S: I/38: Kolín si za dva roky oddechne. Auta budou jezdit ko

re-print článků souvisejících s problematikou dálnic, rychlostních komunikací a silnic

Moderátor: Moderátori

S: I/38: Kolín si za dva roky oddechne. Auta budou jezdit ko

Odoslaťod Marty » 04. Mar 2009 11:19

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes oficiálně zahájilo stavbu obchvatu Kolína. Nahradí nynější trasu silnice I/38, která prochází téměř středem města, a podstatně zrychlí dopravu. Do provozu by měl být uveden do prosince 2010, řekl při zahájení stavby generální ředitel ŘSD Alfred Brunclík. Náklady na stavbu jsou 2,7 miliardy korun včetně DPH.

Obchvat bude dlouhý téměř osm kilometrů. Součástí stavby budou tři mimoúrovňové křižovatky, 12 mostů a sedm protihlukových stěn a valů. Projekt počítá s úpravami železniční trati i současných komunikací, přeložkami inženýrských sítí, stavbou nových přístupových komunikací i výsadbou zeleně.

Hlavním cílem stavby, po které obyvatelé volají již řadu let, je odvedení tranzitní dopravy v regionu mimo zástavbu v Kolíně. Realizací stavby bude dosaženo zvýšení bezpečí v obytné části centra Kolína. Zároveň dojde ke zlepšení plynulosti a bezpečnosti dopravy v regionu.

Vzhledem k rozsahu stavby, k jejímu echnickému řešení a k požadovanému velmi krátkému časovému horizontu na provedení se uvažuje o uvedení bchvatu do provozu a do trvalého užívání v celé délce v jednomu termínu.

Nová silnice povede jižně od centra Kolína a bude procházet katastrálními územími Kolína, Štítar, Polep, Nové Vsi a Nebovid. Trasa je vedena převážně po zemědělsky využívaných pozemcích, v dílčích částech se přibližuje k zástavbě.

A právě nevyřešené majetkové spory dlouho bránily zahájení stavby. Někteří vlastníci pozemků nepřistoupili na podmínky jejich výkupu, bylo proto zahájeno vyvlastňovací řízení.



Data o stavbě


Hlavní trasa
délka: 7957 m

Počet stavebních objektů: 123

Počet mostů: 12 (celková délka mostů: 1266 m)

Mimoúrovňové křižovatky: 3
Zhotovitel: Sdružení Kolín: Strabag,
Metrostav, PSVS

Cena stavby dle smlouvy bez daně:
1 904 601 581 Kč

Zdroj:ŘSD

http://ekonomika.ihned.cz/c1-35127930-k ... zdit-kolem
Obrázok používateľa
Marty
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 718
Založený: 17. Okt 2006 21:19
Bydlisko: CZ, Troubsko

Naspäť na Monitoring tisku

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 16 hostí.

cron