Víťazovi mýta sa chystajú pridať

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Víťazovi mýta sa chystajú pridať

Odoslaťod Andrej » 13. Okt 2009 08:03

Víťazovi mýta sa chystajú pridať

http://ekonomika.sme.sk/c/5059428/vitaz ... ridat.html

Ministerstvo dopravy pripravilo pôdu na ďalšie poplatky od prepravcov. Má zarobiť SkyToll.

BRATISLAVA. Vyše 850 miliónov eur má firma SkyToll zinkasovať za to, že na Slovensku postaví a bude prevádzkovať elektronické mýto. S touto ponukou totiž vyhrala mýtny tender, keď všetky ostatné a lacnejšie ponuky vyradila z hry Národná diaľničná spoločnosť.

Ani 852 miliónov, zdá sa, nebude konečná suma. SkyToll si totiž bude môcť ďalšie peniaze vyberať priamo od prepravcov. Píše sa to vo vyhláške ministerstva dopravy k mýtnemu poriadku.

Prepravcovia totiž musia mať od budúceho roka v kamiónoch takzvané palubné jednotky. Na základe ich merania budú platiť mýto. Mali za ne platiť zálohu, ktorá sa im vráti, keď už prístroj nebudú potrebovať. Vyhláška sa však okrem „zábezpeky" zmieňuje aj o „odplate" za poskytnutie palubnej jednotky.

„Určite budeme robiť všetko preto, aby to tak nebolo," povedal generálny tajomník Združenia cestných dopravcov Slovenskej republiky Pavol Reich. S niečím podobným podľa jeho slov prepravcovia nepočítali a vyhláška platná od prvého októbra bola prekvapením. Doteraz sa predpokladalo, že prepravcovia za jednu palubnú jednotku zaplatia zábezpeku zhruba 50 eur. Či a koľko zaplatia nenávratne, Reich nevie.

Nedozvedeli sme sa to ani od SkyTollu. Národná diaľničná spoločnosť si „dovolila oznámiť", že odpovede pošle dnes. Prečo majú prepravcovia doplácať na mýtnu technológiu, nevysvetlilo ani ministerstvo dopravy.
V Česku sa platia len zálohy. Podľa generálneho tajomníka českého združenia Česmad Bohemia Martina Špryňara je to zhruba 1500 českých korún.

Ekonomický expert SDKÚ Vladimír Tvaroška upozorňuje, že vyhláška odporuje súťažným podkladom, ale aj zmluve, ktorú štát so SkyTollom uzatvoril. Keby sa počas súťaže o prevádzkovanie mýta vedelo, že sa budú ešte navyše účtovať peniaze od prepravcov, ponuky mohli vyzerať inak.

Právnik konzorcia Kapsch, ktoré v mýtnom tendri neuspelo, Tomáš Kamenec súhlasí. Peniaze, ktoré by prípadne SkyToll dostal navyše, by boli plnením, „ktoré nebolo obstarané". Zaujímať by to malo Úrad pre verejné obstarávanie. „Toto už nie je v kompetencii úradu. My dohliadame len nad postupom zadávania zákazky," povedala hovorkyňa úradu Helena Fialová.

utorok 13. 10. 2009 | Daniela Krajanová
Andrej
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 608
Založený: 08. Feb 2005 16:57

Naspäť na 2009

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.