Audit: Dobudovanie Rázsoch má stáť pol miliardy eur

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Audit: Dobudovanie Rázsoch má stáť pol miliardy eur

Odoslaťod Lionheart » 26. Nov 2009 13:42

12:30 | Dnes | Stanislava Harkotová

Bratislava - Dobudovanie Fakultnej nemocnice s poliklinikou Rázsochy v bratislavskom Lamači bude stáť 480 miliónov eur bez DPH, vyčíslil audit, ktorý uvádza Ministerstvo zdravotníctva v materiáli o návrhu riešenia dostavby nemocnice.

Ministerstvo zároveň dodáva, že financie na oživenie bude nutné hľadať v mimorozpočtovom financovaní, napr. na báze verejno-súkromného partnerstva, tzv. PPP projektoch.

Dostavba Rázsoch by zároveň znamenala uvoľnenie stavieb, ktoré fakultná nemocnica viaže v lokalitách Bratislava - Staré mesto a Kramáre. Práve v okolí Medickej záhrady v centre mesta sú pozemky fakultných budov lukratívnou záležitosťou.

Raši chce zdravotníctvo kriesiť aj PPP projektmi

"Vláda sa nerozhodla, že sa Rázsochy dostavajú, vláda sa rozhodla, že uzavretá kapitola sa otvára," povedal začiatkom novembra minister zdravotníctva Richard Raši. O tom, koľko bude oživenie zariadenia stáť, vtedy hovoriť nechcel. "Pokiaľ by sa do toho išlo, prvotne sa použijú zdroje, ktoré budú získané z odpredaja existujúceho majetku," vyhlásil.

Miesto pre medikov
Projekt Rázsoch je podľa dekana Lekárskej fakulty Univerzity Komenského Petra Labaša nevyhnutný. "Ak sa Rázsochy nedostavajú, tak končí Lekárska fakulta UK," povedal pre Aktuálne.sk. Akákoľvek suma je podľa neho adekvátna, aby sa Rázsochy dostavali.

Fotogaléria
ďalšie fotografie

Čo sa stane s budovami, v ktorých má lekárska fakulta svoje pracoviská, komentoval s tým, že to už je vec politiky, spoločnosti a ekonomických sfér. "Kramáre okamžite opustíme a vôbec ma nezaujímajú, nech je to hoci mestská nemocnica, ktorá je aj tak nerekonštruovateľná. Opustíme Ružinov, opustíme aj budovu na Sasinkovej ulici, nech si to zoberie, kto chce," povedal.

"Už pred 20 rokmi bola zistená neúnosná situácia. My prakticky nemáme univerzitnú nemocnicu. Mestské nemocnice boli administratívnym rozhodnutím premenované na takzvané fakultné. Predstavte si, že keď ide študent na stáž, zostavte mu rozvrh, keď musí z Ružinova na Kramáre či do Petržalky pendlovať a musí sa tam dostať v priebehu 10 minút," dodal.

Komunistický projekt
Na projekte Rázsoch začala pre nevyhovujúci stav vtedajšieho zdravotníctva pracovať ešte socialistická vláda v 80. rokoch.

Projekt oživenia nemocnice plánoval v 90. rokoch vybudovať rozsiahly areál stavieb nemocničného a univerzitného určenia, s plánovanou výstavbou chirurgických a nechirurgických kliník, hovoril tiež o 518 lôžkach a 13 operačných sálach.


Labaš tvrdí, že bez Rázsoch hrozia Lekárskej fakulte UK vážne problémy.
väčší obrázokAutor: SITA

Výsledkom predloženej inovovanej koncepcie Rázsoch je tentoraz objekt, ktorý má kapacitu 856 lôžok, ponúka možnosti vytvorenia 28 moderných operačných sál, so zázemím 94 intenzívnych a viacvyužiteľných lôžok.

V súčasnosti je rozostavaný komplex Rázsoch v hrubej stavbe. Materiál hovorí aj o tom, že v lete realizovaný stavebný prieskum preukázal, že nosná železobetónová konštrukcia stavby ani po 20 rokoch nevykazuje žiadne poruchy, ktoré by mohli ohroziť stabilitu a statiku stavby.

Nedostatky však vidí v korózii oceľových nenosných výrobkov, neudržiavanej strešnej krytine. Prieskum uvádza, že bude nevyhnutné vymeniť zastarané technologické dodávky ako vzduchotechniku, kotolňu či inštalácie.

"Napriek tomu, že sa popísali nezmysly, že ide o megalomanský komunistický projekt, treba si uvedomiť, že model spred 20 rokov už vtedy bol nadčasový, bola to nemocnica 21. storočia - švédsky model špičkovej nemocnice. Audit ukázal, že stavba vyhovuje, dokonca sa tam dostavajú tri poschodia," povedal dekan Labaš. Nemocnica by podľa neho slúžila celému Slovensku.

http://aktualne.centrum.sk/domov/zdravi ... id=1196300
Lionheart
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 67
Založený: 10. Dec 2007 13:24
Bydlisko: Milky way

Naspäť na 2009

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.