Tak takhle to vidim ja

diskusia o D & RC vo všeobecnej rovine, plány, návrhy a samozrejme flamewars ;)

Moderátor: Moderátori

Tak takhle to vidim ja

Odoslaťod Christian Sch. » 25. Apr 2005 14:03

Dobrej den,

chtel by se představit a zároveň aj prímo ospravedlnit za mou česko-slovenskou hatlanitu, neboť jsem emigrantské díte. Pracuji v jedné evropské firmě která delá infrastrukruální projekty hlavne v nemecky hovořících zemích. Byl jsem týden na slovensku nakoli zde skoumame jeden projekt tak jsem si prejel tuto zemi a prečetl tohle forum nakolik mi bylo odporučeno Jankem ( alias Johhannem ) s kterím spolupracuji.

1: silnice a dalnice stavíte hlavne pro sebe pro slovensko, medzinárodní tranzit se dá na nekolik málo desítek kilomertú usměrnit bez problému

2: rozdelení slovenska je nasledovní a to prúmyslový sever a agrární jih s hlavním mesten na jihozápadní hranici a druhým centrem na stredu východní hranice. Tedy najoptimálnejší trasovaní dálnice by bylo po jihu ale problem je že prúmysl je soustředen od Přešova okolo Tater v povodí Váhu do Bratislavy v okolí Košic a okolí Zvolena. Tedy máte 2 volby trasovaní a to systémem páteřní dálnice se systémem sberních dálnic nebo rychlocest. Nebo okružním systémem severní a jižní dálnice. Páteřní systém je pro slovensko nevhodný neboli neřeší problém prúmyslového severu ani chudého jihu proste jej středem obchází vhodnejší je kruhová verze obsluhy území. A tu přicházi k boji priorit co je dúležitejší či prúmysl na severu nebo rozvoj jihu. Fígl je v tom že obe jsou dúležité třeba zhodnotit co se dá stratit a co získat. Kde múže odejít prúmysl ze severu ? .. jedine do prúmyslových oblastí, je bláhové se domnívat že pujde na agrární jih. Odejde do čech nebo polska. Tedy prioritne třeba budovat severní dálnici ale zas tak nemúžem nechat jih scípnout hlady. Tedy ja by sem 2/3 výdajú na dálnice smeroval na severní dálnici smer Bratislava Žilina Přešov a 1/3 na jižní dálnici ale ve smeru opačném a to Přešov - Košice - Bratislava jihem Slovenska. Takto by nastal proporcionální nárust délky neboli severní je drahší dálnice ale výnosnejší a jižná levnejší a rozvojová.

Pokračovaní bude v noci ... teď máme práci. jsem na Slovensku už jenom dnes a zítra pak letím domú. tak to chci stihnout kym odjedu.
Christian Sch.
 

Odoslaťod devil » 25. Apr 2005 14:42

Christian Sch.:

Zaujimavy prispevok, s ktorym sa globalne suhlasit da. Podotkol by som jedinu vec, a tu ze pri rieseni dopravy v hociktorom regione treba prihliadat aj na priepustnost jednotlivych usekov sucasnych ciest, t.j. prihliadat na tieto useky pri spustani konkretnych stavieb.

A k tym vydavkom len tolko, ze existuje vladou schvalena dohoda tj., ze 60% statnych penazi pojde na "sever" a 40% na "juh". Okrem toho na obe trasy pojdu peniaze z EU fondov. Ale kedze stale je zdrojov malo, tak sa maju ziskat aj ine zdroje (uvery bez rucenia statu a pod.) na "sever". Ci sa podari este nie jasne a ani to ci sa deklarovany pomer 60/40 aspon priblizne dodrzi.
Obrázok používateľa
devil
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 135
Založený: 04. Feb 2005 07:32

Odoslaťod Hosť » 25. Apr 2005 15:34

DEVIL

Jo to je přirozený že se prioritne reší bolavá místa na trase. jinak dávate strašne málo penez na dálnice.

Bratislava: dost nevhodne rešení dálnice v hlavním meste. Přístavná mojst je proste hrúza, jak mohlo nekoho napadnou naprojektovat združení mestskí silniční, dálniční a železniční most jako dvojruhový vždyť to je past. Takové mosty jsou minimálne třípruhé nebo 4-pruhé v jednem smere. a proč zapomneli na tramvaj ? v spodnej patře vedle železnice mohla jet tramvaj do petržalky. Dálnice mala být vnořena pod zem minimalne 100-200 m aby petržalne nebol odriznuta a když tak dalnice mala být stavjena pod slovnaftem mimo obytnej zony.

Dálnice po Púchov je v OK .Dále nechápu co tam chcete postavit ? nebylo by levnejší budovat 3 pruh pro pomalá vozidla pri prudším stoupáni, ale staviet tam tu akropoli ? to muselo stát majland !! Považská bystřice proste bez slov nedalo se to obejít ?? Nač ta megalomanie ? komunizmus již pominul. Řešení Višňové je taky OK jenom zbytečne dlouhý tunel, ale kvituji že ste si nenehali zničit meandr Váhu pod Střěčnom, víte že to je jeden z mála meandrú v horském masivu ? meandry se totiž tvoří v nížínách. Trasa z Martina do Ružomberoku je dost delikátní no nevím jesli bych tam stavěl tunel Korbelka. kvúli ekologii radeji udelat prekládku železniční trasy, vždyť tá je elektrifikovaná - múže procházet nároním parkem a dálnici dát do koridoru púvodní trasy železnice. Dálnica kolem Ružomberoku jíž mala dávno stát. Tatranská dálnice je v hrozném stavu.
Branicko OK jenom tá cena. Dálnice okolo Přešova ma též již spoždení.
Hosť
 

Odoslaťod aquila » 25. Apr 2005 16:02

christian, som rad ze ta johhan nasmeroval. takyto do znacnej miery nezavysli a s nadhladom pohlad tu urcite tiez chybal.

v kopu veciach mas pravdu. len par poznamok, co sa tyka pristavneho mostu. ten bol projekotovany za komunizmu a aj na zataz ktora s tym bola spojena, resp "prirastok" automobilov za rok.

co sa tyka elektricky, nepocitalo sa s nou v petrzalke, elbo tam malo viest metro tazkeho typu ktore sa v '88 zacalo stavat a dve stanice sa aj postavili, len tym to haslo.

faktom je ze po sprevadzkovani einsteinovej a mostu kosickej by mal byt pristavny most uz viac dialnicny ako mestsky. samozrejme este bude treba aspon zrekonstruovat stary most, aby ho mohli pouzivat aj auta.

btw. teraz si v rychlosti nespominam, ale mam taky dojdem ze aj kosicka je len dvoj prudovy most, co myslim minimalne mohli urobit trojprudovy v kazdom smere..

dialnica pod slovnaftom ako aj dalsi dialnicny most sa planuje ako bratislavksy fialnicny obchvat ci uz z prechodu rakuska resp madarska dalej smerom na D1. (ale to bude tak za 15-20 rokov)

dialnice BA - puchov je ok, btw. o akej akropole tam hovoris? teraz som trosicku mimo. co sa tyk PB, ako myslis ze ci sa to nedlao objist? ako myslis rajeckym variantom? ci PB ako take ? lebo sucasne riesenie je zatial najlacnejie a asi aj najrychlejsie na vybudovanie (estakady okrajom mesta, aj ked je fatk ze su navrhnute hrozne grandiozne)

co sa tyka korbelky/ MT - RK tam je to viac nez komplikovane. sam som zvedavy co sa vlastne postavy a ako sa to bude trasovat

ad branisko, to sa mlo hned stavat ako dvojrurove a cenovo by to vyslo zhruba na rovnako ako sucatny stav ... takto druha rura nebude aspon dalsich 15-20 rokov

a aj problem slovenska je malo penazi, ale co sa tyka dialnice sever proti juhu, velmi velmi dobre pomenovane![/list]
Obrázok používateľa
aquila
administrátor
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 577
Založený: 03. Feb 2005 18:08
Bydlisko: doma :)

Plny suhlas

Odoslaťod MK » 25. Apr 2005 20:09

Christian Sch: plny suhlas. Tu sa vedu siahodlhe spory sever protu juhu a tak ale toto je to presne ten konflikt o ktorom hovoris a jeho rieseni eje asi prave v tom ze sa financie rozdeli cca 2:1 alebo tak v prospech severu, a nastastie to niekomu zaplo aj tam hore a robia to cca tak. Ostatne okomentoval aquila. Problem este akurat vidim v tom ze treba definovat juh. Totiz, ak vedieme juh tak ako teraz tak je to vlastne stred. Juh je vsak z urcitej casti obsluzeny dialnicou v MR, napriklad take komarno je v podstate na dialnici. takze asi to ostane cca tak ze to bude Sever a Stred, a juh ostane obsluzeny cestou prvej triedy plus ciastocne dialnicou v MR. Jedina vec je ze ten nas JUH, teda Stred, by mala byt dialnica a nie RCcka po BB. ZV-KE rychlocesta. V podstate suhlasim s konceciou ministerstva, akurat by som BB spojil cim kratsie s D1 aj ked nehovorim ze spojenie na MT je uplne zle, len neriesi to co aj Christian spomenul: dialnic estaviame pre seba! TJ R3 ma spojit ZV, BB, PO, MT, ZA, PP. Nuz a ako? podla mna najkratsou mozno spojnicou. nieco ako najmensi (povedzme vazeny poctom obyvatelov a premavkou) sucet vsetkych tras. nemyslim si ze by to vyslo pre BB-TR-MT ale skor pre RK-BB.
MK
 

Odoslaťod MK » 25. Apr 2005 20:13

Ta akropola to je tusim ten most pri Sverepci. V tomto je to trochu odveci: Sever sa stavia De Luxe a Stred by mohol byt trosku velkorysejsi. Do 10 rokov budeme prerabat minimalne NT-TT.
MK
 

Odoslaťod aquila » 25. Apr 2005 20:48

MK napísal:Ta akropola to je tusim ten most pri Sverepci. V tomto je to trochu odveci: Sever sa stavia De Luxe a Stred by mohol byt trosku velkorysejsi. Do 10 rokov budeme prerabat minimalne NT-TT.

sever sa staval de luxe, teraz sa bude docela dost sekat, vsak uz je znizenie planovane o nejakych 15-20 mld korun, co je dost.

inak uz viem co myslis, ten nezmyselny most/estakadu kvoli tomu motokrosovemu arealu. to je fakt uplna zbytocnost. ale co uz, je to tam. ostatne useky by sa mali ale uz snad unormalnit. dufam v tom aspon. tak isto dufam v prehodnotenie trasy D3. tam by sa odhadom dalo usetrit 30% a mozno aj viac..
Obrázok používateľa
aquila
administrátor
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 577
Založený: 03. Feb 2005 18:08
Bydlisko: doma :)

Odoslaťod Christian » 26. Apr 2005 09:00

morgen :-)

chtel bych podotknout že mluvím zatim o dálnicích rychlocesty pozdeji. Tych 20 miliard co dávate na silnice by mělo smerovat jenom na dálnice aby to mělo nejakej ten efekt + 10 miliard na rychlocesty + 10 miliard na silnice a servis silnic. Udivuje mne ješte že jak múže fungovat vaše ministerstvo když pokrýva dopravu telekomunikace a informatiku ? Hold co ste si zvolili to máte i když výběr zde je mizerný.

Přístavnej most. Vždyť to jsou jednoduchý počty - sedlácke. mestký most potrebuje ( pruhú ) 1+1 nebo 2+2. dálniční 2+2 tak i tak mi to vychází 3+3 až 4+4.

Jo ta akropola je Svěřepec, nač to tam stavíte ? pár zárezú násypú + pruh pro pomalá auta u stoupaní. Taky Považská bysřice, nač jste pchali dálnici do města v údolí ??.

Pokračuji. taky chybí obchvat Košic. Proč na Slovensku se delají príme úseky když nejvíce spomalujou dopravu prejedzy mest a vesnic ? Též nezapomnete na dotáhnutí dálnice k hranicím s Ukrajinou. Totiž vaše východní hranice je hranicí EU a dlouho to tak bude. Rakouska udelalo velikou chybu že hnet nebudovalo dálnici na Slovensko prišli o 2 - 3 miliardy investic když byli hraničným státem EU. Nedelejte tou stejnou chybu.

Dálnice D2, pěkná jenom rekonstruovat a dobudovat. Od mostu Lafranconi máličko přebudovat - překrýt až k tunelúm. Tunely maly být hloubeji položeny.

Jo a D3 tak to koukám. To je jeden nezvládnutej koridor i silniční i železniční. Za takovej prúser by jelo pár ministrú i ředitelú do penze. K veci, Dálnice má význam jenom po Čadci tam je intenzita i terén. Odtut rychlocesta - polprofil polsko a možná plnej profil do Čech. To je hodne ošemetnej region nakolik jenom poláci stavěj rychlocestu ceši nestaviej vúbec ... proste je to zmluvne zbabrané.

D4 ... to je co ? co ? co ? vnejší mestské okruhy jsou predci rychlocesty, proč tu rovnou dálnice ?? to vypadá jak natahlej sopel v kapesníku - omlovam se. Když D4 by měla plnit funkcii jižné dálnice do Košic nač tam budujete rychlocesty když v tom terenu bude rozdíl v cene proti dálnici tak 10% ? Totiž kdiž dostavíte jižní tah tak tam naroste intenzita protože část tranzitu se presune s R1 a to hlavne čistej tranzit výhod západ. Potom budete za pár let přebudovávat za drahé peníze rychlocestu na dálnici ?

R1 proč ústí prímo do Trnavy ? proč prokládáte Hron a železnici nemohl se udela 100m tunel ? nevyšlo by to levneji ?? Proč se tá silnice tlačí na úpatí hor když je druhá strana Hronu volná ?? Tahle cesta stačí jako rychlocesta neboť část tranzitu se po dobudováni presune na jih.

R2 pěkne natrasována.

R3 Šahy - Báňská Bystřice OK. odtud kam ?? toto rozhodnutí ovplynuje mnoho. Báňská Bystřice spolu ze Zvolenem tvoří jeden hospodársko-dopravnej prostor na severe kterí resime je nejblíže Martinsko-žilinskej hospodársko-dopravnej prostor a Ružomberskej mini hospodársko-dopravnej prostor a Tatranskej turisticko-hospodársky prostor + severní tranzit do Polska a samozřejme Pohroní. Tedy gro vnitrostátní nákladní dopravy bude smerovat Martin a žilinu neco do Ružomberoku a Popradu. Osobní a turistická doprava bude preferovat smer sever a severovýchod kde pude cca 60%. Tu neexistuje jednoduché rešení. Tu je nutné komplexné žešení protože jedna rychlocesta tuto dilumu nevhej. Ono Donovaly jsoj teraz nejjednoduhší rešení ale dlouhodobe nejhorší možné. Proč ?

Za chvíli teď prostor pro reklamu :-) ... a práci
Christian
 

R1 Rudno n./Hronom - Zarnovica

Odoslaťod Milos » 26. Apr 2005 10:31

Christian napísal:
proč prokládáte Hron a železnici nemohl se udela 100m tunel ? nevyšlo by to levneji ?? Proč se tá silnice tlačí na úpatí hor když je druhá strana Hronu volná ??

Tak toto som nevedel pochopit ani ja ;-) Snad je to takto o stipku lacnejsie, ale za cenu narusenia krajinneho razu udolia Hrona okolo Voznickej skaly. V pripade vedenia trasy po druhej strane Hrona by bolo nutne postavit 2 mosty cez Hron + minimalne este jeden most preklenujuci plytku dolinku vyustujucu do centra obce Voznica a premiestnit areal polnohospodarskeho druzstva za Voznicou, nachadzajuci sa pri Hrone v smere na Okrut - tusim cast Zarnovice. Trasa by sa napajala na existujuci obchvat niekde za terajsim mostom cez Hron (smer Hodrusa - Hamre). Aj ked kilometer trasy by zrejme vysiel o dost drahsie, trasa by bola kratsia (samozrejme aj menej klukata, ale to je o inom), takze v konecnom dosledku to nemuselo byt ovela drahsie, mozno sa mylim. Nie je mi zname, preco sa tento variant nezvazoval, mozno boli proti obyvatelia dotknutych obci, alebo projektanti chceli naplno vyuzit existujuci obchvat Zarnovice, vratane premostenia zeleznicnej trate a starej cesty, ved to tiez nebolo postavene zadarmo..
Obrázok používateľa
Milos
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 422
Založený: 15. Feb 2005 16:20

Planovanie

Odoslaťod B; » 26. Apr 2005 11:16

Mne skor napadlo nasledovne:
Uz pri stavani polprofilu akoby sa neuvazovalo s dostavbou na plny profil, druha polovica sa tam pracne dopasuvava na znacnej casti useku.
Podla vzhladu to ale bolo planovane ako pol profil buducej plnej RC.
Zvlastne ...
Obrázok používateľa
B;
administrátor
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 29
Založený: 04. Feb 2005 10:55
Bydlisko: Doma :-) v EU

Odoslaťod Hosť » 26. Apr 2005 11:32

Ta R1 - TT-Nt j eaj podla mna naohoubeles napalnovana. ja neviem presne aky tam je teren ale mala sa napojit na D1 nad prestovanmi, na sever od TT. malo by to niekolko vyhod: trasa TT-NT by bola v podstate bezo zmeny, co sa tyka kvality aj dlzky. cast by sa sla po D1. Ale severnejsie trasovanie R1 by naprikald spojilo dobre aj smer povazie-piestany-nitra!!! a tiez by R1 neviedla rovno do TT ale by mohla nadvazovat na severny obchvat TT.
Hosť
 

Odoslaťod Christian » 26. Apr 2005 13:50

No a jedem na Donovaly ...

Tady probíha diskuse Donovaly verzus Turiec .. ale tom to neni ani jedno rešení není komlexné a 100% vhodné

Donovaly leží v horské doline typu V - to jest úzka dolina a hnet hory na sever múžete jít 2 smeri a to smer Staré hory nebo Hiadeľ a Moštenec.
Prúchod cez Staré Hory je dost komplikovaný a rizikovy ak ne nemožný dúvod je prozaický 500 let dúlnej činnosti, nevím jesli by ste tam dostali nejakého tuneláre krome toho sou tam banské vodné díla když pujdete víchodní trasou jedete do vody - je tam skupinový vodovod a tlakové vody ( koupele) . Tedy jen prúchod k Donovalúm bude technicky velice náročný a dost i finančne. Dale proženete turistickým centrem a dolinou ktrerá je hranicí 2 národních parkú težkou nákladní tranzitní dopravu smerem na Zilinu aj na Tatry ( i dkyž to není nutné nebo 20 km vedle máte širokou dolinu ) ... naprosto tam zničíte jakýkoliv turizmus a ekologie nemluvie. V rakousku kdyby nekto chtel postavit rychlovestu pri turistickom centre tak ho poženou vidlemi. V Ružomberoku se vnitrostátni doprava rozdelí na západ a východ .. minimum pújde na sever + tranzit do polska. Tým zbytečne navíc zatízite už teď vytížený úsek Rozomberok - žilina.

Proto je Cesta pres Turec vhodnejší i když delší. Turiec je dolina typu U se sirokou základnou dobre vetrná bez vysokochránených lokalit. Prúchod do Turca jede v geologicko známom prostředí už tudy vede železničný trat. Pri tomto variantu má tranzit možnost zvolit cestu do polska bud kysuce nebo orava podle místa určení. Ale zatízite usek Martin - Zilina, tu by bolo vhodné vystat 3 pruhovou dalnici.

Jenže co s turistickou dopravou na severovýchod ? Tam by se hodilo zrekonstuovat a upravit cestu (2 pruh pri stoupaní + opočivadla + minitunely a objezdy ak je to možné ) cez donovaly a naplánovat a stavět trasu rychlocesty na Pohroní smer Brazno s možným prestupem na severnou dálnici. Tím se podpoří turizmus nízke Tatry i Pohroní hospodársky. Samozrejm třeba pristoupit k restrikcím na ochranu pred prejedem tranzitu a nebezpečných látek

Pro mne osobne jsou donovaly nevhodné na vedení rychlocesty bude z toho více škody jako užitku. Protože dopravu budou soustredovat na jednu trasu pričem tu treba radeji delit na více smerú.

R4 ta trasa je OK jenom proč nemáte postavenou část košice hranice s Maďarskem ??

Přeji vám pekný život hodne úspechu a moudrou vládu možná časem nashledanou za pah hodin mi to letí. :shock:
Christian
 

Odoslaťod Hosť » 26. Apr 2005 16:02

Christian , zopar rozumnych veci ale aj zopar blbosti

Prúchod cez Staré Hory je dost komplikovaný a rizikovy ak ne nemožný dúvod je prozaický 500 let dúlnej činnosti, nevím jesli by ste tam dostali nejakého tuneláre krome toho sou tam banské vodné díla když pujdete víchodní trasou jedete do vody - je tam skupinový vodovod a tlakové vody ( koupele) .

V Starych Horach este nebude treba kopat. Nepripustne stupanie zacina az od Jelenca vyssie. Taketo stiesnene useky najdes aj v Pohroni a ryhlocesta tam stoji.

Tedy jen prúchod k Donovalúm bude technicky velice náročný a dost i finančne.

Ale zato pruchod k Cremosnemu bude prechadzka ruzovou zahradou, vsak? To zavana demagogiou. Ano, bude to technicky narocnejsie riesenie ale o nic menej narocnym nebude ani prechod k TR.

Dale proženete turistickým centrem a dolinou ktrerá je hranicí 2 národních parkú težkou nákladní tranzitní dopravu smerem na Zilinu aj na Tatry ( i dkyž to není nutné nebo 20 km vedle máte širokou dolinu ) ... naprosto tam zničíte jakýkoliv turizmus a ekologie nemluvie.

Aha, takze ovela ekologickejsie je , ked presunies kamionovu dopravu tak, aby robila o 30 km viac . Tych 30 km jednoducho zakazeme vypustat kamionom do vzduchu splodiny a bude to! Tak isto, ta dolina od Litovskej Osady po RK je tak siroka, ze tam naprojektujes aj 6 rychlociest popri sebe. Ale ak ti ide len o to, ktora z tych 2 dolin je sirsia, ano je to Turcianska. No a?

V rakousku kdyby nekto chtel postavit rychlovestu pri turistickom centre tak ho poženou vidlemi.

Toto je co za hlupost ? Drahy Christian, nikto netvrdi, ze by mala RC prechadzat priamo strediskom, ale strediska, ktore vo svojej blizkosti nemaju RC stracaju body v konkurencnom boji. Aj v tom Rakusku je obrovske kvantum stredisk, na ktore cestou po RC v pohode dovidiet

V Ružomberoku se vnitrostátni doprava rozdelí na západ a východ .. minimum pújde na sever + tranzit do polska. Tým zbytečne navíc zatízite už teď vytížený úsek Rozomberok - žilina.

Toto je vycucane z prsta? Co znamena v tomto pripade minimum? Treba si niekedy postat na krizovatke v RK smerom na DK a slovo minimum moze hned nadobudnt iny vyznam.

Prúchod do Turca jede v geologicko známom prostředí už tudy vede železničný trat.

Iba jeden variant vedie popri zel. trati a s nim sa podla pocutia velmi nerata. Kremnicke vrchy su tak isto neprebadane ako Sturec. A okrem ineho, potom podla toho argumentu vsetky cesty na Slovensku by nemali mat alternativnu trasu k zeleznicnemu trasovaniu.

Pri tomto variantu má tranzit možnost zvolit cestu do polska bud kysuce nebo orava podle místa určení.

Tak raz je ten tranzit dolezity a raz nie? Podla toho, ako sa ti co hodi do argumentacie?

Ale zatízite usek Martin - Zilina, tu by bolo vhodné vystat 3 pruhovou dalnici.

To iste sa moze kludne urobit aj s usekom RK-MT , ked si myslis, ze by bol nejako zvlast pretazeny. Ja si to nemyslim, lebo vazby BB a ZA sa demonizuju a vobec nedosahuju hodnot, ktory by mal byt nejako zvlast brane v uvahu.

Jenže co s turistickou dopravou na severovýchod ?
Veru veru, dobra otazka.

by se hodilo zrekonstuovat a upravit cestu (2 pruh pri stoupaní + opočivadla + minitunely a objezdy ak je to možné ) cez donovaly a naplánovat a stavět trasu rychlocesty na Pohroní smer Brazno s možným prestupem na severnou dálnici.

Myslim, ze nevies, co pises a v zivote si cez Vernar nesiel. Ak sa mylim, tak sa ospravedlnim.

Pro mne osobne jsou donovaly nevhodné na vedení rychlocesty bude z toho více škody jako užitku. Protože dopravu budou soustredovat na jednu trasu pričem tu treba radeji delit na více smerú.


Uz som to viackrat pisal, ak budu Donovaly postavene, bude sa casom stavat aj RC Turcom. Ak sa postavi R3 cez Turiec, v Donovaloch sa RC stavat nebude . Takze kapacitne s vyhladom do buducnosti je urcite lepsim riesenim RC pod V.Sturcom.

PS . Stastny let.
Hosť
 

Pre anonyma

Odoslaťod MK » 26. Apr 2005 19:29

Trosku ostro sa pustas do christiana, aky by mal on mat zaujem na nejakej demagogii? podla mna ma rozumen argumenty. skor sa mi zda ze Ta nasiera ze nehovori to co chces. nehovorim ze nemas v nieco pravdu ale tvoja ostrost na christiana je nemiestna. mas naprikald pravdu ze RC na brezno tak tam sa na D1 len tazko prekopes...
MK
 

Odoslaťod johhan » 27. Apr 2005 07:34

Vždy ma zaskočí táto slovenská povaha, čo sa nehodí do krámu alebo nekopíruje príslušný názor tak to označíme za demagogiu nacionalizmus niekedy až fašizmus. Nevadí že ide o človeka ktorý má 25 ročnú prax v infraštrukturálnych projektoch ( cesty železnice energetické vedenia ) a vlastný názor.

Poprosím pre budúcnosť dobre si prečítať čo písal a hlavne rozmýšľať nad významom slov a viet. A nevytrhávať z kontextu a účelove manipulovať.

Chris mal dosť málo času ale našiel si chvíľku aby sem niečo napísal. A ak chcete konkrétnu rozsiahlu a podrobnú správu tak si pripravte 1 - 2 miliony EUR nie je problém.

Cez Vernár sme nešli .. boli sme na Čertovici. Vernár je v Národnom parku tak sa s tým ani nezaoberal. Tak isto sa nezaoberal Kremnicou lebo podla jeho názoru to je blbosť.
johhan
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 39
Založený: 03. Feb 2005 21:43

Odoslaťod kaviarista » 27. Apr 2005 09:13

Demagogia ostane demagogiou bez ohladu na to, ci ju siri hoc aj sam papez. Osoba christiana je v tomto ohlade nepodstatna, dolezity je stale obsah.

Ak preukaze niekto, ze usek z BB doTR cez Kremnicke vrchy bude nejako zvlast radikalne lacnejsi , ako usek z Ulanky do Lipt.Osady, tak vtedy by bolo namieste sa ohanat financnou narocnostou variantu F oproti variantu A2. Lebo potom sa to neda hodnotit inak ako demagogiou, ak sa porovnavaju 2 veci , ktore maju rovnake nevyhody , pricom sa ta nevyhoda spomenie len u jednej z nich.

Po dalsie: kazdy argument by mal mat urcitu vahu , nemozno argumenty len tak scitavat a postavit pocet ZA proti PROTI. Kazdy argument treba vynasobit koeficientom jeho vahy.

Napr. je pravda, ze variant A2 skrati vzdialenost medzi BB a ZA. Ale vaha tohto argumentu predsa nemoze byt porovnatelna s tym, ze najblizsia rychlocestna spojnica medzi severom a juhom vychodne od MT bude na mnohe desiatky rokov az D1 medzi PO a KE. Jednoducho tento fakt vyplyva z prirodnych podmienok uzemia Slovenska. Variant F by aspon o par kilometrov napravil tuto disproporciu. Ale samotrejme, ked sa vytvori zdanie, ze nam tu raz v blizkej buducnosti moze viest RC cez Vernar, tak to malovanie ruzovymi farbickami nadobudne ine svetlo.

To , ze Christian prinasa nezainteresovany pohlad este nezamena, ze sa nemoze mylit. Napr. hned v prvom prispevku je spusta veci, s ktorymi by som nesuhlasil , nereagoval som len preto, lebo su to veci, ktore uz nemozno menit. V pripade R3 sa ale este veci menit daju.
Obrázok používateľa
kaviarista
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 7
Založený: 10. Feb 2005 20:46
Bydlisko: Zem

Odoslaťod johhan » 27. Apr 2005 10:43

Prečo má u teba pri BB vzdialenosť váhu 90% o ostatné argumenty váhu 10%.
Pri ZA má zase cena 90% váhu ostatné argumenty 10%.
Pri južnom ťahu má 90% váhu zase regionálny rozvoj.

A ty tu ideš niekoho obviňovať z demagogie ??

Chris tu napisal svoj názor. A napríklad podla jeho názoru je pre BB najdolezitejsie pozdvihnút hospodarsky pohronie. Ani Donovaly ani Sturec neprinesú investicie do Brezna. Tie prinesie predlzenie R1 po Brezno. Donovaly hospodarsky neprinesu vela, zlepsia spojenie na sever. Šturec pozdvihne obidva regiony ale tam to bude pozvolný nárast. Takže jeho názor bol 1-R1 po Brezno 2-Šturec 3-Donovaly

Nikto tu nedemonizuje vzťahy BB-ZV a ZA-MT .. možno jedine ty. Tu sa prognozuje výrazný nárast vnútroštátnej obchodnej výmeny medzi tymito regionmi pretože tieto regiony sa budú prirodzene hospodársky spájať ako protiváha BA a KE
johhan
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 39
Založený: 03. Feb 2005 21:43

Odoslaťod kaviarista » 27. Apr 2005 12:04

Co vidim inak ako Christian ?

1: silnice a dalnice stavíte hlavne pro sebe pro slovensko, medzinárodní tranzit se dá na nekolik málo desítek kilomertú usměrnit bez problému


Ja mam na to taky pohlad, ze rychlocesty sa stavaju pre motoristov a ich komfort, bez ohladu na to, akej su statnej prislusnoti a akej narodnosti. Svet sa otvara , hranice padaju , tak nema zmysel sa hrat iba na tom svojom piesocku bez ohladu na to, co sa deje na susednom. Chodievam sa casto kupat do Madarska, v lete sa chystam spoznavat Tatry z polskej strany. Mne je blizsie kozmopolitne zmyslanie ako nacionalisticke.

Tedy máte 2 volby trasovaní a to systémem páteřní dálnice se systémem sberních dálnic nebo rychlocest. Nebo okružním systémem severní a jižní dálnice. Páteřní systém je pro slovensko nevhodný neboli neřeší problém prúmyslového severu ani chudého jihu proste jej středem obchází vhodnejší je kruhová verze obsluhy území.


Takyto systemovy pohlad na 2 varianty (existuje aj treti - hviezdicovy) trasovania je dobry, ale robis to velmi povrchne. Priemyselnost resp. chudoba tu pre posudenie vhodnosti jednotliveho variantu az taku velku rolu nehraju. Ovela dolezitejsie su 2 ine aspekty : matematicky model a prirodne podmienky.
AD Matematicky model: Kvoli zjednodseniu si treba predstavit uzemie ako obdlznik . Cim viac sa bude ten obdlznik pretahovat (pomer stran A a B sa bude zvacsovat), tym viac bude osovy (paterny) variant vhodnejsi ako obvodovy. Z tohto matematickeho pohladu by bolo optimalnym riesenim pre Slovensko RC na trase BA, NR, BB, BR, SN, PO.
AD Prirodne podmienky. Kedze mame prirodne podmienky take ake mame, tak osovy variant je vychodne od BB (cez Brezno a Sp.N.Ves) nepouzitelny, lebo za tie iste naklady sa moze postavit minimalne dvojnasobok rychlociest cez udolia (D1 RK-PO a R2 ZV-KE). Na zapadnom Slovensku je situacia ina, lebo osovy variant BA-NR-BB sa realne stavia a bude coskoro hotovy. Len tu je zas odlisnost v tom, ze hlavne mesto BA lezi na jednom konci tej osi a viaze na seba velke prepravne kapacity zo vsetkych kutov SK. Preto je vhodnejsie nesmerovat zberne rychlocesty na os BA-NR-BB, ale priamo do BA. Takisto aj prirodne podmienky v podstate predurcuju pre tento hviezdicovy model .

Pri sucasnom stave rozostavanosti D1 je to uz passe, ale podla mna kazdy jeden nezainteresovany projektant keby mal hladat optimalny model pre trasovanie RC a D na SK od nuloveho stavu, by zacal dialnicou BA-BB.

Tedy ja by sem 2/3 výdajú na dálnice smeroval na severní dálnici smer Bratislava Žilina Přešov a 1/3 na jižní dálnici ale ve smeru opačném a to Přešov - Košice - Bratislava jihem Slovenska.


Ak by sa minimalne tento pomer zachovaval od zaciatku, zistilo by sa okamzite , akym obrovskym omylom bolo trasovanie dialnice severom . Kvoli zakrytiu reality sa ten pomer nedodrziaval a nedodrziava sa ani dnesny 60:40.
Vystavba R2 opacnym smerom z KE do BA je hlupost. Najprv treba prestavat kriticke useky a tych je daleko viac napr. v okoli Rim.Soboty ako trebars medzi KE a RV.

Trasa z Martina do Ružomberoku je dost delikátní no nevím jesli bych tam stavěl tunel Korbelka. kvúli ekologii radeji udelat prekládku železniční trasy, vždyť tá je elektrifikovaná - múže procházet nároním parkem a dálnici dát do koridoru púvodní trasy železnice.

Korbelka bude drahe riesenie, ale urcite ekologickejsie ako akykolvek povrchovy variant. Dialnicu do koridoru zeleznice na tomto useku lacno nespravis. Zeleznicny koridor nema o nic lepsie parametre ako sucasny cestny.
Okem ineho, Korbelka dost radikalne skracuje sucasnu trasu. Co napriklad o takom Visnovom sa povedat neda. Visnove nadobudne podstatny skracovaci vyznam az v sucinnosti s Ovciarskom.

Tatranská dálnice je v hrozném stavu

Hrozna v porovnani s cim? Napr. s D1 v Cesku? haha.

Dálnica kolem Ružomberoku jíž mala dávno stát.

Suhlas.Keby to bolo len na mne , urcite by som obchvat RK staval skor ako Visnove.

Pokračuji. taky chybí obchvat Košic. Proč na Slovensku se delají príme úseky když nejvíce spomalujou dopravu prejedzy mest a vesnic ?

Vnutorny stvorpruhovy okruh KE bude po dokonceni Secovskej na velmi slusnej kapacitnej urovni. Tam postaci potom poriesit 2 svetelne krizovatky, aby bol cely okruh mimourovnovy. Vonkajsi obchvat az tak nesuri .

Též nezapomnete na dotáhnutí dálnice k hranicím s Ukrajinou.

Vopred prehraty boj s Madarskom. To uz radsej vyssiu prioritu dat severnej R4.

Rakouska udelalo velikou chybu že hnet nebudovalo dálnici na Slovensko prišli o 2 - 3 miliardy investic když byli hraničným státem EU.

Toto mi tiez pripada ako vycucane z prsta. Cim a ako prisli o tie miliardy ? Chcelo by to nejak konkretizovat.

Jo a D3 tak to koukám. To je jeden nezvládnutej koridor i silniční i železniční. Za takovej prúser by jelo pár ministrú i ředitelú do penze.

Preco je ten koridor nezvladnuty? Ja si myslim, ze je zvladnuty dobre (trasovanim cez Oscadnicu este lepsie) az na to, ze sa mu priradzuje prilis velka priorita .

D4 ... to je co ? co ? co ? vnejší mestské okruhy jsou predci rychlocesty, proč tu rovnou dálnice ?? to vypadá jak natahlej sopel v kapesníku - omlovam se. Když D4 by měla plnit funkcii jižné dálnice do Košic nač tam budujete rychlocesty když v tom terenu bude rozdíl v cene proti dálnici tak 10% ? Totiž kdiž dostavíte jižní tah tak tam naroste intenzita protože část tranzitu se presune s R1 a to hlavne čistej tranzit výhod západ. Potom budete za pár let přebudovávat za drahé peníze rychlocestu na dálnici ?

Primarnou funkciou D4 bude odbremenit BA od tranzitu z Rakuska smerom na sever D1. Preco by to mal byt vonkajsi mestky okruh ? Preco by mal byt len RC a nie D?

10 perc. rozdielu medzi D a RC to urcite nebude. Je tam prilis zavodnene uzemie- Maly Dunaj, Vah, Cierna voda, Nitra, Dlhy kanal, Zitava, Hron, Sikenica, Stavnica atd atd. Od Siah po Lucenec su suvisle zalesnene pahorkatiny. To nie je taky lahky teren ako trebars v Madarsku. To len tak vyzera na prvy pohlad na mape.

Báňská Bystřice spolu ze Zvolenem tvoří jeden hospodársko-dopravnej prostor na severe kterí resime je nejblíže Martinsko-žilinskej hospodársko-dopravnej prostor a Ružomberskej mini hospodársko-dopravnej prostor a Tatranskej turisticko-hospodársky prostor + severní tranzit do Polska a samozřejme Pohroní. Tedy gro vnitrostátní nákladní dopravy bude smerovat Martin a žilinu neco do Ružomberoku a Popradu.


Odkial toto vlastne mas, ze gro vnutrostatnej dopravy smeruje z BB do ZA ? To si zistil za ten tyzden pobytu na nasich cestach ?

Tu neexistuje jednoduché rešení. Tu je nutné komplexné žešení protože jedna rychlocesta tuto dilumu nevhej. Ono Donovaly jsoj teraz nejjednoduhší rešení ale dlouhodobe nejhorší možné. Proč ?


Dlhodobo su Donovaly najlepsim moznym riesenim a o opaku ma uz len velmi tazko moze niekto presvedcit. Donovaly by boli nielen najlepsim dlhodobym riesenim ale aj kratkodobym. Cize namiesto preferovania kompletnej D1 by bolo lepsie spojit vychod so zapadom v trase R1+R3+D1(RK-PO). Lacnejsie, efektivnejsie , ekologickejsie, rozumnejsie riesenie ako utapat miliardy v useku Hr.Podhradie-Ivachnova
Obrázok používateľa
kaviarista
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 7
Založený: 10. Feb 2005 20:46
Bydlisko: Zem

Odoslaťod kaviarista » 27. Apr 2005 12:25

johhan, s tymi vahami nerozumiem, skus to preformulovat.

Chris tu napisal svoj názor. A napríklad podla jeho názoru je pre BB najdolezitejsie pozdvihnút hospodarsky pohronie. Ani Donovaly ani Sturec neprinesú investicie do Brezna. Tie prinesie predlzenie R1 po Brezno.

Ja tomu rozumiem , ale za aku cenu ? RC do Brezna by mala len lokalny rozvojovy charakter. Donovaly by mali aj lokalny rozvojovy charakter (turistika) aj medzistatny tranzitny charakter (severo-juzny europsky koridor) aj celoslovensko-globalny charakter (spojnica vychodu so zapadom). A okrem ineho by boli Donovaly na rozdiel od Brezna aj schopne si na seba casom zarobit.
Ja RC do Brezna nezatracujem, ani D3 nezatracujem, len im treba priradit priority v pomere k ich vyznamu.
Nikto tu nedemonizuje vzťahy BB-ZV a ZA-MT .. možno jedine ty. Tu sa prognozuje výrazný nárast vnútroštátnej obchodnej výmeny medzi tymito regionmi pretože tieto regiony sa budú prirodzene hospodársky spájať ako protiváha BA a KE

Ja si zas myslim, ze je to hlupost. Kapital nepozna lokalpatrioticky ani nacinalisticky aspekt. KIA sa napr. nebude rozhodovat pre dodavatela len na zaklade toho, ci je niekto z KE , BA alebo z BB
Obrázok používateľa
kaviarista
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 7
Založený: 10. Feb 2005 20:46
Bydlisko: Zem

Odoslaťod MK » 27. Apr 2005 13:11

Kaviarista, myslim ze trepes co sa tyka nacionalizmu a tak. O tom tu nikto nehovori, asi to nechapes. Ide o to ze najviac dopravy ktora po tych Rkach a Dckach bude medzi SVK aglomeraciami ako napr medzi PO-BB, ZA-BB, KE-BA, atd atd. Tu nehra ulohu nacionalizmus ale cisto logika. Nikto nepsochybnuje za musime nase cesty napojit na medzinarodne koridory. Dalsi pohlad je ze to staviame za nase peniaze takze pre nas musi byt priorita spajat nase mesta medzi sebou a nase mesta s nasimi obchodnymi partnermi. Co samozrejem zahrna aj prihliadanie na medzinarodne koridory, lebo tie vacsinou spajaju aj nase mesta s nasimi partnermi. Myslim ze mas toho nacionalizmu plnu hlavu a potom vnimas aj ine prispevky cez taku optiku, ale nie vsetko co sa ti tak moze zdat je nacionalizmus.
MK
 

Odoslaťod devil » 27. Apr 2005 13:31

Az tak nechcem vstupovat do tejto debaty, ale ten posledny prispevok : "napr medzi PO-BB, ZA-BB, KE-BA, atd atd." Ved ono su pospajane aj teraz...to ze ak by tam uz bola D/RC by premavka bola urcite vacsia, ale treba to brat s mierou. oproti npr. 3000/voz/den dnesnej premavky by dnes urcite nebola 4-5 nasobna. Ohladom donovalov a sturca je to ako som uz spominal tazke.... Mozno by tranzit akceptoval 30 km obchadzku (cast urcite), neviem vsak pochopit preco je na Donovaloch viac aut ako na Sturci teraz, ved aj dnes je vnutrostatna doprava vacsia ako tranzitna a od prepojenia dvoch krajskych miest by som ocakaval vacsiu sucasnu intenzitu. mozno i tak bude nakoniec lepsia R3 BB-TR, ale to treba vyargumentovat vecnejsie a nie imaginarnostami. R3 je o trase S-J, najviac by malo teda zavazit porovnanie usekov BB-MT a BB-RK AKO TAKYCH a podla viac kriterii. Ze potom sa kam odboci je tazko povedat a nakoniec by to az tak nazavazilo.
Obrázok používateľa
devil
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 135
Založený: 04. Feb 2005 07:32

Odoslaťod aquila » 27. Apr 2005 13:39

kaviarista napísal:Ja mam na to taky pohlad, ze rychlocesty sa stavaju pre motoristov a ich komfort, bez ohladu na to, akej su statnej prislusnoti a akej narodnosti. Svet sa otvara , hranice padaju , tak nema zmysel sa hrat iba na tom svojom piesocku bez ohladu na to, co sa deje na susednom. Chodievam sa casto kupat do Madarska, v lete sa chystam spoznavat Tatry z polskej strany. Mne je blizsie kozmopolitne zmyslanie ako nacionalisticke.

v tomto si do istej miery az moc "kozmopolitny" ;-) ci uz RC alebo D sa stavaju vzdy primarne pre vlastnych obyvatelov resp pre potreby vlastneho statu. tu je taka vynimka chorvatsko, kde dialnice maju hlavne tranzitny aspekt pre turistov a uz menej pre domacich. je to docela dvojsecna zbran, ale teraz je to pre nich podstatne vyhodnejsie natrasovat dialnicu stylom ala pravitko. ale to je uz kusok mimo temy. kazdopadne ked si zoberies akykolvbek stat, jeho prinos je vzdy az na prvom mieste. a ten prinos sa dalej kalkuluje aj z globalneho pohladu t.j. ako kam k hraniciach pojdu D a RC. vid rakusko, ale o tom neskor :)

kaviarista napísal:Takyto systemovy pohlad na 2 varianty (existuje aj treti - hviezdicovy) trasovania je dobry, ale robis to velmi povrchne. Priemyselnost resp. chudoba tu pre posudenie vhodnosti jednotliveho variantu az taku velku rolu nehraju. Ovela dolezitejsie su 2 ine aspekty : matematicky model a prirodne podmienky.
AD Matematicky model: Kvoli zjednodseniu si treba predstavit uzemie ako obdlznik . Cim viac sa bude ten obdlznik pretahovat (pomer stran A a B sa bude zvacsovat), tym viac bude osovy (paterny) variant vhodnejsi ako obvodovy. Z tohto matematickeho pohladu by bolo optimalnym riesenim pre Slovensko RC na trase BA, NR, BB, BR, SN, PO.
AD Prirodne podmienky. Kedze mame prirodne podmienky take ake mame, tak osovy variant je vychodne od BB (cez Brezno a Sp.N.Ves) nepouzitelny, lebo za tie iste naklady sa moze postavit minimalne dvojnasobok rychlociest cez udolia (D1 RK-PO a R2 ZV-KE). Na zapadnom Slovensku je situacia ina, lebo osovy variant BA-NR-BB sa realne stavia a bude coskoro hotovy. Len tu je zas odlisnost v tom, ze hlavne mesto BA lezi na jednom konci tej osi a viaze na seba velke prepravne kapacity zo vsetkych kutov SK. Preto je vhodnejsie nesmerovat zberne rychlocesty na os BA-NR-BB, ale priamo do BA. Takisto aj prirodne podmienky v podstate predurcuju pre tento hviezdicovy model .

Pri sucasnom stave rozostavanosti D1 je to uz passe, ale podla mna kazdy jeden nezainteresovany projektant keby mal hladat optimalny model pre trasovanie RC a D na SK od nuloveho stavu, by zacal dialnicou BA-BB.

nezacal by dialnicu BA-BA, lebo ako uz bolo spomenute ta dialnica musi aj nieco obsluhovat. BA-BA ma "problematicku" aj zeleznicu. a mimochodom nic sa neda zacat uplne od zaciatku, kedze vzdy su tu nejake hospodarske vazby
kaviarista napísal:Ak by sa minimalne tento pomer zachovaval od zaciatku, zistilo by sa okamzite , akym obrovskym omylom bolo trasovanie dialnice severom . Kvoli zakrytiu reality sa ten pomer nedodrziaval a nedodrziava sa ani dnesny 60:40.
Vystavba R2 opacnym smerom z KE do BA je hlupost. Najprv treba prestavat kriticke useky a tych je daleko viac napr. v okoli Rim.Soboty ako trebars medzi KE a RV.

nemyslim si se trasovanie dialnice severom je chyba, praveze sucastne rozlozenie D severom a obsluzna RC stredom je optimalnejsie riesenie. uz len z toho titulu ze ako si sam povedal R1 konci v BB a tym to hasne. co dalej? R2 je o nicom.. (co sa obsluhy priemyslu/obyvatelstva tyka)
Korbelka bude drahe riesenie, ale urcite ekologickejsie ako akykolvek povrchovy variant. Dialnicu do koridoru zeleznice na tomto useku lacno nespravis. Zeleznicny koridor nema o nic lepsie parametre ako sucasny cestny.
Okem ineho, Korbelka dost radikalne skracuje sucasnu trasu. Co napriklad o takom Visnovom sa povedat neda. Visnove nadobudne podstatny skracovaci vyznam az v sucinnosti s Ovciarskom.

tak na tomto sa snad zhodneme :) tiez som radsej za korbelku
kaviarista napísal:
Dálnica kolem Ružomberoku jíž mala dávno stát.

Suhlas.Keby to bolo len na mne , urcite by som obchvat RK staval skor ako Visnove.


kaviarista napísal:
Rakouska udelalo velikou chybu že hnet nebudovalo dálnici na Slovensko prišli o 2 - 3 miliardy investic když byli hraničným státem EU.

Toto mi tiez pripada ako vycucane z prsta. Cim a ako prisli o tie miliardy ? Chcelo by to nejak konkretizovat.

v tomto ma christian docela pravdu. bolo na to zopar studii, kde sa porovnavalo keby sa postavila dialnica po slovensku hranicu uz 10 rokov dozadu a teraz. celkove prinosy pre region (burgendland/niederoesterreich) a pre rakusko. paradoxne je ze tuto dialnicu tlacili FPOe teda nacionalisti a socialisti boli voci nej, lebo sa obavali skor negativnych vplyvov. pre porovananie rakusky min. dopravy gorbach uz tlaci aj na severne spojenie cez marchegg, co som zistil na severne spojenie (zeleznica, dialnica) sa hlavne rakuskym pricinenim ma vycelnit asi 1 mld euro. jednalo by sa o kompletnu zeleznicu samozrejme zelektrifikovanu severom a uvazuje sa aj o dialnicnom pripojeni. napoviem, zaciatok zo slovenskje strany je planovana krizovatka stupava.

kaviarista napísal:
Jo a D3 tak to koukám. To je jeden nezvládnutej koridor i silniční i železniční. Za takovej prúser by jelo pár ministrú i ředitelú do penze.

Preco je ten koridor nezvladnuty? Ja si myslim, ze je zvladnuty dobre (trasovanim cez Oscadnicu este lepsie) az na to, ze sa mu priradzuje prilis velka priorita .

s tymto suhlasim, ten koridor je nezvladnuty po zeleznicnej stranky ze medzi ZA a tusim cadcou sa nerekonstruovalo alebo medzi cadcou a PL hranicou hej. cize nezmyselne vyhodene peniaze.

D3 do istej miery zle navrhnuta a nestavia sa. proste dovidenia
kaviarista napísal:
D4 ... to je co ? co ? co ? vnejší mestské okruhy jsou predci rychlocesty, proč tu rovnou dálnice ?? to vypadá jak natahlej sopel v kapesníku - omlovam se. Když D4 by měla plnit funkcii jižné dálnice do Košic nač tam budujete rychlocesty když v tom terenu bude rozdíl v cene proti dálnici tak 10% ? Totiž kdiž dostavíte jižní tah tak tam naroste intenzita protože část tranzitu se presune s R1 a to hlavne čistej tranzit výhod západ. Potom budete za pár let přebudovávat za drahé peníze rychlocestu na dálnici ?

Primarnou funkciou D4 bude odbremenit BA od tranzitu z Rakuska smerom na sever D1. Preco by to mal byt vonkajsi mestky okruh ? Preco by mal byt len RC a nie D?

10 perc. rozdielu medzi D a RC to urcite nebude. Je tam prilis zavodnene uzemie- Maly Dunaj, Vah, Cierna voda, Nitra, Dlhy kanal, Zitava, Hron, Sikenica, Stavnica atd atd. Od Siah po Lucenec su suvisle zalesnene pahorkatiny. To nie je taky lahky teren ako trebars v Madarsku. To len tak vyzera na prvy pohlad na mape.

v tomto ma pravdu kaviarista. ale faktom je ze D4 by mohla byt inak navrhnuta. ale pocitam ze to sa zmeni casom.
kaviarista napísal:
Báňská Bystřice spolu ze Zvolenem tvoří jeden hospodársko-dopravnej prostor na severe kterí resime je nejblíže Martinsko-žilinskej hospodársko-dopravnej prostor a Ružomberskej mini hospodársko-dopravnej prostor a Tatranskej turisticko-hospodársky prostor + severní tranzit do Polska a samozřejme Pohroní. Tedy gro vnitrostátní nákladní dopravy bude smerovat Martin a žilinu neco do Ružomberoku a Popradu.


Odkial toto vlastne mas, ze gro vnutrostatnej dopravy smeruje z BB do ZA ? To si zistil za ten tyzden pobytu na nasich cestach ?

vyrobne podniky. uprimne od ZV na vychod nie je v podstate nic. na severe od popradu dalej je toho tiez velmi poskromne.
kaviarista napísal:
Tu neexistuje jednoduché rešení. Tu je nutné komplexné žešení protože jedna rychlocesta tuto dilumu nevhej. Ono Donovaly jsoj teraz nejjednoduhší rešení ale dlouhodobe nejhorší možné. Proč ?


Dlhodobo su Donovaly najlepsim moznym riesenim a o opaku ma uz len velmi tazko moze niekto presvedcit. Donovaly by boli nielen najlepsim dlhodobym riesenim ale aj kratkodobym. Cize namiesto preferovania kompletnej D1 by bolo lepsie spojit vychod so zapadom v trase R1+R3+D1(RK-PO). Lacnejsie, efektivnejsie , ekologickejsie, rozumnejsie riesenie ako utapat miliardy v useku Hr.Podhradie-Ivachnova

nejde len o spojenie vychod zapad ale aj o obsluhu. tvoje riesenie nie je zle ale v momentalnej situacii D1 ma cim dalej tym vacsi vyznam..

a faktom je ze variant F by bol mozno najlepsi, ale bol by to ciste len tranzit. cez turiec by to malo aj rozvojovy charakter.
Obrázok používateľa
aquila
administrátor
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 577
Založený: 03. Feb 2005 18:08
Bydlisko: doma :)

Odoslaťod aquila » 27. Apr 2005 13:41

bte. ista tendencia spajania aj ekonomicky uzemia ZA-MT vs ZV-BB tu bude, ale urcite by som to neprecenoval a bol by to jeden z tych poslednych argumentov pre trasovanie R3...
Obrázok používateľa
aquila
administrátor
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 577
Založený: 03. Feb 2005 18:08
Bydlisko: doma :)

Odoslaťod johhan » 27. Apr 2005 13:50

kaviarista napísal:Dlhodobo su Donovaly najlepsim moznym riesenim a o opaku ma uz len velmi tazko moze niekto presvedcit. Donovaly by boli nielen najlepsim dlhodobym riesenim ale aj kratkodobym.


Toto je tvoj problem. Si slepý a hluchý a vidíš len svoje Donovaly. Ťažko sa diskutuje s človekom ktorý je nekriticky presvedčený o svojej pravde a iný názor na túto tému berie ako osobný útok a bohorúhačstvo. Svoje kozmopolitné zmýšľanie tak preháňaš že zabúdaš že cesty sa stavajú hlavne preto aby slovensko prosperovalo a produkovalo a živilo svojich obyvateľov a nie preto aby sa tureckemu kamionu čo najkratšie išlo do Poľska alebo aby sa ti dobre chodilo do poľských Tatier či do maďarských kúpeľov. Nehnevaj sa, pre mňa je podstatnejšie a dôležitejšie aby mali ludia pri Brezne a Turci prácu ako či pojde maďarský kamion o 30 km viac. Ja som tiež prešiel europu a aj chodím a nie sú to dovolenky a časť roka žijem mimo SK. Tak si nezamieňaj nacionalizmus s lokalpatriotizmom sú to 2 diametrálne odlišné veci ...
johhan
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 39
Založený: 03. Feb 2005 21:43

Odoslaťod devil » 27. Apr 2005 13:51

Inac mozno by bolo najlepsie urcit R3 tak, ze by sa vypocitali IRR pre vsetky mozne varianty tras a vybrat tu najvyhodnejsiu. :idea:

uz len z toho titulu ze ako si sam povedal R1 konci v BB a tym to hasne. co dalej? R2 je o nicom.. (co sa obsluhy priemyslu/obyvatelstva tyka)


No viem ze najvacsia prevadzka (alebo jedna z najvacsich prevadzok) na severe je SCP ale za nou nie je dokopy nic zaujimave. A RK je na urovni ZV a dalej to hasne, resp. rozdiel je tak minimalny ze rozvojovy efekt dialnice to jasne prevysuje.
Obrázok používateľa
devil
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 135
Založený: 04. Feb 2005 07:32

Ďalšia

Naspäť na Diaľnice a RC všeobecne

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 18 hostí.

cron