Stratégia rozvoja Železničnej spol. Slovensko na r.2006-2013

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Moderátor: Moderátori

Stratégia rozvoja Železničnej spol. Slovensko na r.2006-2013

Odoslaťod Antimander » 23. Sep 2005 14:51

http://www.hnonline.sk/1-10023660-22693 ... _detail-dd


Stratégia rozvoja Železničnej spoločnosti Slovensko na roky 2006 - 2013.

Nový pohľad na financovanie výkonov vo verejnom záujme

Oživovanie priemyslu, osobitne automobilového v Trnave a Žiline, rozvíjajúce sa súmestia Košice - Prešov, Banská Bystrica - Zvolen či aglomerácia Nové Zámky - Trnava, si priam žiadajú kvalitnejšie dopravné služby. A doprava ľudí z blízkeho okolia do Bratislavy bez vlaku prakticky nie je možná.

Oživovanie priemyslu, osobitne automobilového v Trnave a Žiline, rozvíjajúce sa súmestia Košice - Prešov, Banská Bystrica - Zvolen či aglomerácia Nové Zámky - Trnava, si priam žiadajú kvalitnejšie dopravné služby. A doprava ľudí z blízkeho okolia do Bratislavy bez vlaku prakticky nie je možná.

Štát má po rozdelení železníc na tri samostatné subjekty lepší prehľad o tom, ako sa nakladá s verejnými finančnými prostriedkami. Už nemôže dochádzať ku krížovému financovaniu osobnej dopravy z prostriedkov nákladnej dopravy.

Prospešná transformácia

Prax ukazuje, že transformácia železníc bola dobre pripravená a treba v nej pokračovať nastavením nových systémových vzťahov medzi železnicami a štátom. Podľa predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Ondreja Mateja štát by mal v plnej miere uhrádzať straty v osobnej železničnej doprave. V roku 2006 ide o 5,5 miliardy korún. Ak si štát dokáže plniť svoju úlohu a v plnej miere zaplatí za objednané výkony, potom osobná doprava zvládne svoje strategické ciele v celom komplexe činností. "ZSSK bude schopná nakupovať nové vlakové súpravy bez transferu zo štátu, získa úvery bez štátnej záruky a zároveň si dokáže vytvoriť zdroje aj na splácanie dlhov za obstarané koľajové vozidlá," povedal Matej na 8. medzinárodnej konferencii o verejnej osobnej doprave 12. - 13. septembra v Bratislave.

Reakcia prišla okamžite. Minister dopravy, pôšt a telekomunikácií Pavol Prokopovič na tlačovej konferencii zaujal jednoznačné stanovisko: "Osobná doprava musí zabezpečiť dohodnutý rozsah vlakových kilometrov, teda výkony vo verejnom záujme, za ktoré im štát, ako objednávateľ, riadne zaplatí. Všetko ostatné si ZSSK bude musieť dokázať pokryť z dosiahnutého hospodárskeho výsledku."
Zrekapituloval, že železnice na Slovensku ešte v januári 2003 tlačili k zemi dlhy za 49 miliárd korún. Nenašli jedinú banku či zahraničného partnera, ktorý by s nimi rokoval a hľadal možnosť poskytnutia úveru bez garancie štátu. Dnes dlh "schudol" na 15 až 17 miliárd. Z toho vychádza základná filozofia rezortu dopravy dať odhadovaný 15- až 20-miliardový výnos z predaja Carga na oddlženie ZSSK a Železníc SR (ŽSR).

Oponenti privatizácie namietajú, že štátu v starostlivosti o všade stratovú osobnú dopravu môžu dlhodobo pomáhať práve zisky nákladnej dopravy. Minister Prokopovič pri obhajobe predaja Carga vychádza z toho, že ZSSK i ŽSR by mohli figurovať od budúceho roka ako firmy bez akýchkoľvek záväzkov a takto by mohli prísť na rokovanie o podmienkach poskytnutia úveru na svoju modernizáciu či prevádzkovú činnosť do hociktorej komerčnej banky.

Podmienky EÚ

Minister vychádza z poznania, že do nákladnej a takisto do osobnej železničnej dopravy sa už roky dostatočne neinvestovalo - minimálne nie tak, ako si to vyžaduje jej snaha zachovať si konkurenčnú schopnosť na uvoľňujúcom sa trhu Európskej únie.

Európska komisia pritom stanovila Slovensku vytvoriť podmienky, aby medzinárodné rýchliky po hlavných koridoroch nemuseli spomaliť z rýchlosti 160 kilometrov za hodinu len preto, lebo práve prechádzajú cez územie Slovenska. Ba čo viac, v súčasnosti by už každý rýchlik u nás mal zodpovedať štandardu tunajších Inter City (IC) vlakov. Do roku 2015 musí byť každý rýchlik klimatizovaný.

Realita

Momentálne klimatizovaný vlak ide medzi Bratislavou a Košicami každé štyri hodiny. V roku 2010 by mal vychádzať každú hodinu. Štát by na to potreboval ročne 700 miliónov až miliardu korún!

O triedu vyššie by sa železnice mali dostať v roku 2007, keď majú dostať 10 nových vozňov s podvozkami stavanými na rýchlosť do 200km/h.
Realitou je, že až 70 percent vlakových súprav na Slovensku má viac ako 30 rokov. Európske normy však hovoria, že na zvýšenie kultúry cestovania v osobnej preprave je potrebné do roku 2015 obnoviť už zastaraný vozňový park. Dnes ZSSK ročne nakupuje 10 až 15 vozňov, hoci domáci výrobca ŽOS Vrútky deklaruje pripravenosť dodať nové moderné vlakové súpravy, ktoré už teraz spĺňajú euronormy. "Najradšej by som bol, keby sme okamžite mohli vymeniť všetky vlakové súpravy staršie ako 20 rokov - a máme ich veľmi veľa v nákladnej i osobnej doprave," priznal Prokopovič.

Ondrej Matej zdôraznil, že by vláda mala vytvoriť podmienky na fungovanie bezpečného, environmentálne prijateľného a pritom pohodlného spôsobu verejnej dopravy. Tak, aby sa čo najskôr naplnili kritériá definované Európskou úniou. Chce presadzovať rozvojovú stratégiu, ktorá umožní prikročiť aj k investíciám do obnovy vozňového parku tak, ako si to vyžadujú zmeny prebiehajúce na prepravnom trhu. Tým sa vytvoria predpoklady na zabezpečenie kvalitných služieb.
Ak štát chce, aby ZSSK zvládla výkony vo verejnom záujme, musí vytvoriť efektívny systém, aby boli verejné zdroje čo najlepšie rozdelené a využité. Dnešný objem verejných financií vyčlenených na verejnú dopravu nepokrýva reálne náklady spojené s takouto obsluhou. "Preto budeme presviedčať ministerstvá dopravy a financií o potrebe doriešenia chýbajúcej legislatívy, rovnoprávneho spoplatnenia použitia infraštruktúry a financovania jej rozvoja," povedal Matej.

Základné ciele strategického plánu ZSSK

- Dlhodobá finančná stabilita a rozvoj
- Rast podielu dopravy v ekonomickom prostredí Slovenska a EÚ
- Konkurencieschopnosť na vnútornom i medzinárodnom trhu
- Rast spokojnosti zákazníkov a zlepšovanie výkonnosti
- Kreovanie firmy s pozitívnym imidžom, ktorá priťahuje tvorivých a talentovaných ľudí
- Orientácia na hlavnú činnosť (tzv. core biznis) s využívaním outsourcingu obslužných činností

Zdroj: ZSSK

Veková skladba osobných železničných vozňov:

nad 40 rokov 25 ks

Nad 30 rokov 641 ks

nad 20 rokov 226 ks

nad 10 rokov 377 ks

do 10 rokov 118 ks

Veková skladba hnacích dráhových vozidiel:

nad 50 rokov 3 ks

nad 40 rokov 14 ks

Nad 30 rokov 148 ks

nad 20 rokov 166 ks

nad 10 rokov 50 ks

do 10 rokov 91 ks

Ďalšie články:

Ústredné oslavy Dňa železničiarov - http://www.hnonline.sk/index.php?p=k000 ... il&article[id]=22693955
Čipové karty pre študentov - http://www.hnonline.sk/index.php?p=k000 ... il&article[id]=22693965

HN.HNONLINE.SK 23. 9. 2005 00:00, Tibor Bucha-IDEA v spolupráci so Železničnou spoločnosťou Slovensko
Obrázok používateľa
Antimander
pokročilý diskutujúci
 
Príspevky: 425
Obrázky: 5
Založený: 02. Aug 2005 13:46

Naspäť na 2005

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.