V Malackách pribudnú (inteligentné) semafory

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Moderátor: Moderátori

V Malackách pribudnú (inteligentné) semafory

Odoslaťod Antimander » 02. Sep 2005 17:31

http://www.regionalnenoviny.sk/c/236347 ... afory.html


V Malackách pribudnú semafory

Centrum mesta sa onedlho dočká novej križovatky so sveteľnou signalizáciou. Jej zriadenie súvisí s výstavbou nemenovaného obchodného reťazca, ktorý si v blízkosti križovatky stavia predajňu a potrebuje si vybudovať cestné napojenie z blízkeho nadjazdu. Všetky výdavky spojené s realizáciou stavby vraj hradí obchodný reťazec. Nepôjde o obyčajnú sveteľnú križovatku, ale o dynamickú. Križovatka bude mať dynamické riadenie, čo znamená, že bude reagovať na to, koľko má v jednotlivom dopravnom prúde vozidiel a podľa toho ich v určitých časových intervaloch prepúšťať. Všetci sme isto zvedavý, ako sa takéto technické výdobytky v našom meste osvedčia.

Snahy o zlepšenie dopravnej situácie v centre mesta nie sú žiadnou novinkou. Ešte nedávno sa vo vyjadreniach samosprávy často objavoval termín kruhový objazd, ako moderná forma riešenia slabej priepustnosti vozidiel na súčasnej sveteľnej križovatke. Po konzultácii s odborníkmi sa od tohto zámeru upustilo, keďže z dôvodu prílišnej blízkosti ďalšej križovatky by sa mohli vyskytovať problémy s prejazdnosťou úseku.

Na rekonštrukciu centrálnej križovatky si budeme musieť nejaký čas počkať. Je nutné uzavrieť dohody o financovaní prác medzi správcami jednotlivých ciest, prechádzajúcich križovatkou. Sú to Slovenská správa ciest, Regionálne cesty Bratislava a mesto Malacky. Počíta sa s modernizáciou úseku, taktiež sa ráta s dynamickým riadením a celkový priestor križovatky sa má zmenšiť.


Marek Brna, [30. 8. 2005]
Obrázok používateľa
Antimander
pokročilý diskutujúci
 
Príspevky: 425
Obrázky: 5
Založený: 02. Aug 2005 13:46

Naspäť na 2005

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.