Ukrajinské železnice ohrozujú aj Českú republiku a Rakúsko

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Ukrajinské železnice ohrozujú aj Českú republiku a Rakúsko

Odoslaťod Dialniciar » 19. Aug 2009 11:08

Slovensko ustúpi Ukrajine, vypne skener na hranici

ČTK | 19. augusta 2009 11:47

Slovensko ustúpilo tlaku Ukrajiny a vypne skenovacie zariadenie na kontrolu nákladných vlakov. Pre údajne zdraviu nebezpečný skener Ukrajinské železnice zastavili v utorok všetky nákladné vlaky, prechádzajúce cez priechod Maťovské Vojkovce, informoval v stredu hovorca ministerstva dopravy Stanislav Jurikovič. Výpadok v zásobovaní ohrozuje najmä hutnícku spoločnosť U. S. Steel Košice.

"Ministerstvo financií dalo ešte v utorok pokyn na vypnutie skeneru, dnes pripraví Colná správa list s informáciou pre ukrajinskú stranu," uviedol Jurikovič. Ľvovská dráha Ukrajinských železníc by tak podľa Jurikoviča mohla v krátkom čase obnoviť jazdy vlakov.

O probléme bude v stredu rokovať vláda, ktorá by mala vypnutie skenovacieho zariadenia na odhaľovanie napríklad pašovaného tovaru či nelegálnych migrantov schváliť. Spor má riešiť aj ministerstvo zahraničných vecí.

Zastavenie dopravy ohrozuje najmä prevádzku spoločnosti U. S. Steel Košice. Tá už upozornila, že situácia je pre spoločnosť neakceptovateľná. Železnou rudou z Ukrajiny sú však zásobované aj oceliarne v Rakúsku a Česku, uhlím napríklad Tepelná elektráreň Vojany.

http://spravy.pravda.sk/slovensko-ustup ... nomika_p01
Dialniciar
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 304
Založený: 23. Jún 2005 19:16

Naspäť na 2009

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 3 hostí.

cron