Stavbu R1 zabezpečia zväčša firmy zo skupiny Eurovia

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Stavbu R1 zabezpečia zväčša firmy zo skupiny Eurovia

Odoslaťod Dialniciar » 10. Sep 2009 20:39

Stavbu R1 zabezpečia zväčša firmy zo skupiny Eurovia

Bratislava (SITA) - Väčšinu výstavby úsekov rýchlostnej cesty R1 v rámci projektu verejno-súkromného partnerstva (PPP) budú realizovať stavebné spoločnosti patriace do skupiny Eurovia. Z najväčších externých partnerov sa do projektu zapoja spoločnosti Stavby mostov Slovakia ako člen skupiny Vinci, a tiež Strabag a Skanska. Ďalšie práce vykonajú slovenské firmy z regiónov Nitry, Zlatých Moraviec a Banskej Bystrice. Agentúru SITA o tom informovala mediálna zástupkyňa firmy Granvia Construction, s.r.o. Bratislava Dagmar Baloghová. Spoločnosť zatiaľ nevie odhadnúť, koľko pracovníkov sa na stavbe zúčastní.

Granvia Construction je generálny dodávateľ prác pre výstavbu štyroch úsekov R1 Nitra - Selenec, Selenec - Beladice, Beladice - Tekovské Nemce a severný obchvat Banskej Bystrice v celkovej dĺžke takmer 52 kilometrov. Celkový čas výstavby predstavuje tri roky a päť mesiacov. Granvia Construction 3. septembra informovala o začatí hlavných stavebných prác na R1, pričom prípravné práce a projektová príprava trvali od konca marca. Začiatok hlavných stavebných prác na všetkých úsekoch umožnilo finančné uzatvorenie koncesnej zmluvy 27. augusta. Ide o prvý projekt PPP v histórii Slovenska, ktorý sa začal realizovať. Granvia Construction je 100-percentná dcéra spoločnosti Eurovia CS, a.s. Praha, eviduje základné imanie 5 tis. eur. Do Obchodného registra je zapísaná od 10. januára 2009.

"Termíny výstavby sú stanovené koncesnou zmluvou a jej prílohou č. 17, ktorá je pre nás záväzná," dodala Baloghová. Jednotlivé úseky R1 majú byť odovzdané postupne od konca júla 2011 do konca júla 2012 do predčasného užívania. Znamená to, že úseky budú úplne bezpečné a prejazdné v plnom profile. Do predčasného užívania má byť najprv odovzdaný úsek Beladice - Tekovské Nemce, a to 31. júla 2011. Nasledovať majú úseky Nitra - Selenec a Selenec - Beladice s termínom 30. septembra 2011 a napokon severný obchvat Banskej Bystrice 31. júla 2012. Kolaudácia konkrétnych úsekov je naplánovaná tiež vždy najneskôr šesť mesiacov po uvedených termínoch: 31. januára a 31. marca 2012 a 31. januára 2013.

Do konca tohto roku majú byť na stavbe R1 dokončené činnosti zamerané na odlesnenie, odhumusovanie, demolácie, ako aj prekládky väčšiny inžinierskych sietí, konsolidačné násypy mostných objektov, pilotové založenie niektorých mostov. Vybudujú sa tiež staveniskové komunikácie a založia násypové telesá trasy.

Víťazné francúzsko-holandské konzorcium Vinci Concessions S.A.S.-ABN Amro Highway B.V. v tendri na výstavbu a prevádzku úsekov R1 predložilo ponuku 1,5 mld. eur. Zhruba dve tretiny z tejto sumy mali predstavovať stavebné náklady a zvyšok náklady na prevádzku a údržbu úsekov počas 30 rokov trvania koncesie. Koncesnú zmluvu na výstavbu a prevádzku úsekov R1 podpísalo ministerstvo dopravy 23. marca tohto roku so spoločnosťou Granvia, a.s. Bratislava. Tú založilo úspešné konzorcium.

?br: Druhý dodatok ku koncesnej zmluve predpokladá navýšenie pôvodnej vysúťaženej ceny na 1,757 mld. eur vzhľadom na sťažené podmienky na finančnom trhu kvôli hospodárskej kríze. Počas koncesie by mal štát postupne vyplatiť koncesionárovi pôvodne 3,465 mld. eur, po úprave podmienok by sa táto suma mohla zvýšiť na 3,822 mld. eur. Takisto sa má zvýšiť ročný poplatok, ktorý bude štát odvádzať koncesionárovi po výstavbe R1, a to zo 109,4 mil. eur na 127,4 mil. eur. Dohodnuté podmienky refinancovania počas 30-ročnej koncesie umožňujú znižovanie poplatkov štátu v prípade zníženia ceny peňazí na finančných trhoch. Štát sa zároveň s bankami dohodol, že pri realizácii projektu im nebude poskytovať žiadne záruky, na ktorých pôvodne trvali.

Granvia Construction, s.r.o. je dcérska firma spoločnosti Eurovia CS, a.s. Praha, eviduje základné imanie 5 tis. eur. V Obchodnom registri je zapísaná od 10. januára 2009. Granvia, a.s. vznikla 14. marca 2009, má základné imanie 25 tis. eur. Granvia Operation, s.r.o. Bratislava, ktorá sa zaoberá prenájmom nehnuteľnosti, je dcéra spoločnosti Vinci Concessions S.A.S. so sídlom vo francúzskom Rueil Mailmason, vznikla 24. júna 2009 a dosahuje základné imanie 5 tis. eur.

be;bt
Zdroj: SITA
Ilustr. foto: TASR

http://www.orangeportal.sk/dnes/news/ar ... le=2442570
Dialniciar
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 304
Založený: 23. Jún 2005 19:16

Naspäť na 2009

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.

cron