Štát už rozhodol. V karteli boli ďalšie dve firmy

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Štát už rozhodol. V karteli boli ďalšie dve firmy

Odoslaťod flakst » 15. Júl 2014 13:29

Štát už rozhodol. V karteli boli ďalšie dve firmy

15.7.2014 14:03

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) už rozhodol vo veci kartelu spred takmer desiatich rokov aj v prípade ďalších dvoch firiem - Skanska a Inžinierske stavby.

"Vydali sme prvostupňové rozhodnutie týkajúce sa spoločností Skanska a Inžinerske stavby," potvrdil pre TASR hovorca ÚVO Ján Mažgút. Ako presne úrad rozhodol, spresniť zatiaľ nechcel. Verdikt úradu totiž ešte nie je právoplatný, firmy môžu voči nemu podať odvolanie do 15 dní odo dňa jeho doručenia.

Minulý týždeň už ÚVO rozhodol v prípade firiem Doprastav a Strabag. Tie pre kartel z minulosti vylúčil zo zoznamu podnikateľov a firmy tak nebudú mať prístup k štátnym obstarávaniam. Ani toto rozhodnutie ešte nie je právoplatné, spoločnostiam plynie lehota na odvolanie. Obidve spoločnosti pre TASR uviedli, že rozhodnutie úradu zatiaľ posudzujú a o ďalšom postupe ešte nerozhodli.

Tendrový úrad pritom ešte musí vysloviť verdikt aj pri firmách Mota-Engil a Betamont. Tie patrili tiež do skupiny spoločností, o ktorých karteli rozhodol Protimonopolný úrad (PMÚ) ešte v roku 2006. Vlani v decembri tento verdikt potvrdil aj Najvyšší súd SR.

Podľa tohto rozhodnutia uzavrelo kartelovú dohodu šesť spoločností - Strabag, Doprastav, Betamont, Inžinierske stavby, Skanska DS a Mota-Engil. Stalo sa tak počas súťaže na výstavbu úseku diaľnice D1 na Spiši z Mengusoviec po Jánovce. Stavbári dostali za kartel pokutu v celkovej výške takmer 45 miliónov eur.

http://hn.hnonline.sk/ekonomika-a-firmy-117/stat-uz-rozhodol-v-karteli-boli-dalsie-dve-firmy-624087
Obrázok používateľa
flakst
diskutujúci
 
Príspevky: 233
Obrázky: 9
Založený: 15. Jún 2005 19:03

Naspäť na 2014

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 8 hostí.