Výstavbu haly Danube Arena by mohla financovať česká banka

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Výstavbu haly Danube Arena by mohla financovať česká banka

Odoslaťod ELZ » 24. Mar 2009 23:45

Výstavbu haly Danube Arena by mohla financovať česká banka

BRATISLAVA. Výstavbu multifunkčnej haly Danube Arena v bratislavskej Petržalke by mohla financovať Česká exportní banka. "Ak do konca marca odovzdáme podklady, v apríli máme priklepnutý úver. Tým pádom by sme mohli finišovať aj na stavebnom povolení a mohli začať stavať," v rozhovore pre agentúru SITA to povedal predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Vladimír Bajan. Náklady na výstavbu haly by podľa neho nemali prekročiť 75 miliónov € vzhľadom na prudko klesajúce ceny stavebných prác či železa. "Práve teraz je čas stavať veľké infraštruktúrne projekty," myslí si Bajan. Dodávateľom stavebných prác by bola česká firma, keďže je to podmienka banky.

Bajan je presvedčený, že Petržalke viac ako ďalších 9 000 plánovaných bytov na juhu tejto mestskej časti pomôže multifunkčná hala, vďaka ktorej sa skvalitní život obyvateľov a zatraktívni priestor. Hala prinesie podľa neho voľnočasové aktivity iného rozmeru, okrem plavárne by ju mohli návštevníci využívať aj pre basketbal či hokej.

"Neustupujeme z princípu. Som presvedčený, že všetky športy tam môžeme mať. Petržalka si to zaslúži," myslí si. Ako Bajan tiež uviedol, sú v kontakte s dvoma najväčšími operátormi, ktorí zabezpečujú koncerty pre svetové hviezdy ako Madonna, Bon Jovi či Michael Jackson a ktorí by mohli prevádzkovať aj Danube Arenu. S ktorým z nich bude napokon investor spolupracovať, by malo byť jasné do konca marca. Priestor mimo centra mesta, kde vyrastie hala, je podľa Bajana ideálny, dobre prístupný a pomerne jednoduchšie obslužiteľný z viacerých strán.

Dopravu, kruhovú križovatku a obslužnosť však musia podľa neho ešte doriešiť. "Rátali sme s tým, že kým halu postavíme, už tam bude nosný dopravný systém vybudovaný. Veľkorysejšie sme riešili statickú dopravu, bude tu parkovanie pre približne 3 500 áut," konštatoval Bajan. Neďaleko sa nachádza aj vozovňa Dopravného podniku Bratislava, a.s., takže technika kyvadlovej dopravy by sa pri väčších akciách podľa neho mala zvládnuť.

Súčasťou areálu, kde by mala stáť multifunkčná aréna, bude aj plaváreň, ktorú by mohli obyvatelia využívať každý deň. S jej výstavbou by pritom mohli podľa Bajana začať v druhom polroku 2009, financovaná bude z úveru Európskej investičnej banky. Pozemok pod halou ako aj plaváreň ostanú podľa predsedu BSK vo vlastníctve kraja. V prípade haly ide o súkromnú investíciu. "Som presvedčený, že podnikať by nemala verejnoprávna korporácia. Tá by mala vytvoriť podmienky. Tie sme vytvorili. Kúpili sme nezaťažený pozemok a poskytli investorovi, aby staval. Nemáme ambície mať ju vo vlastníctve," povedal.

Športový komplex v Petržalke, ktorého súčasťou bude aj multifunkčná aréna, dostal 5. decembra 2008 právoplatné územné rozhodnutie. Pracovný názov arény bude Danube Arena, čo podľa Bajana evokuje blízkosť, význam a veľkosť Dunaja, ktorý preteká Slovenskom aj dvoma susednými krajinami Rakúskom a Maďarskom. Keďže ide o veľký projekt, BSK si nechal vypracovať štúdiu uskutočniteľnosti u fínskej firmy Jokerit HC OY, ktorá bola poradcom aj pri výstavbe pražskej Sazka Areny.

Hala by mala mať kapacitu 12 500 sedadiel pre hokejové podujatia, 15 000 miest pre organizovanie koncertov. Ročne by sa v nej malo uskutočniť približne sto podujatí a ročná návštevnosť by mala byť 625 000 ľudí. Organizovať by sa tu mali volejbalové, basketbalové, atletické podujatia, hokejové súťaže, krasokorčuliarske či tenisové súťaže aj motokrosové podujatia. Mala by slúžiť aj na usporadúvanie veľkých koncertov, muzikálov, divadelných predstavení, ale aj veľkých exhibícií. Okrem multifunkčnej haly by mal v komplexe byť aj akvapark, tréningová hala, hotel a veľkokapacitné parkovisk.

utorok 24. 3. 2009 7:45 | Copyright © SITA 2009
© 2009 Petit Press. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Zdroj: http://bratislava.sme.sk/c/4362563/vystavbu-haly-danube-arena-by-mohla-financovat-ceska-banka.html[/url]
ELZ
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 968
Obrázky: 0
Založený: 13. Máj 2005 07:05

Naspäť na 2009

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.