Starý most sa nadvihol, vrátia sa naň peší

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Starý most sa nadvihol, vrátia sa naň peší

Odoslaťod aquila » 24. Nov 2010 17:53

Stav mosta sa po sanačných prácach zlepšil a z najhoršieho siedmeho stupňa poškodenia sa dostal na piaty.

BRATISLAVA. Na Starý most, ktorý je už niekoľko mesiacov úplne uzatvorený, by sa do konca roka mohli vrátiť peší a cyklisti. Povedal to hovorkyňa spoločnosti Metro Bratislava Jana Murínová.

Stav mosta sa totiž po sanačných prácach výrazne zlepšil a z najhoršieho siedmeho stupňa poškodenia sa dostal na piaty. Potvrdil to aj najnovší odborný posudok, podľa ktorého sa napríklad zistilo, že most sa v kritickom mieste nad štvrtým pilierom nadvihol o päť milimetrov.
Hneď ako dajú zábradlie

Pre sprístupnenie mosta peším a cyklistom bude potrebné namontovať zábradlie na lávke aj z vnútornej strany, teda od konštrukcie mosta. Drevená lávka sa pri sanáciách nerozoberala, funkčné je aj zábradlie z vonkajšej strany, teda od Dunaja. "Prakticky hneď potom chodci budú môcť cez most prechádzať," povedal generálny riaditeľ spoločnosti Vladimír Kovalčík.

Starý most je uzatvorený pre individuálnu dopravu od konca roka 2008. K tomuto opatreniu pristúpili kompetentní po výsledkoch vtedajších pravidelných meraní. Vtedy však verili, že most vydrží až do plánovanej rekonštrukcie a neuvažovalo sa, že bude úplne uzatvorený.

Pre havarijný stav však most od 15. mája tohto roka uzavreli aj pre mestskú hromadnú dopravu a cyklistov, od 17. mája aj pre chodcov. Následne sa začalo so sanačnými prácami, odstránil sa napríklad asfalt a betónová mostovka, čím sa most odľahčil o viac ako 2 100 ton.

mostik.jpg

FOTO SME - DOROTA KRÁKOVÁ

autor: Dorota Kráková
VIDEO
Na Starom Moste odstraňujú mostovku
Spustiť len audio | Ďalšie videá nájdete na tv.sme.sk.
Práce pozastavili

I keď sa stav Starého mosta naďalej označuje za havarijný, priame riziko jeho spadnutia už nehrozí. Na základe posledných výsledkov meraní spoločnosť Metro Bratislava prehodnocuje postup ďalších prác. Riešiť stav mosta bude síce podľa Murínovej potrebné aj naďalej, práce sa však nemusia vykonať bezodkladne. O ďalšom postupe však rozhodne až nové vedenie mesta, ktoré vzíde zo sobotných komunálnych volieb.

Sanačné práce však boli už pred časom pre nedostatok peňazí pozastavené, zrušila sa aj strážna služba a kamerový systém monitorovania mosta. Pôvodne bola totiž na nosný dopravný systém, ktorého súčasťou je aj riešenie Starého mosta, vyčlenená čiastka šesť miliónov eur.

V septembri však poslanci schválili zmenu tohtoročného rozpočtu mesta a čiastka sa znížila na 2,5 mil. eur. Toto rozhodnutie spôsobilo, že niektoré faktúry za už vykonané sanačné práce na moste sú doteraz nezaplatené a mesto na ich úhradu momentálne nemá peniaze.

Mestskí poslanci preto začiatkom novembra odsúhlasili preklenovací úver 1,5 mil. eur pre spoločnosť Metro Bratislava. Zároveň by sa tento úver mal zapracovať do rozpočtu mesta v budúcich rokoch. Spoločnosť podľa Murínovej o preklenovacom úvere v súčasnosti rokuje s bankami.


Čítajte viac: http://bratislava.sme.sk/c/5652857/star ... -pesi.html
Obrázok používateľa
aquila
administrátor
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 577
Založený: 03. Feb 2005 18:08
Bydlisko: doma :)

Naspäť na 2010

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 3 hostí.