Na Slovensku z panelákov rodinné domy nebudú

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Moderátor: Moderátori

Na Slovensku z panelákov rodinné domy nebudú

Odoslaťod Caesar » 08. Aug 2005 08:41

http://www.hnonline.sk/1-10023660-22625 ... _detail-54 ... na stránke sú aj tabuľky: "Paneláky na v Nemecku a na Slovensku", "Koľko stojí obnova panelákov (v korunách na jeden byt)"


Na Slovensku z panelákov rodinné domy nebudú

Na území bývalého východného Nemecka chcú demontovať asi 350-tisíc panelových domov a zo získaného materiálu stavať rodinné domy. Projekt zastrešuje Technická univerzita v Berlíne.

Na území bývalého východného Nemecka chcú demontovať asi 350-tisíc panelových domov a zo získaného materiálu stavať rodinné domy. Projekt zastrešuje Technická univerzita v Berlíne. Podľa odborníkov, ktorých HN oslovili, nie je takýto projekt vhodnou cestou pre Slovensko.

Ako má nemecký projekt vyzerať v praxi? "Panely sa dajú rozdrviť a použiť ako kamenivo pri výstavbe ciest. Môžu sa tiež celé uložiť do podložia. Iste, dajú sa z nich postaviť aj nové menšie objekty," vysvetľuje výkonný riaditeľ Združenia pre zatepľovanie budov Anton Novotný. Aby náklady nepresiahli tri štvrtiny ceny nového domu, vzdialenosť medzi miestom demontáže panelov a ich novým zabudovaním nemá byť väčšia ako až 60 kilometrov.

Nemecké paneláky sú prázdne, slovenské nie

Nemci sa pre demontáž rozhodli preto, že ich paneláky zívajú prázdnotou. "Po zjednotení Nemecka odišiel do pôvodných spolkových krajín viac ako milión ľudí, ďalší si splnili sen o krajšom bývaní v útulnejších a lacnejších lokalitách na vidieku," hovorí predseda Spolkového zväzu nemeckých bytových podnikov Lutz Freitag.

Slovenské paneláky

"Naše mestá v podobnej situácii nie sú a demolácia bytových domov neprichádza do úvahy," tvrdí Novotný. Argumentuje tým, že vlastníkov bytov nie je kam presťahovať. Navyše, likvidácia jedného bytu v panelovom dome vychádza minimálne na 200-tisíc korún.

Chorá myšlienka?

Na Slovensku sa o použití panelov na výstavbu rodinných domov neuvažuje. "Neviem o tom, že by sa tu niekto takýmito hlúposťami zaoberal," povedal doslova zástupca vedúceho Katedry konštrukcií pozemných stavieb na Stavebnej fakulte STU v Bratislave Juraj Žilinský. Pripomína, že všetko závisí od peňazí a každý zmysluplný výskum musí niekto zaplatiť. "Nemci majú štátne dotácie, tak vymýšľajú," tvrdí Žilinský. Vie si predstaviť jedine rozobratie paneláku v havarijnom stave. Do úvahy však v takomto prípade prichádza jedine recyklácia, pretože doprava panelov na ďalšie miesto použitia by bola veľmi drahá. Myslí si tiež, že myšlienka postaviť zo starého nové je chorá. Najmä preto, že staré panely môžu byť krivé, navyše ich treba zatepliť. "Kto si taký dom kúpi?" pýta sa Žilinský.

S ponukou na predaj panelov neuspeli

Ani v Nemecku sa projekt sa nestretol s veľkým záujmom. Podľa vládnych plánov rozdelili likvidáciu starých sídlisk na niekoľko etáp. Začali so zásadnou rekonštrukciou prázdnych panelákov. Vymieňali dokonca aj schodiská. Nepochodili a byty zostali prázdne. Potom začali paneláky znižovať a prerábať na viacpodlažné luxusné byty. Ani tie sa nepredali. "Pred dvomi rokmi chceli panely vyvážať na Slovensko i do susednej Českej republiky. Celkom vážne nám ich chceli predať. Odmietli sme s tým, že byty nám síce chýbajú, ale stavebného materiálu máme dosť," dodal Novotný.


HN.HNONLINE.SK 8. 8. 2005 00:00,
Caesar
Obrázok používateľa
Caesar
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 43
Založený: 06. Máj 2005 14:03
Bydlisko:

Naspäť na 2005

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.