V piatok popoludní ČR dvíha sadzby mýta pre kamióny a busy

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

V piatok popoludní ČR dvíha sadzby mýta pre kamióny a busy

Odoslaťod Dialniciar » 20. Jan 2010 20:53

V piatok popoludní budú platiť v ČR nákladné autá a autobusy vyššie mýto

Kategória: CESTNÁ
Autor:: TASR
Publikované : 19.01.10 13:26:09

Praha- Česká vláda v pondelok (18. 1.) schválila návrh ministra dopravy Gustava Slamečku, podľa ktorého v piatok medzi 15. a 21. hodinou budú platiť nákladné autá a autobusy o 50 % vyššie mýto. V ostatných dňoch a časoch sa sadzby znížia asi o 2 %. Nové sadzby v Česku nadobudnú platnosť 1. februára.

Ministerstvo dopravy chce vyššími piatkovými sadzbami obmedziť počet kamiónov na diaľniciach práve v čase, keď je na nich premávka počas týždňa najsilnejšia. Regulácia jázd pomocou mýta je podľa ministra lepšou alternatívou než úplný zákaz jázd v piatok popoludní, ktorý navrhovala vláda Mirka Topolánka.

Rozhodnutie českej vlády je definitívne, nariadenie už nemusí schváliť parlament.

"Naším cieľom je regulácia, a nie vyšší výnos," povedal minister Slamečka. Podľa neho by sa mal počet kamiónov v čase platenia vyššieho mýta na diaľniciach znížiť asi o 30 %. Po 6 mesiacoch platnosti nových sadzieb to chce ministerstvo dopravy vyhodnotiť. Ak sa ukáže, že systém nie je dosť účinný, navrhne ďalšie opatrenia.

Vyššie sadzby sa vzťahujú aj na autobusy, o ktorých služby býva najväčší záujem práve v piatok popoludní. Ministerstvo dopravy pre autobusy nijakú výnimku nepripravilo.

Sadzby sa budú zvyšovať podľa náprav. Pre malé nákladné autá s dvoma nápravami bude mýto vyššie o 25 %, pre väčšie vozidlá od troch náprav a viac sa zvýši o 50 %. Napríklad za tranzit cez celú republiku z Rozvadova do Břeclavi sa za kamión podľa novej sadzby bude platiť v piatok popoludní o 900 Kč viac než doteraz. Trasa Praha - Brno bude drahšia o 400 Kč.

Automobiloví dopravcovia zaplatili vlani v Česku za využívanie ciest prostredníctvom elektronického výberu mýta 5,54 miliardy Kč. Suma bola v dôsledku krízy o 601 miliónov Kč nižšia než v roku 2008.

http://www.idoprava.sk/Appl/WebObjects/ ... 7VrHvwdiu0
Dialniciar
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 304
Založený: 23. Jún 2005 19:16

Naspäť na 2010

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.