D1 tunel Branisko

sekcia venovaná tunelom a príslušným stavbám

Moderátor: Moderátori

Re: D1 tunel Branisko

Odoslaťod IDV » 07. Mar 2023 20:21

jozin z bazin napísal:
IDV napísal:Tu si pisal tragicka udalost, tak som to pochopil ze by sa prepadol strop tunela. Aku tragicku udalost si mal na mysli? Asi som to zle pochopil

Aha, ja som tvoje prepadne sa pochopil tak, ze sa prepadne vozovka.
U nas sa strop zvycajne zruti :-)

Tragicku udalost som myslel napr. celna zrazka dvoch benzinovych cisterien, po ktorej by ostal tunel tak poskodeny, ze by sa musel kvoli oprave uplne uzavriet na dlhu dobu, alebo by dokonca ostal neopravitelny ...

Jasne no alebo zruti, prepadne zemina/hornina zhora do tunela som myslel.. tak potom to este dlho vydrzi pravdepodobne
IDV
zaslúžilý diskutujúci

Založený: 09. Sep 2021 22:16

Odoslaťod jozin z bazin » 08. Mar 2023 11:12

Tak to dufajme, ze este nieco vydrzi ;-)

Naposledy som tade isiel pred niekolkymi rokmi, ale uz vtedy posobil ten tunel dost osarpane a "opotrebovany". Oproti tomu napr. Sitina v BA, ktora je sice o 4 roky mladsia, stale posobi ako nedavno otvorena.

Niekde som dokonca zachytil info, ze ked sa robi pravidelna udrzba a v ramci nej sa aj umyva resp. cisti tunel, tak Branisko je suverenne najspinavsi tunel, co tiez neprispieva k jeho zivotnosti.
jozin z bazin
pokročilý diskutujúci

Obrázky: 30
Založený: 14. Dec 2009 15:57

Odoslaťod Sentilj » 08. Mar 2023 11:42

Ta spinavost ale suvisi zrejme aj s tym, ze tam vetranie nefunguje ako v jednosmernych tuneloch.
Sentilj
pokročilý diskutujúci

Obrázky: 165
Založený: 06. Jún 2010 11:38

Odoslaťod badger-FB » 12. Mar 2023 18:10

Tak aj Horelica je obojsmerný tunel, ale jeho výhoda je, že je kratší. V Branisku je od spustenia problém s tým, že tam cítiť smrad. Jednoducho tá cirkulácia vzduchu v tuneli je slabá pre jeho dĺžku a to nasávanie vzduchu od portálov a vypúšťanie cez klapky von je evidentne spravené so zlými parametrami, od začiatku prevádzky, ale dostatočnými na udržanie premávky.

Ten tunel je naozaj špinavší, ale to je aj Sitina, kde tiež z roka na rok je zjavne špinavší (zanesenejší). Aj tak čo zachráni je núdzové osvetlenie a vodiace čiary, ktoré tam práve na to sú, lebo tá stavebná šeď alebo od novoty biela na blokoch (inde vo svete) sa logicky zašpinia veľmi rýchlo. Čo viem, tak podstatné je izolovať a chrániť systémy, samotné steny sú vedľajšia záležitosť, ktorá je sekundárna pre napríklad odraz svetla etc.
badger-FB
zaslúžilý diskutujúci

Obrázky: 17
Založený: 28. Dec 2021 00:31

Odoslaťod metelesku.blesku » 13. Mar 2023 02:42

Horelica, okrem vyššie spomenutého, ide celá do kopca (komínový efekt). Sitinou zas prejde 60.000 áut denne, takže logicky bude zasvinená veľmi rýchlo.
Branisko bol prvý tunel postavený od II.sv.vojny, jediný cestný (Stratenskú 300m dieru nerátam), takže sa na ňom všetci len učili a podľa toho aj vyzerá.
To nemôže byť, lebo keď v Mýtnej bola dostatočná premávka, tak ja si myslím, že tá istá frekvencia je aj pri Pincinej.“ tvrdí starostka.
metelesku.blesku
veterán fóra

Založený: 27. Sep 2019 21:44

Odoslaťod IDV » 13. Mar 2023 17:54

Ja by som dal hlavne vymenit svetla v Branisku, tie slabe zlte svetla nic moc.. novsie tunely ako Presov maju tusim silnejsie osvetlenie.. Branisko je oproti tomu slabsie sa mi zda
IDV
zaslúžilý diskutujúci

Odoslaťod 110mat110 » 14. Mar 2023 14:32

Mne naopak slabsie svetlo nevadi, skor mi vadi velky rozostup. Je to peklo hlavne v noci. Z tmy do mihajucich svetielok.
110mat110
pokročilý diskutujúci

Založený: 30. Júl 2019 13:56

Odoslaťod Pacho » 14. Mar 2023 17:21

asi tak to mihanie, doslova uspáva, k tomu zadymený tunel , monotónna jazda, proste vražedná kombinácia.
Pacho
veterán fóra

Obrázky: 105
Založený: 09. Máj 2006 08:19

Odoslaťod IDV » 14. Mar 2023 18:49

Aj velky rozostup suhlasim, trebalo by to zmodernizovat
IDV
zaslúžilý diskutujúci

Odoslaťod badger-FB » 14. Mar 2023 18:53

NDS zatiaľ zmodernizovala len čo musela: lepšie osvetlenie pri portáloch pri nejakých skrinkách a núdzové osvetlenie. Hlavné osvetlenie zatiaľ vraj postačuje.. problém môže byť v tom, že nebude stačiť len výmena svietidiel, ale širšie práce, aby to odpovedalo aj TP 2020 o osvetleniach v tuneloch ( https://www.ssc.sk/files/documents/tech ... 5_2020.pdf ) a elektrickým normám.
badger-FB
zaslúžilý diskutujúci

Odoslaťod jozin z bazin » 28. Apr 2023 11:07

Národná diaľničná spoločnosť vyhlásila verejnú súťaž na vypracovanie štúdie realizovateľnosti pre 2. profil D1 Beharovce — Branisko.
viewtopic.php?f=35&t=26547
jozin z bazin
pokročilý diskutujúci

Obrázky: 30
Založený: 14. Dec 2009 15:57

Odoslaťod IDV » 21. Máj 2023 21:38

Nezvycajna skusenost z Braniska - zacal svietit krizik nad jazdnym pruhom, aj blikat ten semafor, taktiez svetla na stene na boku asi 1 meter od spodu (tam kde su zelene bezne) sa rozosvietili na bielo. Nic sa nedialo tak vsetci sli dalej a potom to prestalo vsetko svietit. Skuska systemu? Alebo chyba?
IDV
zaslúžilý diskutujúci

Odoslaťod badger-FB » 02. Jún 2023 22:36

To skús smerovať na NDS. Oni zistia na tom stredisku pre monitoring tunelu. Osobne si myslím, že skúšky sa nerobia za premávky. Po správnosti si ísť nemal. To práve pripomína situáciu vjazdu do križovatky, lebo však aj iní išli. (ako je tu ten link na značku o nevchádzaní do priestoru križovatky, keď sa nedá prejsť)
Možno tam bol dôvod, ktorý pominul ...

Ja som takto zažil tunel v Taliansku (na ceste na trajekt), ale tam stáli policajti a výslovne ukazovali, aby sa vchádzalo do tunela a tam potom bola kolóna, čiže čo si o tom myslieť - ako vysvetlenie som dostal odpoveď, že oni regulovali tak, aby sa tam vchádzalo ale pri istom počte neukazovali, aby sa tam vchádzalo. V tuneli nebolo nič zvláštne, žiadne odstavené vozidlo ani nič na pohľad sa nedialo a za tunelom už sa kolóna rozbiehala. Tiež tam nemuseli stáť, stačilo meniť značenia ... sú to ale situácie, ktoré zneistia čo sa má alebo nemá spraviť
badger-FB
zaslúžilý diskutujúci

Odoslaťod Miro » 03. Jún 2023 09:54

Po správnosti ísť nemal. Ale keby zastavil, čo myslíš, že by urobili tí za ním? Pri najlepšom by ho vytrúbili, pri najhoršom by do neho zo zadu niekto vrazil.

Toto značenie u nás nemá žiadny rešpekt. Tak isto ako napríklad dynamické riadenie rýchlosti na D1 v Bratislave. Kilometer pred stojacou kolónou je 80, ale všetci valia hodne cez 100 a brzdia až keď kolónu uvidia.
Miro
veterán fóra

Obrázky: 4
Založený: 12. Jún 2005 20:47

Predchádzajúca

Naspäť na Tunely

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.