Ekologové: R49 je nezákonná

re-print článků souvisejících s problematikou dálnic, rychlostních komunikací a silnic

Moderátor: Moderátori

Ekologové: R49 je nezákonná

Odoslaťod Marty » 23. Okt 2008 11:19

Podle sdružení Děti Země a Unie pro řeku Moravu nemá stavba rychlostní silnice platné povolení

Zlínský kraj, Praha - Čtyřproudá silnice R49 je černá stavba. Tvrdí to aspoň lidé z ekologických organizací. Podle nich se také stavba rychlostní silnice o více než polovinu prodražuje a přestává být rentabilní.

Ministerstvo dopravy tvrdí, že ekologové úmyslně porovnávají staré a současné ceny a že zdražení je dáno růstem cen. Ministerské protiargumenty k „černé stavbě“ ale zatím příliš přesvědčivě nezní.

Občanská sdružení Unie pro řeku Moravu a Děti Země podala před časem takzvaný rozklad proti stavebnímu povolení kilometrového přivaděče R49 u Holešova. Právě jeho stavbu politici a vysocí státní úředníci zahájili 30. září slavnostním poklepem základního kamene u Zahnašovic. Podle ekologů stavba škodlivě zasahuje do biotopů zvláště chráněných druhů živočichů. „A to je podle zákona o ochraně přírody bez povolené výjimky zakázáno,“ shrnuje důvod rozkladu Miroslav Patrik z Dětí Země. O tomto rozkladu, který podala i Unie pro řeku Moravu, ministerstvo stále nerozhodlo.

Podle obou organizací jde přitom o stejný případ, jako u už zahájené stavby D8 přes České středohoří.

„Nejvyšší správní soud v Brně letos v únoru vydal rozsudek, že územní rozhodnutí pro D8 je nezákonné,“ tvrdí Patrik.

Také proto považuje Miroslav Mach z Unie pro řeku Moravu termín dokončení stavby sedmnácti kilometrů R49 z Hulína do Fryštáku v roce 2011 za populistický slib.

Ekologové také zpochybňují ekonomickou účelnost silnice až ke slovenské hranici. „Celá R49 měla být podle studie proveditelnosti z roku 2006 hotová do roku 2015 za 16,5 miliardy. Ale rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury na rok 2009 tvrdí, že má být dostavěna až v roce 2017 a za 27,2 miliardy. To je o 65 procent více,“ tvrdí Děti Země.

Tento argument ale ministerstvo považuje za záměrně zkreslený. „Pokud někdo srovnává rozpočet z roku 2006 s propočtem ze současné doby, měl by také korektně uvést, že částka z roku 2006 pochází z investičních záměrů z 90. let,“ tvrdí Karel Hanzelka z ministerstva dopravy. Před zahájením stavby se pak podle něj náklady vždy přepočítávají a nová, vyšší cifra vznikla hlavně růstem cen ve stavebnictví, pracovní síly a výše DPH. Pokud jde o zmíněné rozklady, rozhodne o nich podle Hanzelky ministerská komise „v nejbližší době, nanejvýš v horizontu nejbližších týdnů“.

Je tedy R49 bez rozhodnutí o rozkladech černou stavbou? „To je spíš právnická otázka, to nejsem schopen posoudit. Maximálně ale pochybuji o tom, že by se tu něco takového dělo,“ řekl Hanzelka.

***

* Silnice R49 Silnice povede od křižovatky dálnice D1 a silnice R55 u Hulína ke slovenské hranici. Těsně mine Zlín a stane se tak spojnicí krajského města s evropskou dálniční sítí. Podle ekonomů to kraji přinese hospodářský růst. Se čtyřmi jízdními pruhy bude R49 k nerozeznání od dálnice. V celé délce její budoucí trasy proto zaznívají protesty obcí, obyvatel a ekologických organizací. Podle nich dokonce R49 nemá platné stavební povolení. Úsek R49 dlouhý 17 kilometrů se začal stavět koncem září, hotov má být roku 2011.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jihovýchodní Morava
http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=250 ... &c=1071696
Obrázok používateľa
Marty
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 718
Založený: 17. Okt 2006 21:19
Bydlisko: CZ, Troubsko

Naspäť na Monitoring tisku

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 8 hostí.