Na Záhorí je bez práce najviac ľudí v rámci Trnavského kraja

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Na Záhorí je bez práce najviac ľudí v rámci Trnavského kraja

Odoslaťod Dialniciar » 02. Apr 2009 11:45

Slovkord Senica a INA Skalica budú prepúšťať ďalších ľudí

TRNAVA/ SENICA. Firmy na Záhorí, ktoré už v minulosti nahlásili hromadné prepúšťanie, budú prepúšťať ďalších ľudí. Ako uviedla riaditeľka odboru služieb zamestnanosti Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Senici Oľga Partlová, výrobca chemických vlákien Slovkord Senica, a.s. najnovšie nahlásil prepúšťanie 88 z celkových viac ako 330 zamestnancov. Spoločnosť pôvodne avizovala, že do konca júna prepustí 66 pracovníkov, vo februári však tento počet znížila na 24.

Jeden z najväčších zamestnávateľov v regióne INA Skalica, s.r.o. od apríla prepúšťa avizovaných 119 ľudí. Podľa Partlovej zamestnávateľ rozšíri hromadné prepúšťanie o ďalších 63 ľudí. Výrobca ložísk a ďalších komponentov do automobilov tak reaguje na zníženie objednávok. Spoločnosť zamestnáva približne 3 070 zamestnancov, medzi jej najväčších tuzemských odberateľov patrí automobilka Volkswagen Bratislava.

Slovkord, a. s. je výrobná spoločnosť, ktorej predmetom činnosti je výroba chemických vlákien. Sídlo spoločnosti je v meste Senica. V roku 2005 vstúpil do výroby chemických vlákien v Senici strategický partner Kordárna a. s. Velká nad Veličkou (CZ), ktorý sa stal väčšinovým vlastníkom. Celá výroba bola začlenená do Skupiny Kord, jedného z najväčších výrobcov technických tkanín a séglov pre gumárenský priemysel v Európe. Od roku 2008 po zlúčení spoločností Slovkord a Slovenský hodváb výrobu chemických vlákien v Senici už zabezpečuje výrobná spoločnosť Slovkord, a. s. Jej výrobný program teraz tvorí výroba PES vlákien technických a textilných s aplikačným použitím predovšetkým na výrobu komponentov pre automobilový priemysel.

Spoločnosť INA Skalica, s.r.o bola zapísaná do Obchodného registra SR od októbra 1991. Jej základné imanie je 1,350 mld. Sk (44,83 mil. €). Firma sa zaoberá výrobou a predajom ihlových ložísk, zariadení a materiálov na výrobu ložísk, ďalej vývojom, výrobou a predajom valivých ložísk, zariadení a materiálov na výrobu valivých ložísk. Okrem týchto činností sa spoločnosť venuje vývoju, výrobe a predaju zariadení a príslušenstva pre automobilový priemysel.

Na Záhorí je bez práce najviac ľudí v rámci Trnavského samosprávneho kraja. Miera nezamestnanosti dosiahla ku koncu februára 8,28 percent v okrese Senica a 6,99 % v okrese Skalica. Ako informovala Partlová, v oboch okresoch evidujú približne 5 360 uchádzačov o zamestnanie. Najväčšie hromadné prepúšťanie v regióne by sa malo začať v júni. Avizovala ho spoločnosť Delphi Slovakia, ktorá má prepustiť až 419 zamestnancov. Úrad práce v Senici má v súčasnosti k dispozícii len okolo 50 voľných pracovných miest.

štvrtok 2. 4. 2009 11:43 | Copyright © SITA 2009

http://ekonomika.sme.sk/c/4375943/slovk ... -ludi.html
Dialniciar
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 304
Založený: 23. Jún 2005 19:16

Naspäť na 2009

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.