Mesto Trenčín predstavilo novú tvár Mierového námestia

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Mesto Trenčín predstavilo novú tvár Mierového námestia

Odoslaťod Dialniciar » 21. Jan 2009 21:07

Mesto predstavilo novú tvár Mierového námestia

Obrázok
Foto: (msú)

Mesto predstavilo víťazný projekt rekonštrukcie námestia. Vzácne sa na ňom zhodla laická i odborná verejnosť.

TRENČÍN. Občania dostali možnosť oboznámiť sa so siedmimi návrhmi a zahlasovať buď na hlasovacích lístkoch alebo na mestskom webe. Vyberali aj odborníci, ktorých do trinásťčlennej komisie menoval primátor mesta Branislav Celler. Ten uviedol, že na víťaznom návrhu sa zhodli odborníci aj občania. „Víťazom sa stáva súťažný návrh číslo dve, brnianskeho ateliéru RAW.“

Bude tretia súťaž úspešná?
Podľa mestskej architektky Adriany Mlynčekovej ide už o tretiu súťaž na rekonštrukciu námestia. Predchádzajúce dve v roku 20074 a 2007 boli neúspešné. Teraz Mesto vybralo sedem ateliérov, ktoré majú skúsenosti s rekonštrukciami historických objektov a námestí. Ich zástupcovia navštívili v lete Trenčín a na základe podkladov a toho, čo videli, pripravili štúdie a vizualizácie revitalizácie námestia. Práce štyroch českých a troch slovenských ateliérov a architektov boli vystavené v novembri v centre rozvoja mesta.

„Všetkých sedem návrhov bolo na veľmi slušnej úrovni a víťazný je životaschopný a realizovateľný. Takmer dvojnásobným počtov hlasov predčil víťazný návrh kolektív, ktorého práca sa umiestnila v ľudovom hlasovaní na druhom mieste. Je to vzácna zhoda odborníkov a občanov,“ skonštatovala Mlynčeková. Víťazný návrh dostal 2970 hlasov od občanov.

Jeho autora Tomáša Rusína z architektonického ateliéru RAW prekvapil južanský ráz námestia. Podľa neho netreba ani veľa na námestí zasahovať, skôr ide o detaily. „Máme skúsenosti, že po rekonštrukcii sa ľudia začnú vyjadrovať, že to staré, rozpráskané námestie sa im viac páčilo, s ním sa viac identifikovali.“

Jeho kolega Peter Mutina doplnil, že na námestie veľmi vplýva dominanta mesta hrad. „Hrad robí atmosféru, ktorú nikde inde v Čechách a na Slovensku nenájdete a v Európe možno v Taliansku či Francúzsku.“ Podľa neho by sa malo riešiť pódium, ktoré si už asi svoje odslúžilo, lampy a chodníky, ale na námestí by napríklad nemenil dlažbu. Podľa projektov ateliéru RAW sa rekonštruovalo Masarykovo námestie v Ostrave, centrum mesta Šternberk, Námestie republiky v Blansku.

Zástupca odborníkov v komisii architekt Peter Guga uviedol, že návrh brnianskeho ateliéru sa najviac pozdával väčšine členov. „Tým, že vytvorili v strede námestia vyvýšenú plochu, akési srdce námestia, je to zaujímavé. Na plochu vedú schody, ktoré vyrovnávajú terénnu nerovnosť a môžu sa využiť na vystúpenie. Diváci majú tak zároveň v zábere aj pohľad na Trenčiansky hrad,“ okomentoval Guga. V návrhu sú aj nové prvky, fontána, socha, či model historickej časti mesta, ktorý by mal byť umiestnený pred vchodom do kostola.

Podľa Gugu členovia komisie mali aj menšie pripomienky k štúdii, tie sa týkali najmä zlepšenia komfortu chôdze po chodníkoch okolo obchodov. Autori totiž neuvažujú s celoplošnou výmenou dlažobných kociek. Pôvodnú navrhujú len preskladať a okolo obchodov by pokládka iného typu dlažby z väčších formátových dosiek vytvorila korzo. Zmeny budú s autormi štúdie konzultovať. Ako doplnil Celler, nemenia však filozofiu projektu. Primátor ocenil v návrhu aj odstránenie pódia, ktoré by malo nahradiť mobilné, ako i umiestnenie stánkov.

„Námestie bolo vždy trhovým miestom, chceme, aby sa sem znovu dostal obchod. Napokon na starých fotkách tu bolo toľko stánkov, že sa nedalo prejsť. Našou snahou je doviesť sem od piatku do soboty trhy s kvetmi či podobným adekvátnym tovarom, aby námestie stále viac žilo. Možno sa vytvorí tradícia,“ doplnil Celler.

Mesto rekonštrukciu plánuje najskôr až o rok, stáť by mala 1,8 milióna eur (55 miliónov korún). Zároveň s rekonštrukciou povrchu námestia sa uskutoční archeologický prieskum a rekonštrukcia inžinierskych sietí. Práve historici očakávajú, že sa v podzemí námestia nájdu základy neznámej murovanej stavby v blízkosti morového stĺpa či dôkazy existencie podzemných chodieb.

Ľuboslava Sedláková
© 2009 Petit Press. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

[19. 1. 2009]

http://archiv.mynoviny.sk/c/4262616/mes ... estia.html
Dialniciar
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 304
Založený: 23. Jún 2005 19:16

Naspäť na 2009

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.