Na stavbe R3 Trstená, obchvat sa zabil 57-ročný robotník

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Na stavbe R3 Trstená, obchvat sa zabil 57-ročný robotník

Odoslaťod Dialniciar » 22. Feb 2009 19:54

Na stavbe obchvatu sa zabil robotník

Výstavba obchvatu R3 Trstená si vyžiadala život. Zo zatiaľ nezistených príčin sa na stavbe zabil 57-ročný živnostník z Klina.

V druhú februárovú nedeľu bolo na túto dobu veľmi pekné počasie. Pre rodinu 57-ročného živnostníka z Klina sa však deň zmenil okolo druhej popoludní na čierny.

Aj napriek tomu, že bola nedeľa, Jaroslav K. sa vybral do práce. Pracoval ako remeselník - živnostník na stavbe rýchlostnej komunikácie R3, pri budovaní cestného nadjazdu neďaleko Tvrdošína. Okolo druhej hodiny popoludní zo zatiaľ nezistených príčin spadol z kovovej konštrukcie. Jeho kolegovia okamžite zalarmovali zdravotníkov i políciu. Privolaný lekár však po obhliadke tela mohol už len skonštatovať, že mužove zranenia neboli zlúčiteľné so životom. Ako k tragédii došlo, v súčasnosti vyšetruje polícia.

Pracovné úrazy, ku ktorým dôjde na Orave, zvyčajne vyšetruje aj krajský Inšpektorát práce (IP) v Žiline, no tentorkát to tak nie je. Rudolf Kubica, hlavný inšpektor práce IP, nás informoval, že informáciu o páde robotníka na stavenisku obchvatu R3 síce dostali, prípadom sa však zaoberať nebudú. Keďže nešlo o zamestnanca firmy, ktorá práce na stavbe realizuje, ale o živnostníka, inšpektorát nie je podľa platnej legislatívy kompetentný vyšetriť tento smrteľný úraz.

„Pretože išlo o živnostníka, orgán činný v trestnom konaní - teda polícia - musí vyšetriť, kto je za smrteľný úraz zodpovedný. Môže sa stať, že sa polícia obráti na náš inšpektorát vo veci vypracovania posudku. Podľa platného zákona o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci však nie sme kompetentní úraz samostatne zárobkovo činnej osoby šetriť, pretože takýto pracovník nie je úrazovo poistený. To je nevýhoda živnostníkov, ktorí nechcú byť zamestnancami. Každý zamestnanec je totiž zo zákona úrazovo poistený a v prípade úrazu, aj smrteľného, je jeho rodina odškodnená z titulu pracovného úrazu. Naopak, u živnostníka rodina nedostane žiadne odškodnenie,“ informoval nás R. Kubica.

Obchvat R3 Trstená začali robotníci stavať v lete uplynulého roka. Práce pre mrazivé počasie ukončili začiatkom decembra. V druhej polovici januára, keď mrazy poľavili, však robotníci začali na stavbe pracovať opäť. Až doteraz nedošlo na stavbe k žiadnemu vážnejšiemu úrazu.

NK
© 2009 Petit Press. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

[20. 2. 2009]

http://archiv.mynoviny.sk/c/4312067/na- ... otnik.html
Dialniciar
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 304
Založený: 23. Jún 2005 19:16

Naspäť na 2009

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.