Ľudia sa po rokoch konečne vyspia

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Ľudia sa po rokoch konečne vyspia

Odoslaťod tatranko » 04. Aug 2009 17:46

Ľudia sa po rokoch konečne vyspia

Hluk z diaľnice pri Liptovskom Michale nedával ľuďom spať. Pomôcť má protihluková stena.

LIPTOVSKÝ MICHAL. Hluk z diaľnice by už v noci nemal budiť ľudí v Liptovskom Michale v ružomberskom okrese. Po rokoch čakania a spisovania petícií na najrôznešie inštitúcie sa dočkali výstavby protihlukovej steny. Tá by mala desiatkam obyvateľov vylepšiť situáciu ešte v tomto roku.

Ľudia spisovali petície

Hluk z diaľnice trápi ľudí v Liptovskom Michale už takmer desať rokov. Nejde len o približne desať rodinných domov, ktoré sú postavené v blízkosti diaľnice. „Hlavne v noci počuť hluk aj v ďalších častiach dediny," pripomenul Juraj Vrtich, starosta Liptovského Michala.

„Asi pred ôsmimi - deviatimi rokmi ľudia začali spisovať prvú petíciu," povedal starosta. Vo funkcii je siedmy rok. „Problém sme urgovali, no dlho sa nič nedialo. V minulosti robili aj merania hluku. Tie potvrdili, že pri domoch, ktoré sú neďaleko diaľnice, sú vyššie hodnoty," informoval J. Vrtich.

Mali začať už vlani

Dedine s 280 obyvateľmi nepomáha ani fakt, že je doslova dopravným uzlom. Blízko dediny vedie, okrem diaľnice, aj štátna cesta I/18 a železnica. „So stavebnými prácami mali začať už vlani, ale meškal výber dodávateľa. Som rád, že sme sa po ro-koch dočkali. Verím, že ľudia sa už budú môcť poriadne vyspať," dodal starosta.

Investorom je Národná diaľničná spoločnosť. Jej hovorca Marcel Jánošík potvrdil, že výstavbou protihlukovej steny sa dosiahne ochrana Liptovského Michala proti účinkom hluku z diaľnice. „Cena stavby je milión eur bez dane z pridanej hodnoty. Hotová by mala byť ešte v tomto roku," doplnil hovorca.

pondelok 3. 8. 2009 10:01 | Michal Paška
© 2009 Petit Press. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.


http://liptov.sme.sk/c/4958987/ludia-sa ... yspia.html
tatranko
návštevník
 
Príspevky: 41
Obrázky: 5
Založený: 17. Júl 2005 12:55

Naspäť na 2009

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.