Európske letiská sú plné, varuje únia

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Moderátor: Moderátori

Európske letiská sú plné, varuje únia

Odoslaťod Antimander » 17. Sep 2005 19:37

http://tvojepeniaze.pravda.sk/sk_psprav ... spravy_p01


Európske letiská sú plné, varuje únia

Letiská v Európe sú preplnené a čoskoro nebudú stačiť uspokojovať dopyt ľudí a firiem. Za 20 rokov sa nebude môcť uskutočniť niekoľko miliónov letov, o ktoré by bol záujem, varuje Európska komisia.

"Mali by sme začať plánovať budovanie nových letísk, ale tiež sa snažiť lepšie využiť súčasné kapacity," uviedol komisár únie pre dopravu Jacques Barrot.

Silná prevádzka na európskom nebi spôsobuje stále častejšie oneskorenia niektorých letov a chronický nedostatok voľných pristávacích dráh a kapacít terminálov. To má vraj negatívne dopady aj na konkurencieschopnosť európskych aeroliniek.

Nedávno štúdia ukázala, že ak by záujem o leteckú dopravu stúpal takým tempom ako doposiaľ, vážne problémy by sa prejavili už v roku 2025. Viac ako 60 letísk v Európskej únii by bolo preplnených a dvadsať letísk z nich by bolo zaplnených osem až desať hodín denne. Dopyt by bol 2,5-krát vyšší ako teraz a približne 3,7 milióna letov by sa vôbec nemohlo uskutočniť.

Európska komisia už skúma možné riešenia a chce konzultovať aj s aerolinkami, letiskami a ďalšími zúčastnenými stranami. Odporúča zaviesť moderné technológie, efektívnejšie riadiť letovú prevádzku a lepšie využívať voľné kapacity.

Už vlani vznikla iniciatíva "Jednotné nebo", teda systém európskeho vzdušného priestoru, ktorý by mal zvýšiť kapacitu neba pre civilné lety.


pi, ČTK, 17.9.2005 13:40:19 - Správy
Obrázok používateľa
Antimander
pokročilý diskutujúci
 
Príspevky: 425
Obrázky: 5
Založený: 02. Aug 2005 13:46

Naspäť na 2005

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 7 hostí.

cron