Letisková spoločnosť Žilina chce investovať 71 mil. eur

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Letisková spoločnosť Žilina chce investovať 71 mil. eur

Odoslaťod Milos » 14. Jún 2009 21:08

Letisková spoločnosť Žilina chce investovať 71 mil. eur


Letisková spoločnosť Žilina, a.s. plánuje investíciu za takmer 71 mil. eur. Spoločnosť chce prostriedky investovať do výstavby nového dráhového systému na Letisku Žilina-Dolný Hričov. Ako vyplýva z investičného zámeru, ktorý spoločnosť už predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie (Environmental Impact Assessment - EIA), s výstavbou nového dráhového systému chce investor podľa zámeru začať už v tomto roku, pričom ukončenie výstavby je naplánované na rok 2011.

Spoločnosť sa rozhodla investovať do výstavby nového dráhového systému kvôli tomu, že existujúce spevnené letiskové pohybové plochy sú v súčasnosti nevyhovujúce.

"Pohybové plochy budú vybúrané a nahradené novými plochami, odpovedajúcimi požiadavkám prevádzkovateľa letiska. Zásadný rozdiel medzi existujúcimi pohybovými plochami a novými bude v ich fyzikálnych parametroch a v ich únosnosti," uvádza sa v investičnom zámere.

Súčasťou plánovaného projektu je aj realizácia protipovodňových opatrení areálu žilinského letiska. "Hlavný význam dostavby letiska Žilina bude spočívať v uľahčení prístupu zahraničnej podnikateľskej a turistickej klientely do regiónu, ktorý v súčasnosti prechádza obdobím pomerne veľkého hospodárskeho rozvoja," zdôvodnil v zámere potrebu realizácie projektu investor.

Obrázok
ZDROJ: WWW.LETISKO.SK

Letisková spoločnosť Žilina, a.s., ktorá prevádzkuje letisko v Dolnom Hričove, je zapísaná v Obchodnom registri SR od začiatku roka 2005, eviduje základné imanie v prepočte takmer 3 mil. eur. Štát prostredníctvom Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií SR má v spoločnosti 99-percentný podiel. Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) vlastní 0,47 % a mesto Žilina 0,45 % akcií.

Terminál pre cestujúcich s časťou vnútorného vybavenia je prenajatý od spoločnosti Letisko Žilina, a.s. za 132,78 tis. eur ročne bez dane z pridanej hodnoty. Letisko môže prijímať lietadlá s kapacitou do 50 cestujúcich (ATR 42). Maximálna hodinová kapacita v prevádzkovej špičke je 100 cestujúcich. Žilinské letisko v súčasnosti poskytuje prostredníctvom Českých aerolínií pravidelné lety do Prahy a späť.

Obrázok
Dráha Letiska Žilina sa bude rozširovať.

Foto: www.letisko.sk

streda 10. 6. 2009 10:39 | Copyright © SITA 2009


http://zilina.sme.sk/c/4883521/letiskova-spolocnost-zilina-chce-investovat-71-mil-eur.html
Obrázok používateľa
Milos
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 422
Založený: 15. Feb 2005 16:20

Naspäť na 2009

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.