Sneh zavalil cesty a mestá pod Tatrami

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Sneh zavalil cesty a mestá pod Tatrami

Odoslaťod mirkobb » 29. Nov 2010 12:43

Mohutná vlna sneženia v noci zasiahla východné Slovensko. Zlá situácia je najmä pod Tatrami, kde sú upchaté cesty rozsiahlymi kolónami.

POPRAD/LEVOČA. Úsek cesty I/18 v smere na Levoču, od Spišského Podhradia cez Klčov a Spišský Hrhov, okres Levoča, ktorý bol uzavretý pre skrížené kamióny, je už prejazdný v oboch smeroch. Podľa riaditeľa Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Poprade Rastislava Polakoviča boli problémy najmä na území okresov Poprad a Levoča. "Najväčšie problémy nastali na ceste I/18 v úseku Spišský Štvrtok - Klčov, kde sa skrižovalo viacero kamiónov," uviedol Polakovič. Cesta bola v ranných hodinách neprejazdná. Problémy následne nastali aj na obchádzkových trasách, ktoré viedli po cestách nižších tried. "Túto situáciu sa podarilo zvládnuť. Problémy sú na cestách II. a III. triedy, kde bude zásah neskôr," dodal Polakovič. Situácia je naďalej kritická pri obci Spišský Štvrtok, na križovatke smerom na Spišskú Novú Ves, kde sú naďalej skrížené ďalšie kamióny. Premávku riadi na mieste polícia, ktorá zdôrazňuje, aby vodiči jazdili maximálne opatrne.

Mimoriadnu situáciu nevyhlásili
V obvode Poprad, do ktorého patria okresy Poprad a Levoča, zatiaľ nebolo potrebné vyhlasovať mimoriadnu situáciu. Agentúru SITA o tom nformoval prednosta Obvodného úradu Milan Baran po dnešnom riadnom zasadnutí krízového štábu obvodu Poprad. "Riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja nepožiadal o vyhlásenie mimoriadnej situácie," uviedol. Na cestách v Prešovskom kraji bol vyhlásený len prvý kalamitný stupeň. Cestári tak môžu sťahovať techniku do postihnutých oblastí aj z iných regiónov. Po výdatnom snežení v podtatranskom regióne, keď v Poprade napadlo 30 až 40 cm snehu zasahovali aj popradskí hasiči. "Väčšinou to bola technická pomoc, čiže uviaznuté vozidlá či zablokovaná cesta," uviedol riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Poprade Ondrej Šproch. Popradskí hasiči odstraňovali z cesty aj jeden spadnutý strom v popradskej mestskej časti Kvetnica. Hasiči sú po dnešnej noci pripravení na zimné zásahy. "Máme nahodené reťaze, ak by sa náhodou situácia ešte zhoršila," dodal Šproch.



Na Spiši napadlo až 25 cm snehu
Na Spiši v horských oblastiach, predovšetkým v Slovenskom raji, boli v noci a dnes ráno cesty ťažko zjazdné. Informoval o tom dnes ráno dôstojník operačného strediska Spišská Nová Ves Jozef Svetkovský. „Je to kruté. Z nedele na dnes tu napadlo okolo 25 centimetrov snehu a cesty sú ťažko zjazdné. Cez horské priechody prejdú len osobné autá s pohonom 4x4, ostatné majú veľké problémy. Dnes ráno sa pre sneh nevedeli dostať do roboty ľudia z obce Poráč. Mali sme viacero výjazdov k padnutým a polámaným stromom, ktoré zatarasili cestu,“ povedal Svetkovský. Tunel Branisko uzavreli pre nákladnú dopravu. Tunel Branisko smer Levoča - Poprad je z dôvodu zhoršenej zjazdnosti ciest neprejazdný pre nákladnú dopravu. Informovalo o tom Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove. Na cestách v okrese Levoča a Poprad je zložitá situácia z dôvodu hustého sneženia, polícia preto žiada vodičov o maximálnu opatrnosť.

Na Gemeri padali stromy
Sedem výjazdov od pol druhej v noci mali hasiči z okresu Rožňava k spadnutým stromom. „Ešte aj teraz sú chlapi na výjazde,“ informoval dôstojník operačného strediska hasičov Rožňava Stanislav Peti. Hasiči odpratávali stromy z ciest pri Dobšinej, Vlachove, na Soroške z obidvoch strán kopca, pri Krásnohorskom Podhradí.

Hasiči zasahovali aj pri Košiciach a Prešove
Ako informoval dôstojník operačného strediska hasičov okresu Košice a Košice okolie Miroslav Betuš, plné ruky práce s popadanými stromami mali predovšetkým hasiči zo stanice v Moldave nad Bodvou. Likvidovali stromy popadané na cestu pod ťarchou mokrého snehu najmä okolo Medzeva, Štósu, Poproča, Nižného Klatova. „Na zasneženej ceste v katastri obce Valaliky jedno auto dostalo šmyk a prevrátilo sa na strechu, našťastie sa nikomu nič vážne nestalo,“ povedal Betuš. Na diaľnici v smere z Košíc do Prešova asi dva kilometre pred Prešovom sa stala dopravná nehoda, osobné auto narazilo do stredových zvodidiel. Na tomto úseku stojí aj kamión, dopravu riadia policajti. Diaľnica je mokrá, ale prejazdná.

SME pondelok 29. 11. 2010 7:36 | tasr, sita

http://korzar.sme.sk/c/5660583/sneh-zav ... trami.html
Obrázok používateľa
mirkobb
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 99
Založený: 18. Máj 2005 13:11
Bydlisko: BB, Praha

Naspäť na 2010

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 5 hostí.