VIDEO: Letecké záběry - obří kráter na Letné se mění v tunel

re-print článků souvisejících s problematikou dálnic, rychlostních komunikací a silnic

Moderátor: Moderátori

VIDEO: Letecké záběry - obří kráter na Letné se mění v tunel

Odoslaťod Majkl » 25. Aug 2009 20:05


VIDEO: Letecké záběry - obří kráter na Letné se mění v tunel


Pohled z nebe na budovaný tunel Blanka na pražské Letné s nadsázkou připomíná kráter. Nejdelší silniční tunel Česka povede místem, kde se zatím pracuje na rozloze přibližně čtyř fotbalových hřišť, tedy na necelých 24 tisících metrech čtverečních.

"Jáma je 800 metrů dlouhá a 25 až 30 metrů široká. V nejhlubším místě má 25 metrů. Odvezlo se odtud na 450 tisíc kubíků zeminy,“ řekl Novinkám František Polák, mluvčí Metrostavu, který na projektu pracuje.

Doposud se na stavbě vystřídalo několik stovek dělníků. Podle Poláka obří jáma na Letné vznikal kvůli tomu, že ražba tunelu by byla příliš drahá, proto se Blanka raději hloubí. Nyní je stavba z velké části vyplněna železobetonovou konstrukcí. Než se hotový tunel opět zakryje zeminou, vzniknou nad ním garáže, které pojmou až 860 aut.

"V roce 2011 po otevření tunelu nebude po pracích ani stopy. Na Letné bude vysázeno 250 stromů,“ dodal Polák. Podle něj je na Letné pro případné zájemce otevřený i informační stánek, a to vždy ve středu od 14 do 18 hodin v ulici U Sparty. Možné je vyjednat i skupinové exkurze.
Kritika ze všech stran

Přestože by měl tunel výrazně ulehčit dopravu metropolí, v poslední době vyvolal i kritiku. V květnu 2008 se v důsledku podzemního ražení ve Stromovce propadla půda a vznikl 15 metrů hluboký kráter s průměrem 20 metrů. Pražský magistrát i firma Metrostav, která je za stavbu zodpovědná, se tehdy bránili tím, že hodně pršelo a stává se to.

V říjnu se půda znovu propadla jen kousek od původního kráteru. Ani tentokrát nikdo nebyl zraněn.

Kritika se ozývá i z úst občanských sdružení, ekologů a Strany zelených. Podle nich tunel do centra metropole přivede ještě více aut. Stavba také prý nikdy neprošla expertizou z hlediska dopadu na životní prostředí.
Hotovo bude za dva roky

Obří stavba začala loni v létě a kompletní tunel Blanka, včetně výjezdu z podzemí na Letné, by měl být hotový v roce 2011. Stavební část s technologiemi přijde zhruba na 25 miliard korun.

Za tyto peníze by měl vzniknout tunel o délce přes šest kilometrů. Bude součástí pražského městského okruhu. Navazovat bude na Zlíchovský tunel, Mrázovku a Strahovský tunel.

http://www.novinky.cz/ekonomika/160043- ... tunel.html
Majkl
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 754
Obrázky: 1291
Založený: 03. Máj 2005 08:20

Naspäť na Monitoring tisku

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 6 hostí.