V Nemecku môžu recyklovať panely z činžiakov pre rod. domy

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Moderátor: Moderátori

V Nemecku môžu recyklovať panely z činžiakov pre rod. domy

Odoslaťod Caesar » 05. Aug 2005 20:58

http://www.infostav.sk/index.php?katego ... 88cb57a952


V Nemecku môžu recyklovať panely z činžiakov pre individuálne rodinné domy

Vo východnom Nemecku našli nové uplatnenie pre panely z činžiakov, ktorých demontáž v budúcich rokoch dosiahne obrovské rozmery. Podľa nemeckého denníka Handelsblatt v nasledujúcich 5 rokoch sa má v nových spolkových krajinách, ktoré sú totožné s územím bývalej Nemeckej demokratickej republiky, demontovať 350 000 panelových bytov.

Na Technickej univerzite (TU) v Berlíne prišli na myšlienku ďalšieho hospodárneho využitia betónových panelov. Z nich sa dajú stavať úhľadné rodinné domy. V Mehrowe pri Berlíne použili na overovacej stavbe takmer 60 starých panelov. Hrubá stavba 2-poschodového rodinného domu s plochou strechou už stojí. Medzi demontážou panelov a ich novým zmontovaním prešlo len deväť dní.

Náklady na budovanie rodinného paneláku dosahujú 75 % nákladov na bežné masívne domy. Sedemizbový byt s plochou 212 štvorcových metrov by mal stáť, vrátane niektorých vykurovacích doplnkov, 170 000 EUR, čo je v prepočte vyše 6,6 milióna SKK. Vedúci projektu v Ústave zachovania a modernizácie stavieb tejto TU Claus Asam povedal, že betón je dobrým akumulátorom tepla, dobre pôsobí na klímu v priestore, ktorý obklopuje, pohlcuje hluk a poskytuje ochranu pred ohňom. Medzi miestom demontáže panelov a ich novým zabudovaním nemá byť väčšia vzdialenosť ako 30 až 60 kilometrov. Ak je prepravná vzdialenosť vyššia, prijateľná cena novostavby sa nedá dosiahnuť.


Copyright©2004 TASR, Milan Mráz, 05.08.2005
Caesar
Obrázok používateľa
Caesar
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 43
Založený: 06. Máj 2005 14:03
Bydlisko:

Naspäť na 2005

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.