Nový terminál bratislavského prístavu by mal stáť 47 m EUR

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Nový terminál bratislavského prístavu by mal stáť 47 m EUR

Odoslaťod aquila » 20. Jan 2010 15:05

BRATISLAVA. Investícia do verejného terminálu intermodálnej prepravy (TIP) Bratislava - Pálenisko, by mala podľa informácií zverejnených na portáli appril.com, dosiahnuť takmer 47,3 mil. eur. Zámerom investície je podľa jeho navrhovateľa, teda Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií SR, napojenie terminálu na Dunajskú vodnú cestu, na ústrednú nákladnú železničnú stanicu a na diaľnicu D1 Bratislava - Žilina. Tento terminál by mal spolu s ďalšími terminálmi v Žiline, Košiciach a Leopoldove tvoriť základnú infraštruktúru potrebnú pre rozvoj intermodálnej prepravy na Slovensku. Štart výstavby je naplánovaný na marec budúceho roka.

Terminál by mal byť vybudovaný v existujúcom prístave v Bratislave, v lokalite Pálenisko. Varianty jeho výstavby spočívajú v postupnej alebo ucelenej výstavbe, pričom rozhodujúcim faktorom je problematika majetkovo-právneho vysporiadania pozemkov potrebných pre výstavbu terminálu. V prvom variante počíta rezort dopravy s vybudovaním oboch pripravovaných etáp výstavby v rokoch 2011 až 2013. Podľa druhého variantu by mala byť vybudovaná len prvá etapa, ktorá bude uvedená do prevádzky. Po nej bude s časovým odstupom realizovaná aj druhá etapa.

Prvá etapa by mala spočívať vo vybudovaní trimodálnej časti terminálu pri existujúcej prístavnej hrane bazéna Pálenisko v približne tristometrovej dĺžke. V rámci tejto etapy bude vybudovaná celá infraštruktúra potrebná pre prevádzku oboch etáp terminálu intermodálnej prepravy, tiež budovy a objekty pozemných stavieb, súvisiace vybavenie, inžinierske siete a doplňujúce prevádzkové súbory. V druhej etape by sa mala dobudovať bimodálna časť terminálu, teda železnica a cesta, ktorá bude umiestnená v pokračovaní trimodálneho terminálu. Táto časť bude podľa zámeru dlhá 450 metrov.

pondelok 18. 1. 2010 13:12 | Copyright © SITA 2010

http://bratislava.sme.sk/c/5197855/novy ... v-eur.html
Obrázok používateľa
aquila
administrátor
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 577
Založený: 03. Feb 2005 18:08
Bydlisko: doma :)

Naspäť na 2010

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.