Žilinskému letisku predĺžia pristávaciu dráhu

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Žilinskému letisku predĺžia pristávaciu dráhu

Odoslaťod fh » 10. Mar 2009 12:03

Žilinskému letisku predĺžia pristávaciu dráhu
V Dolnom Hričove budú rekonštruovať letisko, aby mohlo prijímať aj väčšie lietadlá. V obci oplotili aj pozemky, ktoré nie sú vysporiadané. Obec sa s tým úplne nestotožnila.

DOLNÝ HRIČOV. Letisko pri Žiline prejde rekonštrukciou. Už počas najbližších rokov by mohlo prijímať aj väčšie lietadlá, ktoré dnes na letisku pristávať pre krátku dráhu nemôžu. Mala by mať až 2 400 metrov.

„Predĺženie a komplexná rekonštrukcia dráhy je zatiaľ v štádiu územného konania a je plánovaná na rok 2010," informovala Ivana Strelcová, hovorkyňa Letiska Žilina. Už tento rok by však mali dobudovať nový navigačný systém, ktorého výstavba teraz prebieha. Celkové náklady na rekonštrukciu vyčísliť ešte nevedia.

„V súčasnosti ešte nie sú vyčíslené, zvažujú sa viaceré alternatívy pripravovanej rekonštrukcie," povedala Strelcová.

Pravidelne lieta linka do Prahy
Zo Žiliny dnes lieta pravidelná linka do Prahy. Počas pracovných dní a v soboty dvakrát denne, v nedeľu raz. „Terminál letiska je už po rekonštrukcii, ktorá zohľadnila predpoklady najbližších rokov. Dnes sme pripravení na podstatne väčšie využitie letiska, ako v je v súčasnosti," povedala Strelcová.

Oplotili cudzie pozemky
Pomôcť letisku v rozšírení sa snaží aj obec. „Sťažnosti na hluk u nás v obci veľmi nie sú, lietadlá nie je počuť," hovorí starosta Dolného Hričova Vladimír Sadloň. Problémom ja však, podľa niektorých miestnych, oplotenie letiska. Za plot sa dostali stovky drobných súkromných nevysporiadaných pozemkov, ktoré letisko dnes ešte nevyužíva. V budúcnosti by na nich však mala byť dráha, či obslužné budovy. Letisko oplotené byť musí, je to ochrana, napríklad proti lesnej zveri.

Obec sa nestotožnila
Domácim však čiastočne prekáža. „Obec na tento plot nevydala žiadne stavebné povolenie a ani nevydá, pokiaľ nebudú pozemky vysporiadané," hovorí starosta. Stáť chce na strane Hričovcov.

Podľa riaditeľa letiska je však všetko v poriadku. „Plot je vedený ako drobná stavba a všetky takéto stavby v súvislosti s naším letiskom rieši Špeciálny stavebný úrad v Bratislave. Plot je na pozemku samosprávneho kraja a na druhej strane za letiskom je na pozemkoch, ktoré kúpil investor priemyselného parku," hovorí riaditeľ letiska v Dolnom Hričove pri Žiline Ján Stehlík.

S majiteľmi pozemkov, kde plot stojí, majú vraj všetko dohodnuté, množstvo pozemkov však zostalo za plotom. „Majitelia pozemkov vo vnútri areálu môžu na svoj pozemok normálne ísť, sú tam však monitorovaní, pretože sú v ochrannom pásme letiska," hovorí Stehlík.

http://zilina.sme.sk/c/4342315/zilinske ... drahu.html
fh
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 12
Založený: 06. Máj 2005 11:19

Naspäť na 2009

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.