Moderátor: Moderátori
wazari napísal:dovolim si len doplnit:
v zmysle nasho vstupu do EU, do konca roku 2010 musi mat kazda aglomeracia nad 10 000 obyvatelov kanalizaciu a do roku 2015 kazda nad 2 000 obyvatelov - to je zaroven aj najdlhsie prechodne obdobie, do kedy treba naplnit legislativu EU, ktore SR vyrokovala.
Adoas napísal:wazari,
a teraz prakticka otazka: myslis ze je to realne
wazari napísal:Adoas napísal:wazari,
a teraz prakticka otazka: myslis ze je to realne
neviem posudit
ale podla toho, ze ta infrastruktura sa u nas vzdy vlecie ...
a zda sa mi, ze Miklos (minister zivotneho prostredia) pred par mesiacmi tvrdil, ze predbezne vyclenene zdroje su na to nedostatocne - ale kolko z toho bola predrozpoctova retorika ...
aquila napísal:vody je docela dost len ako kazda ina nerastna surivna je rozdelena nerovnomerne. to by som moc neriesil
my tiez nemame ropu, ale mame prebytok vody, dokonca taky, ze s pitnou priezracnou vodou si mozeme dovolit splachovat zachody ... taky luxus si moze dovolit len zopar krajin
adoas, kde som pisal nieco ine ako ty ? voda je surovina. to je fakt. niekde sa ziskava tak ci onak. slovensko je na tom velmi dobre. ak povazujes za vychod ciganske osady tak prosim. ale inak nie. ano v kopu dedinach su studne, lebo je to lacnejsie riesenie z dlhodobeho hladiska a pre tvoju informaciu studne sa schvaluju a voda sa testuje ci je pitna alebo nie
a ja by som to neriesil je spravne, lebo tak isto ako 2/3 obyvatelstva sa ma problem dostat k rope a jej produktom tak 1/3 sa nemoze dostat k vode. uplne normalne. to je ta pointa => voda je _surovina_.
a uprimne ? to co sa deje na ostatnej casti planety ma vobec netankuje. napriklad co ma tankuje, preco su este neni zakazane diesel motory bez filtra pevnych castic ? mne je v principe jedno ci z CO2 nastava globalne oteplovanie, ked kvoli dieslakom dostanem rakovinu pluc ..
diesel je rakovina europy, kratkozrako si to pustili do miest, kde sa uz neda dychat. v USA v tomto maju rozum, ze dieslaky su vo velkej casti statov zakazane ..
btw. kde som spominal grecko ? ach jaj, nebudem sa radsej k tej casti vyjadrovat .. snad len, ze vsade hladas nieco co tam nie je
Adoas napísal:Spravne si napisal, ze voda je surovina. Patri ale do zoznamu hodnot ktore by mali byt dostupne pre kazdeho obyvatela tejto planety. To len doplnam info.
Adoas napísal:Ty si nenapisal nic z toho co ja ohladom vyvoja spotreby a planovania uzitia vody (atd.) - preto som logicky ani nereagoval v tychto oblastiach na nic v smere na teba.
Adoas napísal:Ja som len reagoval na vetu ze by si neriesil "vodu a jej spotrebu v energetike ako celok pretoze vody je dostatok a hlavne v SR". Na toto som sa ti snazil vysvetlit ze tomu ani zdaleka tak nie je. A jednoducho nemoze a nema pravo ani EU ani USA nakladat s vodnymi zdrojmi akokolvek chcu - aj ked maju vody zatial dostatok. Voda ale nie je nevycerpatelna surovina. Teraz hovorim hlavne o niekolkych % vody ktora nie je slana.
Nejde len o nejake romske/ciganske osady. Ani zdaleka. Ale OK.
Adoas napísal:Tvoj nazor. Su ale krajiny ktore nemaju ani ropu ani vodu a o tom hovorim ja.
Adoas napísal:Aj takto sa to napisat a ja to len doplnim - jednu vec ma super USA ale dalsiu ma super EU.
Adoas napísal:Nikde si ho nespominal - ale na druhu stranu si spomenul stav vody v SR a ked to predtym zase sposobilo problem ohladom SR a GR tak som si dovolil porovnat SR a GR - nic viac - nic menej.
Adoas napísal:Podla mna nie je spravne vyuzitivat vodu ako jednorazovu surovinu bez moznosti navratu na akekolvek ucely kdekolvek na svete. To je moj nazor - ktory s dialnicami nijako v tejto chvili nesuvisi, ani s SR ani s GR. Nic sa za tym neda hladat, nijako na to nie je potrebne reagovat.
Kym ropa tu bude 100-200 rokov, voda tu bola ovela skor nez nejaka ropa bola objavena. A bez ropy sa existovat da - bez plastov, liekov atd. - da sa to nahradit a da sa zit bez vela hmotnych veci ale bez vody sa zit neda. A preto by sa mala hospodarne a efektivne vyuzivat.
Skoncil som pretoze to vzdy smeruje inam nez bol zamer. Ja ale za nicim nic nehladam.
aquila napísal:Adoas napísal:Ty si nenapisal nic z toho co ja ohladom vyvoja spotreby a planovania uzitia vody (atd.) - preto som logicky ani nereagoval v tychto oblastiach na nic v smere na teba.
nebol dovod, kedze je to mimo tema o energetike ...
a co je na tom ze nemaju ropu ani vodu? je to normalne
hovorim, hladas veci tam kde nie su
ano mas pravdu, kopu krat zacnes nieco co nasmerujes uplne inde ako je tema a aky je zamer ...
random napísal:... osobne sa mi paci myslienka ze asi z 5kg vody sa vyroby asi tolko energie co z 50kg uranu
Naspäť na Ostatná infraštruktúra, pozemné stavby a developerská činnosť
Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.