Jednotka sveta postaví najdlhší most na svete

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Jednotka sveta postaví najdlhší most na svete

Odoslaťod Dialniciar » 26. Feb 2009 21:17

Francúzska stavebná spoločnosť Vinci (najväčšia stavebná skupina sveta) podpísala zmluvu za 3,22 mld. USD na postavenie mostu v dĺžke 40 km, ktorý preklenie Perzský záliv. Stavba, ktorá bude pozostávať z dvoch visutých mostov, spojí emiráty Bahrajn a Katar.

Podiel prerozdelenia nákladov a mýta:

Katar: 51%
VINCI: 49%

Toto prerozdelenie bolo nevyhnutnou podmienkou, pretože dohľad nad celým projektom si chce nechať štát Katar a taktiež bola podmienka Bahrajnu, aby Vinci neovládlo strategickú spojnicu medzi týmito krajinami, na čo boli používané formálne a oficiálne dôvody ako skutočná obava pred zneužitím tejto stavby na politické účely.

Najdlhší most na svete už čoskoro preklenie Pezský záliv. Spoločnosť Vinci, konkrétne jej dcérska spoločnosť Middle East Dredging Company podpísali kontrakt s Qatar-Bahrain Causeway Foundation na stavbu mostu v dĺžke 40 km, ktorý spojí kráľovstvo Bahrajnu s emirátom Katar. Zmluva na 3 mld. USD zahŕňa projekty a výstavbu trvalého diaľničného spojenia medzi Bahrajnom a Katarom. Tento "Most priateľstva", ktorý sa skladá z 2x2 ciest v dĺžke 40 km, spojí tieto dve miesta za 30 minút. V súčasnosti trvá cesta po diaľnici okolo mora cez Saudskú Arábiu 5 hodín.

18 km umelých hrádzí a 22 km mostov a viaduktov na najhlbších častiach bude spojených dvomi visutými mostami v dĺžke 400m. Stavba, ktorá začne po deviatich mesiacoch výskumov, bude trvať 51 mesiacov, t.j. do roku 2013. Projekt "Mostu priateľstva" má podporiť obchod medzi Katarom a Bahrajnom. V súčasnosti je najdlhší most na východe Číny. Meria 36 km, vedie nad zálivom Hangzhou a spája mestá Ningo a Jiaxing.

http://www.scia-online.com/eNews/cz/eNewsJune08_CZ.html

Poznámka: text bol preložený a doplnený o ďalšie údaje zo stránky Vinci a tiež z ďalších údajov z Qatari diary tak, aby text obsiahol čo najviac konkrétnych informácií.
Dialniciar
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 304
Založený: 23. Jún 2005 19:16

Naspäť na 2009

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.