Otvorili tunel Bôrik s novou diaľnicou (+ video)

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Otvorili tunel Bôrik s novou diaľnicou (+ video)

Odoslaťod Andrej » 05. Dec 2009 14:25

Otvorili tunel Bôrik s novou diaľnicou

http://korzar.sme.sk/c/5141331/otvorili ... nicou.html
Pozn.: V samotnom clanku je aj video s prejazdom casti useku.


SVIT. Národná diaľničná spoločnosť dnes odovzdala motoristom do užívania posledný podtatranský úsek diaľnice D1 Mengusovce – Jánovce medzi Mengusovcami a Popradom. Otvorením poslednej časti diaľnice medzi Mengusovcami a Poprad, vrátane dvojrúrového tunela Bôrik, vznikol vyše 80-kilometrový úsek diaľnice od Ivachnovej až po Jánovce.

Podľa primátora Svitu Rudolfa Abraháma, novootvorená diaľnica výrazne odľahčí mesto od tranzitnej dopravy. Posledný osemkilometrový úsek diaľnice pod Tatrami odovzdáva diaľničná spoločnosť so sedemmesačným meškaním. Podľa generálneho riaditeľa Národnej diaľničnej spoločnosti Igora Chomu to spôsobili nielen zmeny v legislatíve o dopravnom značení, ale aj nedostatky na strane zhotoviteľa stavby.

autor: TASR
VIDEO
Diaľnica s tunelom Bôrik je už otvorená
Ďalšie videá nájdete na tv.sme.sk.
Pásku strihali aj piati vodiči

Prvých päť motoristov symbolicky prestrihlo pásku a na cestu vyšli prvé autá. "Dnes sme otvorili celú zostávajúcu časť prvého úseku diaľnice D1 Mengusovce - Jánovce. Je to osemkilometrový úsek, ktorý sme neoficiálne otvorili pre peších už v piatok," informoval Marcel Jánošík, hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti.

Na 26-kilometrovom úseku diaľnice, ktorý spája Mengusovce a Jánovce, bude platiť štandardná 130-kilometrová rýchlosť. Výnimkou sú dva úseky medzi dvoma mimoúrovňovými križovatkami, kde je rýchlosť znížená na 100 kilometrov za hodinu a v tuneli je rýchlosť 80 km/h. Súčasťou nového úseku je takmer kilometrový tunel Bôrik, 31 mostových objektov a päť križovatiek.

"Dôležitým momentom je najmä bezpečnosť, treba si uvedomiť, že ide o druhý dvojrúrový tunel v tejto krajine v dĺžke takmer jeden kilometer. Ten tunel je pripravený na všetky eventuality, ktoré môžu nastať, tak ako kdekoľvek v Európe," zhodnotil tunel Bôrik hovorca.

Paradoxom je, že tunel otvárali nadvakrát. Najskôr s veľkou pompou a za účasti najvyšších predstaviteľov Smeru tri dni pred krajskými voľbami, dnes druhýkrát. K strihaniu pásky sa dostali aj prví piati vodiči z kolóny čakajúcich áut.

Foto: SITA/Gabriel Lipták

Diaľnica popod Tatry je oddnes súvislá od Ivachnovej až po Jánovce.

http://korzar.sme.sk/c/5141331/otvorili ... nicou.html
Andrej
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 608
Založený: 08. Feb 2005 16:57

Naspäť na 2009

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.