Stavať chcú začať v lete

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Stavať chcú začať v lete

Odoslaťod Dialniciar » 19. Apr 2009 19:21

Stavať chcú začať v lete

Druhý cestný most cez Váh by v Trenčíne mohol byť hotový o tri roky. Momentálne sa čaká, či naň európska únia schváli nenávratnú dotáciu.

TRENČÍN. Výstavba druhého mosta cez Váh za približne šesťdesiat miliónov eur by sa mohla začať tento rok v lete. Všetko závisí od pridelenia peňazí z Európskej únie. „V súčasnosti prebieha posudzovanie projektu konzultantskou skupinou,“ hovorí Iveta Fedorová zo Slovenskej správy ciest v Bratislave. Rozhodnutie by malo byť známe v priebehu niekoľkých týždňov. Práve zdĺhavé posudzovanie začiatok výstavby posunulo. Nový most má stáť asi dva kilometre od súčasného v smere toku Váhu a mal by zabezpečiť spojenie diaľnice a trenčianskeho sídliska Juh.

Dokumentáciu zaplatilo mesto
Investorom mosta, ktorý by mal čiastočne vyriešiť problémy s dopravou v meste, je Slovenská správa ciest. „Už je hotová projektová dokumentácia, ktorú dalo spracovať mesto a Slovenská správa ciest ju prevzala. Zo strany mesta to bol krok k urýchleniu prípravy výstavby,“ povedal šéf žilinskej správy ciest s pôsobnosťou aj v Trenčíne Ivan Hlavoň.

Trenčiansky mestský úrad za projekt zaplatil asi 1,6 milióna eur. Na stavbu už je zabezpečené majetkoprávne vysporiadanie a na jeseň minulého roku získal investor aj stavebné povolenie. Slovenská správa ciest teda môže začať stavať prakticky okamžite.

Investor len riešil otázku, ako získať peniaze. „Ak by sme to financovali sami, trvalo by nám to štyri až šesť rokov. Takto to dokážeme za dva, dva a pol roka,“ povedal Hlavoň. Štát totiž prostredníctvom ministerstva dopravy požiadal o prostriedky z Európskej únie.

Začnú hneď, ako im odklepnú dotáciu

„Kedže celková suma prekračuje 50 miliónov eur, musí ju pred schválením posúdiť poradensko-konzultačná spoločnosť,“ hovorí Hlavoň. Projekt posudzuje spoločnosť Jusper, zo Slovenskej strany je to firma Star. Od polovice vlaňajšieho roka spracovávali podklady a predložili ich na konzultáciu. Predbežné oznámenie o stavbe už v európskom i slovenskom vestníku uverejnili vlani. V štátnom rozpočte sú na druhý trenčiansky most vyčlenené peniaze na dofinancovanie stavby. Ide približne o pol milióna eur. Peniaze majú pripravené na začatie projektu, je to však málo a hlavnú časť by mala zaplatíť Európska únia.

„Ak budú peniaze odsúhlasené konzultačnou komisiou, môžeme okamžite spustiť výberové konania, ktoré by mali trvať približne tri mesiace,“ povedal Hlavoň. Stavať by teda mohli začať podľa Hlavoňa už v polovici tohto roka.

MICHAL TRŠKO
© 2009 Petit Press. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

[13. 4. 2009]

http://archiv.mynoviny.sk/c/4382323/sta ... -lete.html
Dialniciar
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 304
Založený: 23. Jún 2005 19:16

Naspäť na 2009

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.