Diaľničný obchvat Štokholmu so 17 km tunelov dostal zelenú

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Diaľničný obchvat Štokholmu so 17 km tunelov dostal zelenú

Odoslaťod Dialniciar » 09. Sep 2009 20:57

Dálniční projekt ve Stockholmu dostal zelenou

Švédská vláda povolila výstavbu nového dálničního obchvatu Stockholmu.

Výstavba 21 km dlouhé dálnice, ze které 17 km tvoří tunely, bude zahájena v roce 2012 a podle očekávání dokončena v roce 2020. Okružní komunikace spojí stockholmský jižní a severní obvod od jižní čtvrti Skärholmen po severní Häggvik a povede západně od centra Stockholmu, čímž odlehčí hustému silničnímu provozu kolem Essingeleden. Náklady na výstavbu projektu se odhadují na 27 miliard SEK.

Švédská vláda považuje výstavbu okružní komunikace za prospěšnou pro celou zemi, organizacím zaměřeným na ochranu životního prostředí se však tento projekt jeví jako kontroverzní. Ke kritikům výstavby patří Strana zelených a Levice, kteří se domnívají, že projekt přispěje ke zvýšení emisí CO2 a dopravního zatížení.

Ministr životního prostředí Andreas Carlgren označil stockholmský silniční obchvat jako dálnici prospěšnou životnímu prostředí, která je nezbytná pro řešení přetíženosti dopravní sítě na výjezdu ze Stockholmu jižním směrem.

Agentura pro ochranu životního prostředí (Naturvårdsverket) výstavbu dálnice kritizuje a tvrdí, že jejím následkem dojde ve Stockholmském kraji ke zvýšení emisí CO2 o 80 procent do r. 2030. Ke stejnému názoru se přiklání rovněž Strana zelených, která projekt nepovažuje za trvalé řešení. Podle zelených výstavba dálnice zhorší dopad na životní prostředí a sníží finanční prostředky určené pro hromadnou dopravu.

Vláda však uvedla, že před konečným schválením dálničního projektu byly vyřešeny některé konkrétní námitky v oblasti ochrany životního prostředí.

http://www.businessinfo.cz/cz/aktuality ... nou/15465/
Dialniciar
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 304
Založený: 23. Jún 2005 19:16

Naspäť na 2009

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.