V BA sa cestuje dlho a ťažko, Porovnanie s Brnom

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Moderátor: Moderátori

V BA sa cestuje dlho a ťažko, Porovnanie s Brnom

Odoslaťod Antimander » 15. Sep 2005 15:41

http://bratislava.sme.sk/clanok.asp?cl=2379960


Cestuje sa dlho a ťažko

Zmeny liniek autobusov, skracovanie trás, zrušenie duplicitných spojov a niektorých zastávok, ktoré mesto zaviedlo na začiatku septembra, sa dotklo hlavne Petržalčanov. Ľudia sú nespokojní, mesto argumentuje tým, že treba ušetriť a že sa zvýšila efektivita prepravy.

Niektoré spoje sa zrušili, ale väčšina má v čase špičky hustejšie intervaly. Zmenil sa však aj systém zastávok a cestujúci musia častejšie prestupovať. Pričom, ako povedal primátorov hovorca Milan Vajda, pri niektorých prestupoch treba prechádzať na inú zastávku.

Predĺžili sa aj časy presunu, a tým v konečnom dôsledku aj cena cestovania. Mnohým už nestačí desaťminútový lístok tam, kam doteraz za tento čas došli. Presuny a zrušenie niektorých zastávok vnímajú najmä dôchodcovia a mladé mamičky. "Doteraz som do centra cestoval 20 minút," povedal starší Petržalčan. "Teraz mi trvá toľko isto, len kým prídem pešo na zastávku."

Alexander Hollý, poslanec za Vajnory (DS), opísal ešte v januári svoju skúšobnú jazdu hromadnou dopravou. "Bolo to v sobotu a trasa bola z Vajnôr k hradu. Štyridsať minút som sa viezol, 30 minút som čakal a päť minút som išiel pešo," povedal Hollý. "Hovorí sa, že hromadná doprava, ktorá nedokáže dopraviť z okraja mesta do centra za menej ako hodinu, prestáva mať zmysel," dodal. (lin)


[14. 9. 2005]
Obrázok používateľa
Antimander
pokročilý diskutujúci
 
Príspevky: 425
Obrázky: 5
Založený: 02. Aug 2005 13:46

Porovnali sme Bratislavu s Brnom.

Odoslaťod Antimander » 15. Sep 2005 15:43

http://bratislava.sme.sk/clanok.asp?cl=2379962

Porovnali sme Bratislavu s Brnom. To má na na rozlohe 232,8 kilometra štvorcového menej ako 400-tisíc obyvateľov. Bratislavčanov žije na 367,9 km štvorcového takmer pol milióna. V obidvoch je však veľa cezpoľných, ktorí zvyšujú počet ľudí pohybujúcich sa v meste, teda aj využívajúcich hromadnú dopravu.

Brno sa delí na 29 samostatných mestských častí od 5000 do 100-tisíc ľudí. Bratislava má 17 mestských častí od necelých 900 do 112-tisíc obyvateľov, ktorých má Petržalka.

Počet liniek

Donedávna premávalo v bratislavských uliciach 65 autobusových, 11 trolejbusových, 13 električkových liniek a 18 nočných autobusových liniek. Po 5. septembri ostalo z ťažiskovej skupiny autobusov 59 liniek, z toho päť nových. Dvanásť liniek bolo skrátených alebo zaznamenalo inú zmenu trasy, 11 bolo celkom zrušených. Dohromady je to 83 liniek.

Celkovo je v Brne 71 liniek hromadnej dopravy. "Ďalšie spoje využívajú obyvatelia Brna v rámci integrovanej dopravy," povedal Květoslav Havlík zo spoločnosti Kordis JMK, ktorú zriadila brnianska radnica s krajským úradom na koordináciu dopravy.

Za koľko cestuje Brno a za koľko Bratislava

Štyridsaťminútový prestupný lístok stojí 13 českých korún, základný mesačný predplatný lístok stojí 380 českých korún. V Bratislave stojí polhodinový lístok 14 korún, mesačný celosieťový predplatný 720 korún.

Sieť brnianskej mestskej hromadnej dopravy zažila najväčšiu zmenu pred 10 rokmi, keď bola zavedená prestupná tarifa. U nás nastala táto zmena pred piatimi rokmi. V Brne sa zároveň výrazne znížil počet liniek, najmä autobusov, ktoré dochádzajú až do centra mesta - tam teraz väčšinu cestujúcich prepravujú električky a trolejbusy.

Integrovaná doprava

V Bratislave je stále problémom integrovaná doprava. Podľa Koladu viazne pre nedostatky v legislatíve a nedôveru medzi mestom, Železničnou spoločnosťou Slovensko a Slovenskou autobusovou dopravou. "Nevieme sa dohodnúť na spôsobe integrácie, na tom, čím začať a kto bude lídrom tohto procesu," povedal v pondelok Kolada. V Brne sú do systému integrovanej dopravy zahrnuté desiatky obcí v okolí mesta - s jediným lístkom či električenkou môžu ľudia cestovať vlakom aj vybranými autobusmi. Tento systém sa zároveň stále rozširuje - najbližšie to má byť už tento mesiac.

Výraznou zmenou v Brne bolo pred piatimi rokmi zrušenie nočnej premávky všetkých liniek a zavedenie nočných autobusov, ktoré obsluhujú celé územie mesta. Rovnako ako v Bratislave fungujú hviezdicovito z hlavnej stanice.

Čo môže nasledovať

Nové bratislavské linkovanie nemusí ostať v dnešnej podobe. Na emailovú adresu zmenymhd@dpb.sk môžu cestujúci posielať pripomienky.

Existuje aj nepretržitá telefónna linka 59 50 59 50. Námestník primátora pre dopravu Karol Kolada pripomienky vyhodnotí a navrhne prípadné zmeny. Prvé hodnotenie bude na rokovaní zastupiteľstva 22. septembra.

Počty liniek v Brne v Bratislave

(bez integrovanej dopravy)

Električky 13 13
Trolejbusy 11 11
Autobusy 47 59

Počet obyvateľov

Brno takmer 400-tisíc
Bratislava takmer 500-tisíc


LINDA VASIĽOVÁ
(V spolupráci s denníkom Rovnost)

[14. 9. 2005]
Obrázok používateľa
Antimander
pokročilý diskutujúci
 
Príspevky: 425
Obrázky: 5
Založený: 02. Aug 2005 13:46


Naspäť na 2005

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 3 hostí.