Obchvat nemá termíny

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Obchvat nemá termíny

Odoslaťod Dialniciar » 01. Máj 2009 13:51

Obchvat nemá termíny

Nový obchvat Trenčína, ktorý by mal zasiahnuť do Lesoparku Brezina, nemá stále konkrétne termíny. Prebieha posudzovanie, jeho skončenie nie je časovo ohraničené.

TRENČÍN. Juhovýchodný obchvat mesta nemá zatiaľ ani predpokladaný termín začatia výstavby. V správe o vplyve na životné prostredie, ktorá je na internete, je napísané, že predpokladaný termín začiatku a konca výstavby treba doplniť. V správe sa nehovorí ani o cene, koľko by stavba, či posudzované varianty mali stáť.

„Pre hodnotenie sa nestanovuje časový harmonogram, ani žiadne požiadavky limitujúce časový rozsah,“ píše prednostka Obvodného úradu životného prostredia v Trenčíne Heleny Rosinová v aktuálnej správe o rozsahu hodnotenia vplyvu obchvatu na životné prostredie. O potrebách nového obchvatu hovorí EIA na internete len do budúcnosti.

„Z výpočtov v dopravnej prognóze vyplýva, že bez vybudovania obchvatu sa dopravné problémy v meste budú neustále prehlbovať a v roku 2030 bez zásadnejších úprav mestskej siete bude dochádzať pravidelne ku kolapsom dopravy,“ píše sa v správe EIA.

Pred rokom 2030 bude podľa nej potrebné i bez vybudovania obchvatu vynaložiť značné investície do skapacitnenia ciest. Nezaobíde sa to vraj bez stavebných úprav v centre mesta a s prípadnými demoláciami. Už dnešnú situáciu s dopravou v meste často odborníci nazývajú dopravným kolapsom.

Posudzujú tri varianty

Pre ďalšie hodnotenie vplyvu obchvatu Trenčína sa okrem nulového variantu, teda stavu, ktorý by nastal, ak by sa obchvat nerobil, neurčuje žiaden konkrétny variant uvedený v pôvodnom zámere. „Rozpracujú sa všetky tri navrhované varianty riešenia,“ píše v správe na internete Rosinová. Posudzovať sa teda bude aj variant, v ktorom má ísť cesta Lesoparkom Brezina. S tou nesúhlasí Občianske združenie Pre Prírodu.

Treba európske peniaze

Vo svojom januárovom vydaní informačníka projektu Neberte nám Brezinu Trenčín 21 je napísané, že mesto im prisľúbilo, že do ďalšej projekčnej prípravy problematický variant B nezahrnie.

Prieskumy vplyvu na životné prostredie sa budú ďalej pripravovať len pre zvyšné dva varianty. Tretí variant je podľa aktivistov nakoniec potrebné posudzovať len z dôvodu možnosti získať peniaze z eurofondov. Veria však, že posudzovanie povrchového variantu bude len formalita. Dva pre nich prijateľné varianty počítajú s vybudovaním tunela pod Brezinou. Jeden 430- metrový, prípadný druhý 610- metrový.

Helena Rosinová pre ďalšie hodnotenie vplyvov na životné prostredie požaduje výrazne rozšíriť informácie o výskyte živočíchov a podrobnejší ornitologický výskum. „Treba identifikovať biotopy národného a európskeho významu a v prípade ich výskytu vyhodnotiť vplyvy na ne, v prípade potreby navrhnúť zmierňujúce opatrenia,“ píše Rosinová. Jej požiadavky sú podobné s tými, ktoré v mene občianskeho združenia Pre prírodu tlmočilo v januári mesto Trenčín.

Čaká sa na most

„Juchovýchodný obchvat mesta nebude investíciou mesta. My, rovnako ako pri novom cestom moste, pripravujeme ako samospráva podklady, aby sme celý proces urýchlili,“ hovorí Jana Marková z kancelárie trenčianskeho primátora.

Kedy sa bude stavať, podľa nej samozrejme závisí od výsledného variantu, ktorý bude odsúhlasený všetkými dotknutými inštitúciami.

„Rovnako aj od ďalšieho harmonogramu výstavby nového cestného mosta, ktorý je vlastne I. etapou budovania JVO mesta,“ hovorí Marková. Most momentálne čaká na odsúhlasenie dotácie z eurofondov. Začať by sa mohlo už tento rok v lete, hotovo by mohlo byť do dvoch rokov.


MICHAL TRŠKO
© 2009 Petit Press. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

[20. 4. 2009]
Dialniciar
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 304
Založený: 23. Jún 2005 19:16

Naspäť na 2009

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 4 hostí.