Mešká autobus? Cestujúci dostanú späť peniaze!!!!!

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Mešká autobus? Cestujúci dostanú späť peniaze!!!!!

Odoslaťod racto » 15. Máj 2009 11:13

Mešká autobus? Cestujúci dostanú späť peniaze

Meškajúce diaľkové autobusové linky budú musieť odškodňovať ľudí za čakanie. Ak budú cestujúci stáť na zastávke dlhšie ako hodinu, dopravná spoločnosť preplatí štvrtinu, ak to bude nad dve hodiny, tak polovicu cestovného lístka. Podmienkou je, aby meškanie spôsobila dopravná spoločnosť, teda vodič alebo technická porucha autobusu. V prípade, ak dôjde k nehodám a ľudia sa zrania či zomrú, dostanú rodiny prvé peniaze už do 15 dní po nehode ako preddavok na odškodnenie.

Nové pravidlá v prospech cestujúcich zavádza Európska únia pri meškaní diaľkových a medzinárodných autobusov, ale aj pri zraneniach a úmrtiach pri nehodách.


Tieto novinky odhlasoval Európsky parlament v nariadeniach, ktorými chce posilniť práva cestujúcich v autobusoch. Ešte ich musí odobriť aj Rada Európy, ak sa tak stane, platiť by mali do roka až dvoch.

Pravidlá sa budú vzťahovať len na autobusy v diaľkovej a medzinárodnej doprave. Mestské hromadné autobusy či prímestské autobusy, ktorými ľudia cestujú denne do práce, by mali byť z nariadení vynechané. Keď autobus nepríde ani po dvoch hodinách, dostanú ľudia preplatenú polovicu cestovného. V prípade, že dopravca nepošle náhradný autobus, získajú dokonca až jedenapolnásobok cestovného. "Doteraz to bolo len na vôli dopravcu, v odškodnom tak nastane lepší poriadok, posilnia sa práva cestujúcich," zhodnotil George Trabelssie, prezident Zväzu autobusovej dopravy.

Nové pravidlá zavádza Európa aj pri zranení a úmrtí pri nehodách autobusov. Pri zraneniach musí dopravca zaplatiť primeranú zálohu do 15 dní po nehode. Ak niekto z cestujúcich zomrie, náhrada nesmie byť menej ako 21-tisíc eur (633-tisíc korún). Pri haváriách, ako sa stala pred rokom pri Trenčíne, keď vodič prevrátil autobus a zahynuli 4 ľudia a dvadsať sa zranilo, by dopravca mal hneď po nehode zaplatiť postihnutým rodina najmenej 100-tisíc eur (3 milióny korún).

Niektoré dopravné spoločnosti vyplácajú bolestné už aj v súčasnosti, dobrovoľne ako gesto cestujúcemu. "Ak zaviní meškanie dopravca, vraciame ľuďom cestovné alebo jeho časť. Pri prímestskej doprave sa to vzťahuje na meškanie dlhšie ako hodinu, v diaľkovej a medzinárodnej doprave je to meškanie nad 120 minút," povedala Eva Vozárová, hovorkyňa bratislavského SlovakLines.

Nových nariadení sa dopravcovia zatiaľ neobávajú. "Sme pripravení zosúladiť prepravný poriadok s novými pravidlami. Je aj v našom záujme jazdiť v rámci cestovného poriadku," dodal Marek Modranský zo SAD Zvolen. Ministerstvo dopravy však upozorňuje, že nové pravidlá môžu priniesť zvýšenie cien cestovného. "Dopravcovia si môžu premietnuť náklady na poistenie a poskytované náhrady do lístkov. A tiež môže nastať predĺženie cestovných časov, keď si dopravca zaráta časovú rezervu pre prípad meškania spoja," doplnil Stanislav Jurikovič, hovorca ministerstva dopravy.

Rovnako budú dopravcovia povinní odviezť invalidných cestujúcich. V praxi sa stávalo, že ich vodiči odmietali vziať, pretože cestujú za nižšie alebo nulové cestovné. Nariadenia ešte musí schváliť Rada Európskej únie.

Ak bude autobus meškať, cestujúci dostane (ak oneskorenie zapríčiní dopravca)

- 25 % z ceny lístka pri meškaní 1 - 2 hodiny
- 50 % z ceny lístka pri meškaní viac ako 2 hodiny
- náhradný druh dopravy súčasne s 50 % ceny lístka pri meškaní cez 2 hodiny
- 150 % ceny lístka, ak dopravca nedá náhradný druh dopravy

Zranenie alebo úmrtie cestujúceho pri nehode (ak zapríčiní dopravca)
- dopravná spoločnosť zaplatí do 15 dní preddavok odškodnenia v primeranej výške k utrpenej škode
- pri úmrtiu, preddavok nesmie byť nižší ako 21-tisíc eur (633-tisíc korún)
- prepravca nenesie zodpovednosť, ak nehodu spôsobili okolnosti, ktoré nemohol ovplyvniť

Ďalšie opatrenia v prospech cestujúcich
- cestujúcim so zníženou pohyblivosťou nemôže dopravca odmietnuť vstup do autobusu, iba ak je ohrozená ich bezpečnosť
- ľudia so zdravotným postihnutím majú nárok na bezplatnú pomoc v autobusoch
- dopravca musí zabezpečiť odbornú prípravu personálu, aby bol schopný primeraným spôsobom pomôcť ľuďom so zdravotným postihnutím
- prepravné spoločnosti musia prispôsobiť autobusy pre asistenčné psy

http://spravy.pravda.sk/meska-autobus-c ... domace_p23
ach jaj
Obrázok používateľa
racto
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 28
Založený: 22. Okt 2007 11:33
Bydlisko: Detva

Naspäť na 2009

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.