R49: Silnice přes Vizovice povede i tunelem

re-print článků souvisejících s problematikou dálnic, rychlostních komunikací a silnic

Moderátor: Moderátori

R49: Silnice přes Vizovice povede i tunelem

Odoslaťod Marty » 12. Nov 2008 15:33

12. listopadu 2008 0:00
Vizovice - Vizovičtí zastupitelé schválili přibližnou trasu plánované silnice R49 v úseku, který protíná území jejich města. Povede z východu po úpatí Janovy Hory, přes Lázeňskou ulici dál na východ. Bude na ní maximálně jeden kratší tunel.

Rozhodnutí, které padlo v pondělí večer, se příliš nelíbí části místních obyvatel, ekologům, ani některým zastupitelům. Ti například požadovali, aby cesta vedla přes Vizovice v tunelu. Především s ohledem na obytnou zástavbu a zdejší vzácně zachovalé životní prostředí. „Dopadlo to podle očekávání. Pouze dva zastupitelé byli proti. Přesto neztrácíme naději a věříme, že na silnici R49 nakonec nebude dostatek peněz. A že by se situace dala řešit obchvaty obce a podobně,“ uvedl zastupitel Pavel Pečeňa, který je také členem Občanského sdružení Vizovické vrchy, které trasu silnice R49 kritizuje.

Naopak vedení vizovické radnice a většina městských zastupitelů výstavbu rychlostní komunikace vítají. A jsou rádi, že se koridor pro její trasu v územním plánu objevil.

„Je dobře, že se podařilo prosadit vymezení ploch pro novou silnici,“ uvedl například místostarosta Vizovic Jaroslav Burkart. Dodal, že v koridoru nejsou zahrnuty dvě průmyslové zóny Razov a Dubovsko. Nevztahuje se na ně tudíž stavební uzávěra jako na plochy vymezené pro cestu.

Pokračování na straně C2

Pokračování ze strany C1

Vizovičtí zastupitelé se také zabývali otázkou technického řešení silnice R49. Nejpravděpodobnější v současné době je, že povede ve zhruba kilometr dlouhém tunelu pod Janovou horou a v dalších úsecích bude na povrchu. „Pokud to bude technicky realizovatelné, tak to tam bude,“ řekl Burkart. Podle něho by dlouhý tunel stavbu hodně prodražil.

Přes Lázeňskou ulici by cesta měla vést na pilířích a zřejmě uzavřená v tubusu. Tím by se eliminoval světelný, hlukový i vzdušný smog z tisícovek projíždějících aut. „Napojení Zlína na dálnici nezpochybňujeme, vadí nám další část cesty. Ta by měla být navržená tak, aby nám uškodila co nejméně,“ prohlásil opakovaně Karel Vondráček z Občanského sdružení Vizovické vrchy. Stavba sedmnácti kilometrů čtyřproudé rychlostní silnice R49 za šest a půl miliardy korun začala oficiálně před pár dny nedaleko Zahnašovic na Holešovsku. Až se postaví, bude sloužit také jako dálniční přivaděč. Ekonomové předpovídají, že tím Zlínský kraj získá potřebnou dopravní infrastrukturu a zároveň impulz k hospodářskému růstu.

***

„Neztrácíme naději a věříme, že na silnici R49 nakonec nebude dostatek peněz.“ Pavel Pečeňa

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jihovýchodní Morava
http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=266 ... &c=1083677
Obrázok používateľa
Marty
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 718
Založený: 17. Okt 2006 21:19
Bydlisko: CZ, Troubsko

Naspäť na Monitoring tisku

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 3 hostí.