Trstená: Otvoriť by mali pôvodnú trasu

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Trstená: Otvoriť by mali pôvodnú trasu

Odoslaťod Dialniciar » 01. Máj 2009 13:49

Otvoriť by mali pôvodnú trasu

Obrázok

Cez hraničný priechod Trstená – Chyžné by sa malo opäť prechádzať po pô-vodnej trase, po ceste prvej triedy, a nie po zničenom objazde, ktorým autá prechádzajú dnes.

TRSTENÁ. Po tankodrome na hranici smerom na poľské Chyžné prechádzajú denne stovky vodičov. Výtlky na ceste, po ktorej denne prejdú stovky osobných i nákladných áut, sú zo dňa na deň väčšie a hustejšie. Keď sme zisťovali, čo s touto komunikáciou bude robiť Slovenská správa ciest Žilina, ktorá má na starosti cesty prvej triedy, informovali nás, že tento úsek cesty v ich správe nie je, patrí Krajskému riaditeľstvu Policajného zboru v Banskej Bystrici.

Cesta je nebezpečná

Informáciu o tom, že tento úsek spravuje banskobystrické krajské riaditeľstvo, nám potvrdila aj jeho hovorkyňa Petra Babulicová. Problém je však v tom, že cesta, po ktorej sa do Poľska prechádza teraz, slúžila v minulosti len pre nákladné autá. Frekvencia áut na nej teda ani zďaleka nebola taká veľká ako dnes. „V súčasnej dobe vodiči používajú komunikácie, ktoré sa v minulosti používali výlučne na prejazd nákladných motorových vozidiel nad 3,5 tony,“ informovala nás P. Babulicová. „Technický stav cestných komunikácií sa nadmerným zaťažením stal nevyhovujúcim a ohrozuje plynulosť a bezpečnosť cestnej premávky v priestoroch cestného priechodu.“

Po starej trase

Pred vstupom do Schengenu, bezhraničnej zóny, prechádzali autá cez štátnu hranicu po hlavnej ceste vedúcej popod prestrešenie priechodu. Po otvorení hraníc však túto cestu uzavreli, pretože popod strechu by neprešli nákladiaky vyššie ako 3,5 m. Zostala cesta, ktorá je dnes z náporu dopravy v žalostnom stave. „Na odstránenie zastrešenia požiadalo riaditeľstvo nadriadený orgán o pridelenie finančných prostriedkov. Po ich pridelení prijmeme opatrenia na odstránenie obmedzení, ktoré sa nezakladajú výlučne na hľadisku bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky v priestoroch cestného priechodu Trstená – Chyžné,“ avizovala hovorkyňa.

Vodiči budú po odstránení železnej konštrukcie strechy používať už len dnes uzavretý úsek cesty medzinárodného významu. O jej technický stav sa bude starať Slovenská správa ciest Žilina, ktorá má túto cestu vo svojej správe.

NAĎA KALIŠOVÁ
© 2009 Petit Press. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

[24. 4. 2009]

http://archiv.mynoviny.sk/c/4731189/otv ... trasu.html
Dialniciar
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 304
Založený: 23. Jún 2005 19:16

Naspäť na 2009

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.