teda produty anihilacie su iba a jedine fotony (na 99.999999%) ostatok je iba nasa nedokonalost ;) ... inak fotony niesu nositelmi sily ani interakcie (dve rozne veci ... sila je makro-mikro a interakcia je mikro-sqrt(mikro) :) ) ale energie ... ale mas pravdu nemaju hmotu - ale maju hybnost (paradox - nesulad newtnovej gravitacnej teorie a einsteinovej - ale ani ta nieje cekom koser - lebo je tu kvantovka)... sila je len prejavom interakcie fotonu z hmotou ... a ak ide o silu je vzdy mechanicka ... dalsim prejavom moze byt napriklad fotoefekt ktory priamo meni energiu fotonu na hybnost elektronov ... inak sa foton neda menit na elektrinu ... iba nepriamo ... a jo ... anihilacia produkuje najvecie mozne mnozstvo energie ktore sa da s hmoty dostat (dokonca 2x tolko ...lebo je tam pritomna aj antihmota)
johhan napísal:Štiepne a fúzne reakcie vytvárajú tepelnú energiu ktorá sa potom mení na elektrickú.

pri stiepeni naozaj ina moznost nieje ...iba tuto energiu premenit na teplo (strata 40-60%) a potom mechanickym prevodom na elektrinu ale v pripade TOKAMAKu je prevod takmer priami ... bez dalsich distribucnych medii ... v podstate ide o to ze sa v plazme zvysi teplota v dosledku prebiehania TNR ... co nasledne sposoby zvysenie rychlosti obiehania castic v reaktore (okolo transformatotoveho jadra ktory prechadza cez stred reaktora) ... toto zvysenie vyprodukuje zmenu magnetickeho pola generovaneho plazmou ... ktora sa prenasa trafom na vynutie ... ale kedze vynutie tuto energiu spotrebuje ... dojde k ochladeniu plazmy a poklesu mag. indukcie ... ale nasledne je teplota znova zvysena a tak dookola ... ta energia odobrata z trafa reaktora sa len trosku upravi (alebo kratkodobo uskladni) a moze ist ku spotrebitelovi
johhan napísal:zatial je problémom že stredný čas anihilácie je 10^-27 sekundy ... teda niečo čo zatial nevieme ovládať, ano je predpoklad že do 500-1000 rokov to nejako zvládnu :-)

tu ani nejde o ten stredny cas -- to je v pohode -- ale problem su zdroje antihmoty a tiez je problem ju uskladnit ... na jej uskladnenie by si pouzil mozno viac energie ako by si znej zyskal .... teda ak by sa jednalo o dlhodobejsie uskladnenie ... co teda pri vzdialenych zdrojoch antihmoty asi bude nutne ... podla mna to nieje cesta ... a vyrabat antihmotu ... to su fakt asi lepsie tie TOKAMAKY
johhan napísal:kľudne na mňa reaguj :-) veď je to na úrovni :-)

:) aj ja si myslim ... dufam ze som objasnil vela veci ... ak nie pytaj sa
Obrázok používateľa
random
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 75
Založený: 04. Feb 2005 09:34

Odoslaťod Lenny » 17. Mar 2006 22:39

johhan napísal:
Adoas napísal:A kde su Francuzi :?: Na druhom mieste po Rusku :?:


Francúzi sú na prvom mieste v pomere vyrobenej elektriny v atomových elektrárňach ... asi 70%

Rusi sú na špičke vo vývoji jadrových reaktorov.


No pokud si dobře pamatuji tak na prvním místě by měly být Litevci se svojí jedinou jadernou elektrárnou, která jim dodávala asi 92 %, teda pokud ji neodstavili.
Lenny - Búrka Thór bude zurit na zemi
Lenny
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 85
Založený: 19. Júl 2005 22:09
Bydlisko: CZ - tam na druhém břehu Moravy

Odoslaťod Lenny » 17. Mar 2006 23:04

Random, pěkně popsané.

Pokud si dobře pamatuji ze školy, tak TOKAMAK potřebuje teplotu okolo 5-6 milionů Kelvinů, plazmu drží dohromady déky rotaci TOKAMAKU, ale hlavní problém u fúzních reaktorů je ten, že spotřebují skoro všechnu energii co vyprodukují.
Lenny - Búrka Thór bude zurit na zemi
Lenny
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 85
Založený: 19. Júl 2005 22:09
Bydlisko: CZ - tam na druhém břehu Moravy

Odoslaťod random » 19. Mar 2006 01:00

Lenny napísal:Random, pěkně popsané.

Pokud si dobře pamatuji ze školy, tak TOKAMAK potřebuje teplotu okolo 5-6 milionů Kelvinů,

no je to o mnoho viac ... pokial som dobre cital tak je to prvy reaktor ktory dosiahol teplotu nad 10^7K (slovom 10000000) ... deska sa teploty pohybusu uz na urovni 10^8K ...
Lenny napísal:plazmu drží dohromady déky rotaci TOKAMAKU,

no nieje to sice koli rotacii tokamaku (stym by si asi vela neuhral .. odstrediva sila by tlacila plazmu na vonkajsiu stenu reaktoru) ... ale v tokamaku rotuje plazma a to velmi rychlo ... tie rychlosti sa blizia rychlosti svetla ... ale neboj nieje to nic ne zvladnutelne ... pomocou supravodivych magnetov je plazma oddelena od stien reaktora (teda medzi povrchom plazmoveho prstenca a stenami reaktora v ktorom je ta plazma uzavreta je zduchoprazno) a zadalsie hustota plazmy dosahuje nanajvys hustotu vzduchu ... takze ziadne pretlakove nadoby iba hermetizovane ... konkretne v tokamaku su dve m. polia vytvarane toroidalnou cievkou ... vytvara v plazme koherentne magneticke pole ktore nuti obiehat castice po spiralach pozdlz uzavretych (prstenec) mag. silociar a polodialna (ci jak jej meno) ta indukuje v plazme prud a na druhej strane z plazmy odobera energiu elektromagnetickou indukciou ... podstate jednoduchy princip ... ibaze si to vyzaduje obrovsku energiu aby sa ta plazma stlacila do v podstate uzkeho prstenca a neroztavila steny raktora...
Lenny napísal: ale hlavní problém u fúzních reaktorů je ten, že spotřebují skoro všechnu energii co vyprodukují.

no zatial spotrebuju viac energie ako vyrobia ;) ... ale doteraz islo iba o testy ... teraz sa bude vyrabat pokusny reaktor s realnou prevadzkou (ITER) a ten by mal vyrobit viac energie ... pretoze na ohrev plazmy sa spotrebuje vela energie a ked sa testuje tak sa ta plazma casto ohrieva a ochladzue ... v tomto pripade po testoch bude stustena plna nepretrzita prevadzka ...

... osobne sa mi paci myslienka ze asi z 5kg vody sa vyroby asi tolko energie co z 50kg uranu :)
Obrázok používateľa
random
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 75
Založený: 04. Feb 2005 09:34

Odoslaťod Adaios » 19. Mar 2006 10:47

random napísal:... osobne sa mi paci myslienka ze asi z 5kg vody sa vyroby asi tolko energie co z 50kg uranu :)


Voda by sa mala setrit a nie z nej vyrabat energiu sposobom ze voda sa stane nenavratna narozdiel od vodnych elektrarni. :wink:
Adaios
Adaios
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 291
Založený: 05. Okt 2005 20:36

Odoslaťod aquila » 19. Mar 2006 12:23

vody je docela dost ;) len ako kazda ina nerastna surivna je rozdelena nerovnomerne. to by som moc neriesil :)

my tiez nemame ropu, ale mame prebytok vody, dokonca taky, ze s pitnou priezracnou vodou si mozeme dovolit splachovat zachody ... taky luxus si moze dovolit len zopar krajin :lol:
Obrázok používateľa
aquila
administrátor
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 577
Založený: 03. Feb 2005 18:08
Bydlisko: doma :)

Odoslaťod Lenny » 19. Mar 2006 13:01

Včera bylo ve zprávách, že ve Švýcarsku vybudovali nejdelší urychlovač, leží 100 m pod zemí a má 57 km délku. Dokážou se v něm částice urychlit až na rychlost velmi blízkou rychlosti světla a bude sloužit k pokusům, které mají vysvětlit jak vlastně vznikl vesmír. Častice budou urychleny až na v=c a při této rychlosti se srazí.
Lenny - Búrka Thór bude zurit na zemi
Lenny
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 85
Založený: 19. Júl 2005 22:09
Bydlisko: CZ - tam na druhém břehu Moravy

Odoslaťod Adaios » 19. Mar 2006 15:49

Na akom principe existuje ten fuzny reaktor :?:

1. Co je zdrojom na vyrobu energie cez neho :?:

2. Existuje realne niekde na svete :?: Ked nie tak ako dlho priebeha vyskum a v ktorych statoch :?:

Poziadal by som nejake strucne, jednoduche odpovede pretoze ja o vyrazoch TOKAMAK atd. neviem takmer nic.

Dakujem. :wink:
Adaios
Adaios
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 291
Založený: 05. Okt 2005 20:36

Odoslaťod Adaios » 19. Mar 2006 19:23

Tak som si to zistil sam - zdrojom je deuterium a celkovy zdroj je morska voda. Nie sladkovodna voda a to je zakladny predpoklad pre spravne manipulovanie s vodou. :wink:
Adaios
Adaios
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 291
Založený: 05. Okt 2005 20:36

Odoslaťod random » 19. Mar 2006 22:30

Adoas napísal:Na akom principe existuje ten fuzny reaktor :?:

no ked je to fuzny reaktor tak asi na principe termonuklearnej fuzie (fussion) ... ide o proces zvysovania hodnoty nukleonoveho cisla (pocet nukleonov) atomovych jadier a ako spievodny jav je zvysovanie atomoveho cisla (nie pri kazdej fuznej reakcii sa to deje .. ale to je dlhy zoznam reakcii a teoria) ... kedze pri reakcii dvoch lahkych jadier vznikne jedn tazke + vedlajsie produkty ako elektorny, neutrony, neutrina ... sucet hmotnosti jadier vstupujucich do reakcie je vyssia ako sucet vsetkych produktov (aj vzniknuteho tazsieho jadra) ... tento rozdiel hmotnosti sa prejavy napriklad zvysenim ich kinetickej energie ... a tu dokazeme previest na elektrinu
Adoas napísal:1. Co je zdrojom na vyrobu energie cez neho :?:

v pozemskych podmienkach je najjednoduchsie fuzovat deuterium a tritium (tazky (proton+neutron) a super tazky vodik ((proton+2neutrony)) )
Adoas napísal:2. Existuje realne niekde na svete :?: Ked nie tak ako dlho priebeha vyskum a v ktorych statoch :?:

no kazdy vacsi vyspeli stat ma svoj ... rusko (priekopnici), USA, japonsko a iny
Adoas napísal:Poziadal by som nejake strucne, jednoduche odpovede pretoze ja o vyrazoch TOKAMAK atd. neviem takmer nic.

no to je tazke ... skus google a wikipwdia.org :)
Adoas napísal:Dakujem. :wink:
niet zaco :)
Obrázok používateľa
random
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 75
Založený: 04. Feb 2005 09:34

Odoslaťod random » 19. Mar 2006 22:33

Lenny napísal:Včera bylo ve zprávách, že ve Švýcarsku vybudovali nejdelší urychlovač, leží 100 m pod zemí a má 57 km délku. Dokážou se v něm částice urychlit až na rychlost velmi blízkou rychlosti světla a bude sloužit k pokusům, které mají vysvětlit jak vlastně vznikl vesmír. Častice budou urychleny až na v=c a při této rychlosti se srazí.


no hej o tom som sa rozpraval asi pred dvoma mesiacmi s jednym chlapikom zo SAV co roby v CERNe ... no ale ziadna slava ... ani nejde tak o ten urychlovac ale o to pozadie ...

... jop ... inak v=c nieje mozne zatial za myslim podarilo na nejakych 300GeV urychlit castice co je v->c :)
Obrázok používateľa
random
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 75
Založený: 04. Feb 2005 09:34

Odoslaťod Adaios » 21. Mar 2006 11:48

Fuzny reaktor :arrow:

1 km x 1 km x 1 km morskej vody a v nej duterium by stacilo na vyrobenie elektrickej energie ktoru spotrebuju USA za jeden cely rok.

random mi to potvrdil cez IS.

Tak to by bolo nieco neuveritelne - ale ma to jeden zasadny nedostatok - prave prenos tejto vyrobenej energie - USA je dost velka krajina. Takze mozno by bolo potrebne vacsie mnozstvo vody.

Ale este ma zaujima - co by sa stalo (ake skody by vznikli) keby prislo k vybuchu fuzneho reaktoru :?:
Adaios
Adaios
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 291
Založený: 05. Okt 2005 20:36

Odoslaťod random » 21. Mar 2006 12:15

Adoas

neviem ako je to prepocitavane ale deuterium a tritiun je mozne zohnat aj z inych zdrojov ... je ho mozne vyrobyt aj umelo fuziou v podobnych (ked nie v tych istych) fuznych reaktoroch ... to mnozstvo vody je aj tak relativne male nech to su aj 3km^3 morskej vody ... v oceanoch je vody milion krat viac .. presne cislo neviem a asi nikto na zemi nevie presne cislo ale je to jedno je jej dostatok na fungovanie reaktorov na 10tky tisic rokov a aj potom to nebude nic neriesitelne pretoze obsah deuteria a tritia sa v prirode automaticky doplna roznimi mechanizmami ...

... v principe k vybuchu fuzneho reaktora nemoze dojst ... ani klasicky jadrovy reaktor nevybuchne ... teda jadrove palivo ... lebo nema natkriticku hustotu ... v klasickom reaktore moze iba chladiace medium narobit znacne skody .. vid cernobil ... tam podstate roztrhlo chladiacu sustavu pretoze jeho tepolota a tlak dosiahol nezvladnutelne hodnoty ... u fuzneho reaktora je tlak plazmy na urovni atm. tlaku ... problem tu je iba s tym ze ak vypadnu supravodive cievky tak plazma sa moze dostat na plast reaktora a pri teplote 100000000K je 100% iste ze si to odnese reaktor ... jednoducho by sa odparil ... teda v podstate by doslo k zniceniu nie len reaktora ale asi aj k poskodeniu budovy elektrarne ... (presne neviem co vsetko obnasa taka elektraren ... ake casti ma a ako su rozmiestnene ... od toho zalezia dalsie destruktivne deje) ... v principe je plazma udrziavana na urovni tesne pod a nad hranou spustenia fuzie takze ak dojde k rozpinaniu plazmi co by len o 1% tak sa aj prebiehajuca fuzna reakcia zastavi a dalej nema moznost pokracovat ... takze v podstate by islo iba o cire poskodenie hlavnej budovi reaktora ... ta by ale z najvacsou pravdepodobnostou by musela byt zburana a nanovo postavena ... ale ziadna radiacia a destrukcia typu cernobilu nehrozi
Obrázok používateľa
random
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 75
Založený: 04. Feb 2005 09:34

Odoslaťod Adaios » 21. Mar 2006 12:46

random,

neviem ako je to prepocitavane ale deuterium a tritiun je mozne zohnat aj z inych zdrojov ... je ho mozne vyrobyt aj umelo fuziou v podobnych (ked nie v tych istych) fuznych reaktoroch ... to mnozstvo vody je aj tak relativne male nech to su aj 3km^3 morskej vody ... v oceanoch je vody milion krat viac .. presne cislo neviem a asi nikto na zemi nevie presne cislo ale je to jedno je jej dostatok na fungovanie reaktorov na 10tky tisic rokov a aj potom to nebude nic neriesitelne pretoze obsah deuteria a tritia sa v prirode automaticky doplna roznimi mechanizmami ...


Tu by som zase rad upozornil priblizny princip prepoctov zasob vody. Mame nejake zasoby - vody je viac ako pevniny a viac ako 90% vody je morskej/slanej. Ale zase USA nie su jediny stat na svete a zaroven moria musia existovat - bez existencie morskej vody by neexistoval zivot v oceanoch a planeta by prestala existovat ... takze sa moze vycerpat len obmedzene mnozstvo vody takze zasoby su urcite obrovske a postacujuce na mozno aj 1 000 rokov. Ale treba byt opatrny aj v tejto oblasti. Ale inak sa zhodneme.

... v principe k vybuchu fuzneho reaktora nemoze dojst ... ani klasicky jadrovy reaktor nevybuchne ... teda jadrove palivo ... lebo nema natkriticku hustotu ... v klasickom reaktore moze iba chladiace medium narobit znacne skody .. vid cernobil ... tam podstate roztrhlo chladiacu sustavu pretoze jeho tepolota a tlak dosiahol nezvladnutelne hodnoty ... u fuzneho reaktora je tlak plazmy na urovni atm. tlaku ... problem tu je iba s tym ze ak vypadnu supravodive cievky tak plazma sa moze dostat na plast reaktora a pri teplote 100000000K je 100% iste ze si to odnese reaktor ... jednoducho by sa odparil ... teda v podstate by doslo k zniceniu nie len reaktora ale asi aj k poskodeniu budovy elektrarne ... (presne neviem co vsetko obnasa taka elektraren ... ake casti ma a ako su rozmiestnene ... od toho zalezia dalsie destruktivne deje) ... v principe je plazma udrziavana na urovni tesne pod a nad hranou spustenia fuzie takze ak dojde k rozpinaniu plazmi co by len o 1% tak sa aj prebiehajuca fuzna reakcia zastavi a dalej nema moznost pokracovat ... takze v podstate by islo iba o cire poskodenie hlavnej budovi reaktora ... ta by ale z najvacsou pravdepodobnostou by musela byt zburana a nanovo postavena ... ale ziadna radiacia a destrukcia typu cernobilu nehrozi


Rozsirim svoju povodnu otazku :arrow:

Keby prislo k pouzitu nejakej bomby (vojna, teroristicky utok, ...) na fuzny reaktor tak by prislo k vybuchu a skodam ... a ja sa pytam ci by bola nejaka radiacia - ci by to ohrozilo na zivotoch ludi daleko od miesta vybuchu ... :?:

A posledna zvedava otazka - ked vieme ze postavenie priemerne velkej jadrovej elektrarne stoji na svete cca. 2,5 mld. EUR tak kolko by stal v podobnej velkosti fuzny reaktor :?: (a viem ze reaktor nie je elektraren)
Adaios
Adaios
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 291
Založený: 05. Okt 2005 20:36

Odoslaťod kstano » 21. Mar 2006 13:07

Adoas napísal:Fuzny reaktor :arrow:

1 km x 1 km x 1 km morskej vody a v nej duterium by stacilo na vyrobenie elektrickej energie ktoru spotrebuju USA za jeden cely rok.

random mi to potvrdil cez IS.

Tak to by bolo nieco neuveritelne - ale ma to jeden zasadny nedostatok - prave prenos tejto vyrobenej energie - USA je dost velka krajina. Takze mozno by bolo potrebne vacsie mnozstvo vody.

Ale este ma zaujima - co by sa stalo (ake skody by vznikli) keby prislo k vybuchu fuzneho reaktoru :?:


Pozor, deuteruim v tej vode, pricom deuterium tvori cca 1 % z celkoveho vodika a vodik tvori len 1/9 hmotnosti vody. Teda by sa tym nezlikvidoval kilometer kubicky vody, ale priblizne tri rady menej hmoty.
kstano
pokročilý diskutujúci
 
Príspevky: 263
Obrázky: 14
Založený: 09. Nov 2005 17:34

Odoslaťod kstano » 21. Mar 2006 13:11

Adoas napísal:
Rozsirim svoju povodnu otazku :arrow:

Keby prislo k pouzitu nejakej bomby (vojna, teroristicky utok, ...) na fuzny reaktor tak by prislo k vybuchu a skodam ... a ja sa pytam ci by bola nejaka radiacia - ci by to ohrozilo na zivotoch ludi daleko od miesta vybuchu ... :?:

A posledna zvedava otazka - ked vieme ze postavenie priemerne velkej jadrovej elektrarne stoji na svete cca. 2,5 mld. EUR tak kolko by stal v podobnej velkosti fuzny reaktor :?: (a viem ze reaktor nie je elektraren)


Surovinou pre elektraren je vodik, resp. deuterium, ktory ve vsade okolo (ako som spominal, cca 1 % z vodika - a vodik je v kazdej molekule organizmu, vo vode...) a produktom je helium, ktorym sa napriklad plnia balony... :wink: Takze latky, ktore vobec nie su skodlive a potrebne mnozstva by boli mizive...
kstano
pokročilý diskutujúci
 
Príspevky: 263
Obrázky: 14
Založený: 09. Nov 2005 17:34

Odoslaťod random » 21. Mar 2006 13:39

Adoas napísal:Tu by som zase rad upozornil priblizny princip prepoctov zasob vody. Mame nejake zasoby - vody je viac ako pevniny a viac ako 90% vody je morskej/slanej. Ale zase USA nie su jediny stat na svete a zaroven moria musia existovat - bez existencie morskej vody by neexistoval zivot v oceanoch a planeta by prestala existovat ... takze sa moze vycerpat len obmedzene mnozstvo vody takze zasoby su urcite obrovske a postacujuce na mozno aj 1 000 rokov. Ale treba byt opatrny aj v tejto oblasti. Ale inak sa zhodneme.

tych zasob je na dobu minimalne 60000r! ... pri tomto tempe zvysovania spotreby ... v tychto reaktoroch by sa spotrebuvala iba tazka a super tazka voda teda taka voda co ma vo vezbe nie klasicky vodik ale deuterium a tritium (v molekule vody su dva vodiky ... a vezba moze byt klasicka H-O-H alebo tazka vriantne D-O-H (molekula vody je symetricka a teda komutativna ... teda je jedno z krtorej strany ... teda DOH == HOD)) a D-O-D a supertazka voda H-O-T, D-O-T a T-O-T ... takychto molekul je v celom oceane asi 0.1% nie je to vela a nieje to malo ... je to tak akurat ... problemom je asi to ze takato voda je toxicka a doko0nza aj mierne radioaktivna - teda tazka a supertazka voda ... takze keby sme chceli vycerpat oceany tak by to trvalo velmi dlho asi 1000x dlhsie ako su zasoby D a T na zemi (a nie len vo vode) ... dalsia alternativa ziskat vodu --- skor iba ten vodik --- je zabehnut si do vzdialenejsich casti slnecnej sustavy a doniest si ho sem ... ale to este vela vody sa musi premenit na helium aby sme sa take nieco opovazili urobit ...
...inak k tej spotrebe slnko premeni na 1s 4tony lahkeho vodiku na helium ... mnozstvo vodiku ktore spotrebuje za asi 10mld rokov je asi 40-60% jeho hmotnosti ... to nieje vela ... z toho je aj zrejma energeticka vydatnost tychto reakcii

Adoas napísal:Rozsirim svoju povodnu otazku :arrow:

Keby prislo k pouzitu nejakej bomby (vojna, teroristicky utok, ...) na fuzny reaktor tak by prislo k vybuchu a skodam ... a ja sa pytam ci by bola nejaka radiacia - ci by to ohrozilo na zivotoch ludi daleko od miesta vybuchu ... :?:

ta bomba by na tom reaktore narobila viac skody ako samotna plazma reaktora ... samozrejme ujmu na lud. zivotoch nieje mozne vylucit :(
ale celkova radiacia by nepresahovala celkovu rocnu davku po dobu 30dni (vytiahnuty udaj z brucha) ... zalezalo by od toho kolko neutronov uniklo stitu a od doby rozpadu produktov reakcie neutronov z okolim
Adoas napísal:A posledna zvedava otazka - ked vieme ze postavenie priemerne velkej jadrovej elektrarne stoji na svete cca. 2,5 mld. EUR tak kolko by stal v podobnej velkosti fuzny reaktor :?: (a viem ze reaktor nie je elektraren)

ITER bude stat asi 10mld.EUR (ide o prvy reaktor) a bude schopny dodavat 500MW elektrickej energie do siete a spickovo az 1GW!!! ... cena je to vysoka ale ide zatial o experiment ... ak sa podari tak zena by mohla poklesnut na 1/4 az 1/5 a prevadzka by bola velmi lacna ... pretoze vody je na tieto uceli dost ....
Obrázok používateľa
random
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 75
Založený: 04. Feb 2005 09:34

Odoslaťod random » 21. Mar 2006 13:56

kstano napísal:Surovinou pre elektraren je vodik, resp. deuterium, ktory ve vsade okolo (ako som spominal, cca 1 % z vodika - a vodik je v kazdej molekule organizmu, vo vode...) a produktom je helium, ktorym sa napriklad plnia balony... :wink: Takze latky, ktore vobec nie su skodlive a potrebne mnozstva by boli mizive...


to helium nieje az take neskodne ale v principe ano je to mala zataz na ZP ... inak to vyrobene helium je mozne pouzit ako pohonna latka do ionovych motorov ktore nam v buducnosti pomozu prekonavat velke vzdialenosti vo vesmire za omnoho kratsi cas ako klasicke chemicke motory
Obrázok používateľa
random
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 75
Založený: 04. Feb 2005 09:34

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Ostatná infraštruktúra, pozemné stavby a developerská činnosť

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 6 hostí.